DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Veli Ağbaba, Engelli Maaşları Acilen Asgari Ücret Seviyesine Getirilmeli

Veli Ağbaba, Engelli Maaşları Acilen Asgari Ücret Seviyesine Getirilmeli
03.12.2021
131
A+
A-

AĞBABA: ENGELLİLER SALGINLA BİRLİKTE EKONOMİK KRİZİN ZORLUKLARINI MİSLİYLE YAŞIYOR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İktidar acilen engellilere özel salgın ve istihdam destek paketi açıklamalıdır.

Açıklamasında “Engelliler salgından sonra şimdi ekonomik buhrandan da çok daha fazla etkilenmiş durumdalar. İktidar engellilere ilişkin verdiği hiçbir sözü tutmuyor, engellilerle ilgili klişe açıklamalar yaparak sorunları örtbas ediyor, engellilere yaşam hakkı tanımıyor” dedi.

2020 yılını Erişilebilirlik Yılı ilan ettiler, iki yılda bir arpa boyu yol alınamadı

Ağbaba’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler, özellikle salgınla birlikte yaşam koşullarının en olumsuz etkilendiği kesimlerin başında geliyor. Salgında sağlık sistemindeki eksiklikler, sosyal hayatın tümüyle bitmesi, erişilebilirlikteki sorunların bir türlü çözülememesi engelliler için çok ciddi sorunlar yaratmışken, bir de ekonomik buhranla birlikte engellilerin sorunları katlanarak arttı. Engel oranlarına göre aldıkları maaş yüzde 70’e kadar olanlarda aylık 661 TL, 70’den fazla olanlarda ise 991 TL. Bu maaşlarla yaşamanın imkansız olduğu ortadadır. Enflasyon ve fiyat artışları karşısında engelli maaşları şu an yok hükmündedir. Bir an önce engelli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda verdiğimiz Kanun teklifinin kabul edilmesi iktidarın ve tüm partilerin bu konudaki samimiyetini ortaya çıkaracaktır.

Engellilerin bağımsız ve hür oy kullanmalarını mümkün kılacak araçlar sağlansın

Engellilerin maaşlarının düşüklüğü en önemli temel sorunlardan.  Ancak en önemli ikinci sorun olan işsizliğin yanı sıra, eğitim ve sağlık hakkı gibi en temel haklardan yararlanmaları da birçok engele takılmaktadır. Yeni sorunlarla birlikte AKP iktidarının 2005 yılından bu yana bir türlü hayata geçirmediği 5378 Sayılı Kanun ve Kanunda yer alan erişilebilirliğe dair süre sınırlarının sürekli ertelenmesi ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. Cumhurbaşkanı 2020 yılını Erişilebilirlik Yılı ilan etti ancak aradan geçen iki yılda bir arpa boyu yol alamadı ve Erişilebilirlik Yasasını yine bir yıl daha erteledi. Benzer şekilde, Mayıs’ta ve Aralık’ta engellilere atama sözü, istihdam sözü ve sorunların çözümüne dair sözler hiçbir şekilde tutulmadı. Engellilere adeta yaşam hakkı tanımıyorlar.”

Engelli yurttaşlar ‘talep etmesi halinde’ refakatçiyle oy kullansın

Engellilerin kendi iradeleriyle tek başlarına bağımsız oy kullanabilmeleri için TBMM’ye Kanun Teklifi verdiğini belirten CHP’li Ağbaba, “Seçim Kanununda engellilere oy kullanırken bir refakatçinin eşlik etmesi zorunluluğu, eşit ve gizli oy haklarının ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Engellilerin siyasi iradesini sandığa yansıtabilmesinin önündeki fiziki engellerin ortadan kaldırılması ve oy kullanımında kolaylıkların sağlanması hem yurttaşlık hakkı açısından hem de seçme ve seçilme hakkı açısından bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal devlet, engelli vatandaşların tek başlarına bağımsız olarak oy kullanmalarını mümkün kılacak araçlarını sağlamakla ve en temel ‘seçme ve seçilme hakkının’ eksiksiz bir şekilde uygulamakla yükümlüdür. Bu nedenle TBMM’ye verdiğimiz Kanun Teklifiyle engelli yurttaşlarımızın bağımsız ve hür oy kullanabilmelerini mümkün kılacak araçların sağlanması ve ‘talep etmesi’ halinde bir refakatçiyle oy kullanması gerekliliğini belirttik. Bunun seçim öncesi ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

İktidar acilen engellilere özel salgın ve istihdam destek paketi açıklamalıdır

“İktidarın ivedilikle yeni bir destek paketini açıklaması, engellilere özel olarak salgın ve istihdam politikası üretmesi ve engelliler alanında çalışan STK’lara destek vermesi gerekmektedir. Aynı şekilde, seçim öncesi engellilerin kendi iradeleriyle hür oy kullanabilmeleri için komisyonda bekletilen Kanun Teklifimiz bir an önce uygulanmalıdır. Partimiz engellilerin hayatını kolaylaştıracak ve sosyal hayata erişimlerini artıracak her politikaya destek olacaktır. Biz, CHP olarak, engellilerin hayata eşit katılımını sağlamak ve tam anlamıyla eşitliği ve erişilebilirliği uygulamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. İktidarımızda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü daha eşit ve daha erişilebilir bir Türkiye’de gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.