Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya topraklarından bereketli sofralara  Malatya’nın tahıl ürünleri kadın elinde işlenerek ekonomiye dönüşüyor 

Malatya topraklarından bereketli sofralara   Malatya’nın tahıl ürünleri kadın elinde işlenerek ekonomiye dönüşüyor 
02.09.2020
532
A+
A-

 

Fahri Başkanlığını Hafize Gürkan’ın yaptığı , 2020 Ocak ayında kurulmuş olan ve ortaklarının tamamına yakını kadın girişimci ve çiftçi kadınlardan oluşan Malatya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi , çiftçilerden aldıkları mahsullerle reçel çeşitlerinden, sirkeye, pekmezden, tahine 37 çeşit tamamen doğal gıda ürününü teşhir amaçlı raflarda satışa hazırlamış olmakla beraber,170 m. Alanda mevcut olan tesiste de paketleme, depolama çalışmalarına da devam ediyor.

Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir doğa dostu üretim ile reçel, sirke, pekmez, tahin gibi daha birçok ürünü mevsimine göre üreticiden satın alarak işliyor. Hem üreticiye hem de kadın emekçilere katkı sağlayan kooperatif, tüketiciyi de doğal ürünler ile buluşturuyor.

Ülkemizde tahıl ambarlarından biri olan Malatya’nın tahıl ürünlerini işleyip paketleyerek katma değerli ürün haline getirmeyi planlayan kooperatif, raf ömrü daha uzun olan bu ürünlerini kuracağı e-ticaret sitesi sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlarda satışını yapmayı planlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen “Ata Tohumu Projesi” incelenerek Malatya’nın Ata Tohumları olan Kunduru, Siyez, Zerun ve Karakılçık buğday türlerinin üretimini yapan Malatya yerelinde çiftçilerle bağlantı kurularak bu ürünlerin kooperatif tarafından işlenerek satışının yapılması için de gereken adımlar atılmıştır.

Malatyalı kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin arttırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almaları adına önemli bir yapı taşı olan kadın kooperatifi hizmet ve satış merkezinin, merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın izlerini yansıtan Anı Evi ile bir bütünlük göstermesi ve Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatı ile bu izlerin korunması ve daha fazla canlandırılması da vatandaş tarafından büyük taktir toplamış ve bu hassasiyeti tüm Malatya’yı mutlu etmiştir.

Yaptığımız görüşmede, insanoğlunun binlerce yıl önce buğdayı evcilleştirerek tarıma başladığını ve uygarlığın tohumla yeşerdiğini kaydeden Malatya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Fahri Başkanı Hafize Gürkan “Tohum gıda zincirinin ilk halkasını oluşturdu.‘’ Ülkemizin parlak geleceğinin tohumları, kadınlarımızın elleri ve yürekleriyle serpilecek ve bu tohumlar kadınlarımızın alın teriyle sulanacaktır. Türkiye’nin dört bir yanına ulaşacak bu doğal ürünler ile Malatya’mız için bir marka değeri oluşacak, kadınlarımızın istihdamı katlanarak artacaktır’ ’ifadelerine yer verdi.

 

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan başta kadınlar olmak üzere çiftçilerden mahsullerini arada aracı olmadan alıp işleyerek, katma değerli ürün haline getirip “MALDİANA” markası ile ulusal ve uluslararası sektör pazarlarında gerek toptan ve gerekse perakende nihai tüketicilere satışını gerçekleştirecek. Kentteki çiftçi ve besicilerden ürünlerini aracı olmadan alarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek amacıyla kurulan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde, yöresel ürünlerin temini ve satışı , ekilme sürecinden vatandaşın mutfağına giriş aşamasındaki bütün sürecin takibinin yapılması hususu da büyük önem taşıyor.

Aynı zamanda , Türkiye’de bir ilk olan ‘’Buğday Müzesi ‘’ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ön plana çıkarmış durumda.

Tarladaki saplı buğdaydan un ve bulgur yapılmış, reçeller de meyveler dalından koparılmış ,organik meyvelerden pancar şekeri ile üretilmiştir. Yine kahvaltılık soslar üreticinin bahçelerinde yetişmiş sebzelerden , tamamen organik ürünlerle müşterilere sunulmak üzere raflarda yerini almıştır.

Eskiyi gençlere aktarmak düşüncesiyle “ Her şey eskisi gibi “sloganıyla yola çıkan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde tüm ürünler , hijyenik koşullarda gıda mühendisi kontrolünde hazırlanmakta ,muhafaza edilmekte ve satışa sunulmaktadır.

KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ FAHRİ BAŞKANI: HAFİZE GÜRKA

BAŞKAN: GÜNAY AKÇA

YÖNETİMDE KURULUŞ ORTAKLARI

NİHAYET ALAGÖZ

ZEYNEP TÜRKİLERİ

HANIM AYHAN

HATİCE KARAKUŞ

NİLGÜN KARAKUŞ

YONCA GÜLBAY

HABER : FİLİZ YAVUZKURT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.