Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Uzay Ligine Girebilir miyiz?

Uzay Ligine Girebilir miyiz?
25.11.2020
1.061
A+
A-

 

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez Uzay araştırmaları konusunda bir çok konuya parmak basarak, Uzay araştırmaları konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerinin son yıllarda hızlı bir ivme kazandığını açıkladı. Sönmez açıklamasına şöyle devam etti;

Uzay araştırmaları konusunda dünyanın gelişmiş ülkeleri, son yıllarda hızlı bir ivme kazandılar. Öyle ki; Bu ivme enerji kaynakları konusundaki araştırmalara direk olarak yansıdı. Geçtiğimiz yıllarda Japonya, Dünya’nın etrafında dönen bir asteroide yapay zekânın da kabiliyetlerini kullanarak bir araç gönderdi. Bu araç asteroide iniş gerçekleştirdi ve orada şu sıralarda numune topluyor. Bu numuneler gelecek yıllarda dünyaya getirilerek yeni enerji kaynakları için bir ham madde olup olmayacağı araştırılacak.

A.B.D. uzay araştırmalarını en hızlı ilerleten ülkelerin başında olarak Mars gezegenine yine yapay zekâ kabiliyetini kullanarak bir araç gönderdi. Bu araç ortalama 7 ay gibi bir sürede Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Şimdilerde ise kızıl gezegeni keşfetmekte ve buradaki mineral ve madenleri inceleyerek bunların neler olduğunu ve nasıl bir ham madde olabileceği konusunda bilgiler göndermektedir. Bununla birlikte A.B.D. uluslararası uzay istasyonunda yapılan çalışmaları da internette canlı olarak izleyebilme fırsatı sunmaktadır.

Çin, Ayın karanlık yüzüne uzay istasyonu kurma projesini başlattı. Gelecek yıllar içerisinde bu konudaki haberleri basın ve medyadan izlemeye başlayacağız. Hindistan’ın da bu konuda bir projesi olduğu biliniyor, öyle ki; geçen yıllar içerisinde Ayın karanlık yüzüne iniş gerçekleştirecekleri sırada araç ile bağlantıları kesildi ancak çalışmalar yine de devam ediyor.

Dünya üzerinde yukarıda adından ve çalışmalarından bahsettiğimiz ülkelerin içerisinde bulunduğu uzay ligine artık Türkiye de kayıtsız kalamazdı. Kendi uydusunu (GÖKTÜRK) üretebilen bir ülkenin, çalışmalarını genişleterek uzay araştırmalarına dâhil olması için Türk Uzay Ajansı’nı 13 Aralık 2018 de kurdu. Çalışmalarını merakla beklediğimiz bu ajansın, ülkemizin gelecek nesillerinin, uzay araştırmalarını ilerletmesi için de bir başlangıç olacaktır.

Dünya ve insanlık için teknolojinin şimdilik son noktası olan yapay zekâ, insanoğlunun canlı varlık olarak erişemeyeceği mesafelere erişerek, bu bölgelerden bizlere bilgi vermekte, yeni enerji kaynakları ve yeni yaşam formları bulabilmek adına çalışmalar yapmaktadır.

Teknoloji gerçek amacı için gerektiği kadar kullanıldığında, insanlık için evreni daha fazla keşfetmemizi de sağlayabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.