Bir Aşk Hikayesi .. Heykeltraş Güler, ‘Heykeltraş hafızayı dinç tutar
Güler,’Sadece Kayısı Anıtlaştırıyoruz’
Heykeltraş Seramik Sanatçısı Emrullah Güler, Bir Aşk hikayesini sanatıyla icra etti. Aslen Yazıhanlı Fethiyeli olan ancak Almanya’da yaşayan Ülger çiftini ölümde ayırmamıştı. 2018 yılında Almanya’da vefat eden Ali Ülger’in cenazesi memleketine getirilmiş defnedilmişti. Gülperi Ülger eşinin mezarı başında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuştu.
Çocukları adına Kadir Ülger’in heykeltraş seramik sanatçısı Emrullah Güler ile görüşerek, Bir Aşk hikayesini ölümsüzleştirmek istedi. Sanatçı Güler ise yoğun bir mesai sonucunda evlatlarının istediklerini sanatıyla icra ederek , memleketleri Yazıhan fethiye’ye mezarları başına monte edildi.
Heykeltraş seramik sanatçısı Emrullah Güler Malatya’da sanatını icra ederken bazı sitemlerde de bulundu. Güler, “Bugün Göbekli tepe diye bir yer gündemde Urfa’da. Burada çıkan sanat ürünleri geleceğe ışık tutacak nitelikte. Belkide tarihin, dinlerin başlangıcı olarak kabul ediliyor, biz bu bilgileri hiç bir yazı olmadan görsel değerler ile yani sanat ile öğreniyoruz. Bugün bizim nesili baz alacak olursak 100-150 yıl koysak memleketimizde sanatsal heykel olarak tek görecekleri şey kocaman kayısı heykelidir” dedi.
Güler, İnsanlığa tarihe geleceğe kültürümüze ve geleceğimizi yansıtmamız gerekirken geleceğe aktaracak meselenin ilimizde yetişen meyve olmamalı diyerek, “Bizim hiç mi kültürel değerimiz yok ki kayısı ile anıtlaşıyoruz.Bunu yaptıranların ufkunu memlekete sanat anlamında en büyük ihanettir.Heykel sanatı şifadır.Heykel yapmak çok dikkat ister. Bu sanat aslında matematik gerektirir. Ölçüm biçim meselesidir.Dolayısıyla hafızayı dinç tutar. Akabinde sanat güzeli bulmaktır, estetik güzeli bulmanın sorusudur, güzeli bulmak ne kadar duygu işi ise sanatçı için matematik gerektir”ifadelerini kullandı.
Heykeltraş seramik Sanatçısı Güler, son olarak yaptığı iş içinde , “Ali amca ve Gülperi teyzenin heykellerinin yapılması istendiğinde, eşimde heykeltraş olduğu için şaşırdık. Sonra Ali amcanın ve Gülperi teyzenin hikayesini öğrendik. Sizinde bildiğiniz gibi onların birbirlerine duydukları sevgi, etraflarına yaydıkları iyilik hikayelerinin ve ömürlerinin özeti gibi. Sevginin iyiliğin ve güzelliğin heykelini yapma fırsatı her zaman insanın eline geçmiyor. Eşim ve ben bu sevgiyi ve iyiliği heykelimizde yansıtmak istedik. Sevgide iyilikte görülebilir değildir, yüreklerdedir.Sanat iyiliği ve güzelliği yaşatmak içindir. Hayatta güzel olan ne varsa sanatta cisimleşir.Bizde heykelimizde Ali amcanın ve Gülperi teyzenin yüreklerinden taşan sevgiyi ve iyiliği cisimleştirdik.”şeklinde konuştu.