Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya Büyükşehir Belediyesi Haklarını Arayan 19 İşçinin İş Akitlerini Fes Ederek İşten Çıkarttı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Haklarını Arayan 19 İşçinin İş Akitlerini Fes Ederek İşten Çıkarttı
10.08.2025
17
A+
A-

Malatya’da Belediye Şirketi MESTON İşçileri, Belediyeyi Protesto Etti

Malatya’da Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden MESTON Beton Santrali’nde görevli 19 işçi, sosyal haklarını alamadıkları ve görev değişikliklerine maruz kaldıkları gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapmışlardı.  Bu hak arayışının bedeli ağır oldu. İşçiler, eylem sonrası belediye araçlarını, belediye önünde topladıkları, eylem yaptıkları gerekçesiyle “hırsızlık” iddiasıyla işten çıkarıldı. Malatyalı siyasilerin kendilerini görmezden gelmesine tepki gösteren mağdur işçiler, seslerini duyulmasını istiyor.

Haklarını arayan 19 işçi, işinden oldu…

Nedeni ise muhatap bulmak için iş makineleriyle gittikleri Büyükşehir belediyesi önünde eylem yapmaları…


Malatya Büyükşehir Belediyesi önü, geçtiğimiz günlerde yine bir eylemin adresi oldu. Bu defa Malatya’da Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden MESTON Beton Santrali’nde çalışan 19 işçi haklarını alabilmek, seslerini duyurabilmek için çekmişti araçlarını Belediye önüne.

Muhatap bulamadıkları gibi bir de MESTON bünyesindeki araçlarla eyleme katıldıkları gerekçesiyle “hırsızlık” suçundan iş akitleri feshedildi.

“BELEDİYENİN ARAÇLARINI ALDIK DİYE ŞİKAYET ETTİLER”

Eylem gününde yaşananları anlatan Serkan Karakaya, “Sesimizi duyurabilmek için arabalara bindik. Trafiği karıştırmayacak ve tehlike yaratmayacak şekilde, tek sıra halinde belediye önüne çektik. Sadece bir kornaya bastık ve yetkili birini bekledik. Yetkili kimse gelmedi, yine bizi hesaba alan olmadı. MESTON’un yetkilileri bizi jandarmaya şikayet etmiş. “Araçları gasp ettiler.” diye. Eğer biz araçları gasp ettiysek, belediyenin önüne niye çekelim? Jandarmalar peşimize düştü, “Arabaları nereye götürdünüz?” diye. Belediyenin arabasını biz nereye götürebiliriz? Mesailerimiz verilmeye başlandı. Haklarımız verilmemeye başladı. Yemek yerimiz yapılmadı. Affedersiniz, bir lavabomuz, duş almak için bir yerimiz bile yapılmadı. Bu işi yapan bir insan, mümkün değil, bu şartlarda iki ay bile çalışmaz.” diye konuştu.

“HİÇBİR MİLLETVEKİLİ TELEFONUMUZA BAKMADI”

Haksızlığa dur dedikleri için işlerinden olduklarını belirten Mahmut Peker de hiçbir siyasinin seslerini duymadığını söyledi. Peker, “İstediğiniz yere gidebilirsiniz,” dediler bize. Biz de “Tamam,” dedik. Gideceğimiz yer belli; Sami Bey’in yanına gideceğiz. Sami Başkan böyle bir durumda bir toplantıdaysa da beş dakikada gelmesi gerekiyor. Politika ne? Giden başkan yaptırıyor diyorlar. “Selahattin Başkan’ın adamları bunlar, bizi yıpratmaya çalışıyorlar,” diye söyleniyor. Öyle bir şey olabilir mi? Biz bu ülkenin çocuklarıyız. Ülkemizi seviyoruz, memleketimizi seviyoruz. 43 yaşındayım, hayatımda böyle bir şey görmedim. Sanki biz teröristmişiz gibi, adam öldürmüşüz gibi bir izlenim yarattılar. Hakkımızda suç duyurusunda bulunmuşlar. Saatlerce karakolda ifade verdik. Neymiş efendim, araçları çalmışız. Biz çalsak belediyenin önüne mi gideriz? Başkana sesimizi duyurmak istedik, başkan kaçtı. Eğer biz suçluysak, orada olurdu. Haklı olduğumuz için başkan kaçtı. Bir buçuk yılda iki-üç sefer yönetim değişti. Malatya’da bir kadro oluşturamadılar. Kadro yapamadıkları için kendi adamlarını getirmek adına düzeni bozmaya çalıştılar. Milletvekillerine ulaşmaya çalıştık, hiçbir telefonumuza bakmadılar. Veli Ağbaba’yı aradık, birkaç video attık. “Elimizden geleni yapacağız,” dediler. Bir onunla görüştük. Onun dışında AK Parti’nin milletvekillerine hiçbir şekilde ulaşamadık. Biz bunları hak edecek hiçbir şey yapmadık.” dedi.

MESTON beton şirketinin bazı personelleri beton mikserlerini Malatya Büyükşehir Belediyesi önüne toplayarak eylem yaptı. Korna çalan sürücüler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile görüşmek istedi.

Daha sonra Büyükşehir Belediye Binası arkasında toplanan beton mikseri sürücüleri, eylemine devam etti. İlerleyen saatlerde eylemin MESTON’da yapılan görev değişiklikleri nedeniyle gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

MESTON’da bir süredir görev değişiklikleri yapıldığını ve çalışanların hedef alındığını iddia eden personeller beton mikserlerini Malatya Büyükşehir Belediyesi hizmet binası arakasına park ederek Eylemlerine devam etti. 

Kaynak www.ertv.com.tr

Malatya Büyükşehir Belediyesine Bağlı MESTON Şirketinde Çalışan 19 İşçinin İş Akitlerini Fes Ederek İşten Çıkarttı. 

MESTON Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, atamanın ardından Hazır Beton Üretim Santrali Müdürü’nün mevcut görevine devam ettiği, haftada iki gün pazarlama birimine destek vermesinin talep edildiği belirtildi. Ayrıca, beton üretiminde uzman bir sözleşmeli personelin görevlendirildiği ifade edildi.

MESTON’dan Açıklamada, “Hiçbir personelin görevinden alınması söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu düzenlemeleri gerekçe gösteren 19 operatör ve şoförün, 6 Ağustos 2025 Çarşamba günü iş bırakma eylemine başladığı, yönetimle yapılan görüşmeler sonucu eylemin sona erdiği belirtilirken, kısa süre sonra bu çalışanların şirket araçlarını izinsiz şekilde alarak konvoy halinde Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi önüne gittikleri, süreçte trafik güvenliğinin tehlikeye atıldığı ve kamu düzeninin bozulduğu kaydedildi.


Açıklamada, kamuya ait araçların izinsiz kullanılması ile trafik ve kamu güvenliğini riske atan eylemler nedeniyle, söz konusu 19 personelin iş akitlerinin 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde feshedildiğini duyurulurken, bugüne kadar tüm özlük hakları eksiksiz karşılanan personelin iş ahlakına ve yasalara aykırı eylemleri nedeniyle gerekli yasal süreçlerin başlatıldığı belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.