Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Arapgir Kızartması Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı

Arapgir Kızartması Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı
20.01.2025
18
A+
A-

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillenmiştir.

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile Arapgir Kızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

Arapgir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan tescil süreci başarıyla tamamlanarak, bu eşsiz lezzet coğrafi işaret tescil belgesi ile koruma altına alındı. Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir Kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Arapgir’in geleneksel lezzetlerinden biri olan Arapgir Kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirasımızı yaşatmaya devam ediyor. Bu özel yemek, bölgedeki düğünlerin en önemli öğelerinden biri haline gelmiş durumda. Hem lezzetiyle hem de sunumuyla misafirlere unutulmaz bir tat deneyimi yaşatan Arapgir Kızartması, geçmişten günümüze kadar süregelen bir gelenek olarak, düğünlerde yerini alıyor.

Arapgir Kızartması; koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin, sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeylerinin kızartılması, soğan ve soslu haliyle sıcak su eklenerek pişirilmesi suretiyle yapılan bir et yemeğidir.

İşte ‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi 

Arapgir Kızartması iki farklı yöntemle yapılır. İlk yöntemde et sade olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir ve sosu eklenir. İkinci yöntemde ise et soslu olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir. Etler derin bir tencerede eritilen tereyağında kaşık yardımıyla çevrilerek aroma ve sıcaklık kazanır. Bu işlem, kısık ateşte yapıldığında etin rengi yavaşça değişir ve eriyen tereyağı, etin aromasıyla birleşir. Arapgir Kızartmasının özelliği, kemikli etlerin eritilmiş tereyağında çevrilerek tüm yüzeyinin kızartılması ve iki farklı usulle pişirilmesidir.

Tescil belgesinin alınmasıyla Arapgir Kızartması, artık sadece bir yemek değil, Arapgir’in kültürünün bir parçası olarak da korunacak ve tanıtılacaktır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.