Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Atatürk’ün Malatya’ya Gelişinin 91. Yılı Törenlerle Kutlandı

Atatürk’ün Malatya’ya Gelişinin 91. Yılı Törenlerle Kutlandı
15.02.2022
220
A+
A-

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Fevzipaşa-Malatya demiryolu hattının hizmete açılışı nedeniyle Malatya’ya gelişinin 91. yılı nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma töreninde Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ile Malatya Barosu, Siyasi Partiler, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları tarafından çelenk sunumlarının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Şeref Defterini yazarak, deftere yazdıklarını okudu.

Vali Baruş ve beraberindekiler Atatürk Evi ve Anı Müzesi’ni gezmelerinin ardından Şehit Oğuzhan Günaydın Konferans Salonunda Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 91. Yıl dönümü etkinliklerine katıldılar.

Vali Aydın Baruş burada yaptığı konuşmada: “Cumhuriyetimizin Kurucusu, Eşsiz Önder Atatürk’ün Malatya’yı teşriflerinin 91. Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen programa katılımlarınız münasebetiyle sizlere çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Hayatını Türk Milletinin bağımsızlığına ve Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyetlerin seviyesine ulaştırmaya adayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, güzel şehrimiz Malatya’yı 13 Şubat 1931 tarihinde ziyaretleriyle şereflendirmiştir.

Bu onuru 91 yıldır yüreğinde taşıyan Malatya insanının, atasına olan gönül borcunu bir kez daha ifade etmek üzere bir araya geldik.

Malumlarınız olduğu üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kahraman Milletimizin İstiklal Mücadelesi zaferle sonuçlanmış, Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurularak bu zafer adeta taçlandırılmıştır.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra, Atatürk’ün liderliğinde, uzun harp yıllarında harap ve bitap düşmüş memleketimizin yeniden inşası ve ihyası için her alanda çok önemli atılımlar başlatılmıştır.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında demir yolları Türkiye’nin savunması ve kalkınması için en önemli alanlardan biri olarak görülmüş ve konu büyük bir ciddiyetle ele alınmıştır.

Atatürk’ün ilkeleri ve fikirleri ile beslenen Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal ve iktisadi politikaları doğrultusunda, etkili ve güvenilir ulaşımı sağlamak ve milli ekonomiyi canlandırmak için modern ulaşım şekli olan demiryollarının inşa işlerinin hızlandırılması öncelik olarak belirlenmiştir.

Demiryolu Ağının geliştirilmesine büyük ehemmiyet veren Atatürk, demiryollarının memleket için tüfekten toptan daha mühim bir emniyet silahı olduğunu ifade etmiş, “Türk Milleti’nin servet, refah, medeniyet yollarında yürümesi ve Türkiye’de iktisat hayatının yüksek inkişafları bu demir yollarda olacaktır” buyurmuştur.

Malatya Halkının Atatürk’ü misafir etmesine vesile olan şey de demiryolu olmuştur. Malatya’nın kadirşinas insanı, bir taraftan çok merak ettiği Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı yakından görmenin heyecanını, diğer taraftan da ilk defa demiryolu ile tanışmanın sevincini birlikte yaşamıştır. Bu nedenle Malatya insanı, o günden beri 13 Şubat tarihine ayrı bir önem vermiştir.

Atatürk, 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya Gar’ında Malatya halkı tarafından büyük coşku ve sevgi gösterileri ile karşılanmıştır. Yıllarca devam eden Milli Mücadele döneminde yüzlerce şehit verme pahasına Milletini ve Atasını yalnız bırakmayan Malatya halkı Cumhuriyet döneminde de aynı hassasiyeti göstermiştir.

Temellerini attığı ekonomik sistemle iktisadi planlar ve kalkınma programları kapsamında, Milletimizin adeta seferberlik ruhuyla birlikte inşa ettiği Demiryollarını geliştirme çalışmalarının sonuçlarını yerinde görmek isteyen ATATÜRK, Malatya’yı Güney Anadolu Demiryolu ağlarına kavuşturan Fevzipaşa-Malatya demiryolu hattının açılış coşkusunu Malatyalılarla paylaşmak için BEYAZ TREN’le 13 Şubat 1931 Cuma günü Malatya’ya gelmiştir.

Atatürk, Malatya’da zamanının büyük bir bölümünü bugün Atatürk Evi Müzesi olarak bildiğimiz dönemin Türk Ocağı binasında geçirmiştir. Burada halk temsilcilerini kabul etmiş, onlardan, Malatya’nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında bilgi almış, Demiryolunun memleket üretiminde ve iktisadi kalkınmasında sağlayacağı gelişmelerden, üreticilerin kendi aralarında kooperatifler kurmalarının yararlı olacağından bahsetmişlerdir.

Atatürk, Vilayet eğitimine ve millet mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgi almış, takip edilen mefkûrenin mahiyetini devamlı olarak halka anlatmak konusunda Türk Ocaklarına düşen görevler hakkında da tavsiyelerde bulunmuşlardır. Malatya’da bir gün kalan Atatürk, ertesi gün yine trenle Malatya’dan ayrılmıştır.

Atatürk’ün sevgi ve takdirlerine mazhar olan Malatya halkı da Cumhuriyetimizin tarihi boyunca; barışın, hoşgörünün, sevginin ve kardeşliğin temsilcisi olmuş ülkesinin kalkınmasında öncü rol üstlenmiştir.

Atatürk 14 Kasım 1937 tarihinde de Malatya’ya gelmiş 25 Mayıs 1937 tarihinde yapımına başlanan İplik ve Bez Dokuma Fabrikasına gitmiş, fabrikanın bir an önce bitirilmesi talimatını vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün temellerini attığı iktisadi planlar ve kalkınma programlarını geliştirerek o günden bugüne hızla büyümüş, birçok alanda dünyanın lider ülkelerinden biri haline gelmiştir.

Türkiye büyürken güzel şehrimiz Malatya’da büyüyerek gelişmiş, ekonomik ve sosyal alanda bölgesinin ve Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Tarım, sanayi, sağlık, turizm ve eğitim alanlarında önemli atılımlar yapan Malatya aynı zamanda

siyaset, yönetim, kültür ve sanat alanlarında birçok önemli şahsiyet yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Malatya olarak bizler de, Atatürk’ün “Millete efendilik etmek yoktur, Hizmet etmek vardır, Bu millete hizmet eden onun efendisi olur” sözlerini düstur edinerek, Türkiye’nin kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesini aşması mücadelesinde Malatya’nın katkısını artırmak için canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Büyük Önderin bizlere bıraktığı eşsiz fikir mirası ve ilkeleri bu mücadelede bizlere daima rehber olmaya devam edecektir.

Sözlerime burada nihayet verirken, İlimizi teşriflerinin 91. yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü saygıyla yâd ediyor, O’na, kahraman silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

Malatyalı bütün vatandaşlarımızın 13 Şubat Günü’nü Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şehrimize geldiği o günkü heyecan ile kutluyor en içten sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Program 20 Mayıs Turgut Özal Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinden Havin Şakar’ın “Atatürk” konulu şiirini okuması ve Hacı Hüseyin Kölük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gökhan Tokatlıoğlu’nun Atatürk’ün Malatya’ya gelişini konu edinen konuşmasının ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.