Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum Gastronomisini Duyurmak İçin UNESCO’ya Müracaat Ettik

Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum Gastronomisini Duyurmak İçin UNESCO’ya Müracaat Ettik
21.02.2025
22
A+
A-

BAŞKAN SEKMEN: “ERZURUM GASTRONOMİSİ’Nİ DÜNYA’YA DUYURMAK İÇİN UNESCO’YA BAŞVURDUK”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvurumuzu gerçekleştirdik” dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu önemli süreç, Erzurum’un zengin mutfak kültürünü, geleneksel lezzetlerini ve gastronomi turizmindeki potansiyelini uluslararası platformda hak ettiği yere taşımak adına büyük bir adımdır. Kadim şehir Erzurum, mutfağıyla yalnızca bir lezzet durağı değil, aynı zamanda kültürümüzü ve tarihimizden gelen mirasımızı yaşatan bir merkezdir. Bizler, atalarımızdan miras kalan bu değerli mutfak kültürünü gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak ve dünyaya tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar Erzurum mutfağı, özgün tatları ve doğal ürünleriyle Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri olmayı başarmıştır. Şimdi bu başarıyı küresel bir marka haline getirmek için UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmayı hedefliyoruz.”

“ŞEHRİMİZE ÖZGÜ 6 FARKLI YÖRESEL ÜRÜNÜMÜZ İÇİN TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’NA DA BAŞVURUMUZU GERÇEKLEŞTİRDİK.”

Başkan Mehmet Sekmen, açıklamasında kente özgü 6 farklı ürünün coğrafi işaret belgesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na da başvuruda bulunduklarını bildirdi. Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Bu süreçte sadece UNESCO başvurusuyla sınırlı kalmadık. Erzurum mutfağına ve kültürüne ait değerlerimizi tescilleyerek geleceğe taşımak adına da önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda, şehrimize özgü 6 farklı yöresel ürünümüzün coğrafi işaret belgesi alması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu ürünler; Erzurum Bar Ekibi Kıyafeti, Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide… Gastronomi, sadece yemek kültürüyle sınırlı değildir; aynı zamanda şehrin kimliği, tarihi ve gelenekleriyle doğrudan bağlantılıdır. Bizler, bu bilinçle hareket ederek Erzurum’un yerel değerlerini koruyor, kayıt altına alıyor ve geleceğe taşıyoruz. Bugün itibarıyla, Erzurum Türkiye’de en fazla coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü şehir konumundadır. Bu başarı, Erzurum’un sahip olduğu kültürel ve gastronomi mirasının ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Erzurum’un gastronomi alanındaki bu yükselişini, siz kıymetli hemşehrilerimizle birlikte taçlandırmak istiyoruz. Hep birlikte, mutfağımıza, değerlerimize ve lezzetlerimize sahip çıkacağız. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı sürecinde Erzurum, hak ettiği değeri görecek ve mutfağımız dünya çapında tanınan bir marka haline gelecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.