Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

24 Ocak’ta Yapılacak Olan YSK Başkanlığına Malatya’lı Orhan Usta ve Battal Öğüt Aday Oldu

24 Ocak’ta Yapılacak Olan YSK Başkanlığına Malatya’lı Orhan Usta ve Battal Öğüt Aday Oldu
17.01.2023
87
A+
A-

YENİ YSK BAŞKANI 24 OCAK’TA BELLİ OLACAK

Yargıtay ve Danıştay’da seçimlerin tamamlanmasının ardından YSK yeni üyeleri ile 24 Ocak’ta toplanacak. Bu toplantıda bir başkan ve başkan vekili seçimi de yapılacak. Ve bu kadro genel seçimleri yönetecek.

Yüksek Seçim Kurulu ( YSK ) 24 Ocak Salı Günü Yeni Başkan  ve Yönetimini Seçecek. YSK, 7 Asıl ve 4 Yedek üyeden oluşuyor.  24 Ocak’ta Yapılacak Olan Yüksek Seçim Kurulu ( YSK )  Başkanlığına Malatya’lı Olan 2 Üyesi Orhan Usta ve Battal Öğüt’te Aday Oldu.

Yüksek Seçim Kurulu ( YSK ) 24 Ocak Salı Günü Yeni Başkan  ve Yönetimini Seçecek. Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşuyor. 

BAŞKAN DAHİL 5 ÜYENİN GÖREVİ SONA ERİYOR
13. Cumhurbaşkanın belirleneceği, parlamentonun yenileneceği genel seçimlere artık normal zamanında yapılsa bile 6 aydan az süre kaldı. Ancak; bu önemli seçimi yönetecek olan Yüksek Seçim Kurulu’nda kritik bir değişim yaşanacak.

11 üyeli Kurul’da 5 üyenin görev süreleri 24 Ocak’ta sona eriyor. Başkan Muharrem Akkaya ile Başkan Vekili Erhan Çiftçi ,Üyeler Kürşat Hamurcu, Yunus Aykın ve Cengiz Topaktaş’da görev süresi sona eren isimler.

Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşuyor.

Üyelerin altısı Yargıtay, beşi de Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından altı yıllığına seçiliyor. Başkan ve Başkanvekili, Kurul üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla seçiliyor.

Son dönemde; YSK yedek-asıl ayrımı olmaksızın 11 kişilik bir kurul gibi çalışmalarını sürdürüyor. Yüksek Seçim Kurulu’nda seçime katılan siyasi partilerden son yapılan genel seçimlerde en çok oy alan dört parti ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri bulunabiliyor. Bu temsilciler kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılabiliyor, ancak oy kullanamıyorlar.

YSK BAŞKANLIĞI IÇIN SEÇIM YAPILACAK
Yemin töreninin ardından görev süresi devam eden üyeler Ahmet Yener, Mahmut Akgün, Ekrem Özübek, Orhan Usta, Ali Ürker ve Battal Öğüt ile yeni seçilen 5 üye arasında YSK Başkanlığı için seçim yapılacak.

Gizli oyla yapılacak seçimde en çok oy alan, YSK’nin yeni başkanı olacak. Yeni üyeler de başkanlık için aday olabilecek. 

YÜKSEK SEÇİM  KURULU  BAŞKAN ADAYI  ORHAN USTA KİMDİR ?

Hekimhan Güzelyurt’lu olan Orhan Usta, daha önce sırasıyla  Siirt Cumhuriyet Başsavcısı (2000-2004), Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı (2004-2009),  Silivri Cumhuriyet Başsavcısı (2009-2011), Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı (2011-2014), Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı (2014-2017), Malatya Cumhuriyet Başsavcısı (2017- 2018) olarak görev yapmıştı.

Malatya eski Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, 2018 yılında Yargıtay Üyeliğine atandı. YSK Başkan Adayı Orhan Usta, 23 0cak 2020 Yılında Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçilmiş olup  halen  görevine  devam  etmektedir.

YSK Üyesi Orhan Usta’nın “Güneydoğu’da Terör Görünümü ve Devlet Siyaseti” adlı yayınlanmış  birde kitabı  bulunuyor.

YÜKSEK SEÇİM  KURULU  BAŞKAN ADAYI  BATTAL ÖĞÜT KİMDİR ?

10.01.1970 tarihinde Malatya’da doğdu. Malatya Lisesini bitirmiş Uludağ Üniversitesinden 1992 yılında mezun olmuştur.

Gaziantep Vergi Mahkemesi Üyeligi, İzmir Vergi Mahkemesi Üyeliği, Sakarya Vergi Mahkemesi Başkanlığı, Bursa Bölge İdare Mahkemesi Üyeliği, Bursa Vergi Mahkemesi Başkanlığı ve Bursa İdare Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 16.07.2018 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen ÖĞÜT, evli ve iki çocuk  babasıdır.  

Malatya’lı Battal Öğüt 22 Ocak 2020’de Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine Seçilmiş  olup  halen  görevine  devam  etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.