Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Zanaatlar Müzesi, Geçmişi Geleceğe Taşıyor

Zanaatlar Müzesi, Geçmişi Geleceğe Taşıyor
21.07.2018
248
A+
A-

Malatya’nın kültürel dokusunu yeni nesillere aktarmak amacıyla, ana teması eski mesleklerden oluşan bal mumu figürlerin yer aldığı Zanaatlar Müzesi yoğun ilgi görüyor. Müzeyi gezen vatandaşlar, geçmişin geleceğe taşınmış olmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelen nalbantlık, yemenicilik, semercilik, marangozluk, kalaycılık ve kervancılık gibi mesleklerin yeni nesillere tanıtılmasını amaçlayan bal mumu çalışmasının yer aldığı Battalgazi belediyesi Zanaatlar Müzesi, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Zanaatlar Müzesi’ni ziyaret eden Şahin Say, “1946 doğumluyum. Malatyalıyım, Emekliyim. Torunlarım ile burayı görmek için geldik. Çok memnun oldular. Torunlarım çok meraklılar. Kalaycıyı felan sordular. Çok güzel bir hizmet. Önceki halini gördüm çok acıklı bir hali vardı. Allah razı olsun başkanımızdan bu hizmeti öz haline döndürdüğü için” dedi.

Zanaatlar Müzesi’ni ilk kez gördüğünü ifade eden Azim Yılmaz ise,”Gazi Lisesi’nde okuyorum. Buradaki hizmetleri ilk defa görüyorum. Battalgazi’yi ilk kez görüyorum. Bayağıda çalışmışlar. Beklediğimden daha güzel bir Battalgazi gördüm. Geçmişi görmedim ama yaşamak isterdim” derken, Mehmet Avcu da, “Bu tarihi gördük. Buranın restore edilmeden önceki hali yıkık virane bir şekildeydi. Misafirimi buraya getirmemdeki sebebi, en azından tarihimizi ve yapılan emeği bir görsün. Misafirimi buraya getirirken gururlanarak getiriyorum. Malatya’nın tarihine bakarsanız çok güzeldi. Ama insanlar bakmaya bakmaya tarihten bir şey kalmadı. Eskiye yönelen bir özlem ve bir sevgi başladı. Bu sevgi inşallah bundan sonra devam eder” diyerek, Başkan Gürkan’a tarihi eserlere verdiği önemden dolayı teşekkür etti.

Hatay’dan geldiğini ifade eden Abdullah Yeral da, “Hatay’dan geldim. Kervansaray a ilk kez geldim. Ben 5 sene evvelini de gördüm, şimdiki halini de. Çok değişmiş. Kervansaray’daki çalışmalar hakikaten çok güzel olmuş” diye konuştu.

Misafirlerini özellikle Battalgazi’ye getirdiğini belirten Hakan Aktaş ise, “Battalgazi bizim medeniyetimiz. Tarihimiz. Misafirlerimizi özellikle Battalgazi’ye getiriyoruz. Eskiyi yansıtan çalışmalar bence çok güzel olmuş. Buradaki görseldeki malzemeleri yeni nesilden kimse bilmez. Bizlerde yeni nesile bildiğimiz kadar anlatacağız eskiyi. Yapılan hizmetten dolayı teşekkür ediyorum” derken, Mahmut Hanlıoğlu da, “Battalgazi’nin çalışmaları hakikaten çok güzel. Unutulan meslekler ile ilgili çalışmalar çok güzel. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” dedi.

Malatyalı olduğunu ve 35 yıldır İzmir’de yaşadığını belirten Emine Hanlıoğlu ise, “Buranın yerlisiyim ama 35 senedir İzmir’deyim. Çok duygulandım. Çok değişmiş buraları. Çocuklarım soruyor. Ve bizlerde buraları anlatmaya çalışıyoruz. Çok güzel hizmetler olmuş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” ifadelerini kullanırken, Mehmet Aydın da, “Malatyalıyım ve burada yaşıyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimi mutlaka buralara getiriyorum. Eski halini de biliyorum ve anlatıyorum. Harabe bir vaziyetti ve çöplüktü. Şu anda çok güzel olmuş. Unutulmuş eserler de çok güzel olmuş ve görsel olarak da belirtmişler. Battalgazi Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum ve çalışmalarını destekliyoruz dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.