Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Ahmet Davutoğlu; Malatya’da Durum Çok Vahim. Devletimiz ve Milletimiz Bunu Hak Etmiyor

Ahmet Davutoğlu; Malatya’da Durum Çok Vahim. Devletimiz ve Milletimiz Bunu Hak Etmiyor
02.02.2025
11
A+
A-

Davutoğlu “Malatya’nın Vahim Tablosunu Mecliste Anlatacağım”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Malatya’da partisinin bölge toplantısında konuştu. Toplantıya Gelecek Partisi il başkanları da katıldı. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan Malatya’da sert açıklamalar.. Başkan Davutoğlu “Devletimiz ve milletimiz bunu hak etmiyor” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin il yönetimi ile birlikte Malatya’da basın konteynerlerini ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, hükümetin ekonomik politikalarını ve afet yönetimini sert bir dille eleştirdi.

“Malatya’nın Tarihi ve Kültürel Kimliği Yok Sayılıyor”

Malatya’nın, ülkenin önemli şahsiyetler yetiştirmiş şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Davutoğlu,

“Malatya’ya birçok kez geldim. En uzun ziyaretim ise deprem sonrasındaydı. Ancak bugün gördüğüm manzara beni daha da kaygılandırdı ve hüzünlendirdi. Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler vardı, deprem sonrasında yapılması gerekenler vardı, bir de rehabilitasyon süreci var. Ancak burada hala ciddi eksiklikler olduğunu görüyoruz” dedi.

Bostanbaşı bölgesinde 15 katlı binaların yapılmasını “açgözlülük” olarak nitelendiren Davutoğlu, Malatya Çarşısı’nın depreme rağmen hala rehabilite edilmemesini eleştirdi.

“Malatya çarşısı, Anadolu kültürünün en güzel şekilde yaşandığı yerlerden biridir. Ancak burada derli toplu hiçbir çalışma yapılmamış. Malatya’nın ruhu, kültürü korunmalı” ifadelerini kullandı.

“Deprem Konutlarının Sadece Yüzde 25’i Teslim Edildi”

Davutoğlu, deprem sonrası konut yapım sürecinde vaat edilen rakamlarla gerçekleşenler arasındaki farkı da gözler önüne serdi.

“Cumhurbaşkanı, 319 bin konutun hızla yapılacağını söyledi. Ancak şu ana kadar 11 ilde ihalesi yapılan konut sayısı 358 bin, teslim edilen ise sadece 200 bin. Bu oran yüzde 25 bile değil. Yapılan yanlış imar uygulamaları ve imar barışı gibi hatalar nedeniyle bugün bu acıları yaşıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca, depremzedelerin mücbir sebep kapsamında borçlarının ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu,
“Van depremini bizzat yaşadım, orada 5 yıl mücbir sebep verildi. Burada ise Nisan ayında borçlar ödenecek deniliyor. Mücbir sebep bitince birikmiş borçların tahsil edilmesi vatandaş için büyük bir yük olacak. Bu bir insafsızlıktır” dedi.

“750 Bin TL Kredi ile Ne Yapılabilir?”

Yerinde dönüşüm projeleri kapsamında vatandaşlara sağlanan desteklerin yetersiz olduğunu belirten Davutoğlu,“750 bin TL kredi, 750 bin TL hibe veriyorsunuz. Ancak bu parayla bir bina inşa etmek mümkün mü? Üstelik verilen kredi de geri ödenecek. Ayrıca, 8 daire karşılığında vatandaşa sadece 1 daire veriliyor. Geri kalan 7 daireyi kim alıyor? Burada büyük bir rant olduğu açıkça görülüyor” diyerek tepki gösterdi.

“Malatya’nın Vahim Tablosunu Mecliste Anlatacağım”

Malatya’da yaşanan göç dalgasına dikkat çeken Davutoğlu,“Bugün 200 bin Malatyalı, şehri terk etti. 100 bin kişi ise kütükten düşülmüş. Malatya büyük bir tarihe sahiptir. Ancak burada insanlar artık gelecek göremiyor. Oysa Malatya Çarşısı iyi bir projeyle birkaç ay içinde ayağa kaldırılabilirdi. 1 trilyon 978 milyar TL bütçe ayrılmış olmasına rağmen, Malatya için gerekli yatırımlar yapılmamış. Bu durumu mecliste gündeme getireceğim” dedi.

“Türkiye’nin Kapasitesi Bu Değil”

Malatya’daki yeniden yapılanma sürecinde yerel müteahhitlerin devre dışı bırakıldığını belirten Davutoğlu,
“İstanbul’un en büyük iş adamlarından bazıları Malatyalı, ancak burada iş yapamıyorlar. Bu şehrin hak ettiği yatırımları alması için daha fazla mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Basın mensuplarının hala konteynerlerde hizmet verdiğini hatırlatar Davutoğlu,“İki yıl geçti, hala basına oturacak bir yer bile sağlanmamış. Eğer buranın Valiliği, Büyükşehir Belediyesi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı basına burayı layık görüyorsa, bunu Türkiye’ye anlatacak olan sizlersiniz. Devletimiz, milletimiz bunu hak etmiyor” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Ahmet Davutoğlu, “O zaman deprem üzerinden siyaset olmaz dendi. Acılarımızı paylaştık, sustuk. Ama 2 yıl geçti. Şimdi muhasebe vakti. Şimdi hesap sorma ve hesap verme vakti. Anlı şanlı törenlerle, kura çekimleriyle sanki dertlerin bittiği intibanı dünyaya vermek için yapılan propaganda makinelerinin aksine benim şu birkaç saat içinde Malatyalı kardeşlerimden dinlediğim şu ki maalesef depremzede vatandaşlarımız kaderlerine terk edilmiş.” diye konuştu.


“2 YILDA ŞU ANA KADAR 202 BİN KONUT TESLİM EDİLEBİLDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İlk 1 yıl içinde 319 bin konutu teslim edeceğiz” dediğini aktaran Davutoğlu, “2 yılda şu ana kadar 202 bin konut teslim edilebildi. Toplam ihale yapılan ise 358 bin. Yani bir yılda teslim edilecek konut 319 bin iken 2 yılda ihalesi yapılabilen 358 bin. Söz veriyorlar 2025’te 452 bine çıkaracaklarmış. Halbuki bu konutlar ne kadar teslim edildi? Altyapısı var mı? Bunlar ayrı konu.” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, hala 691 bin vatandaşın konteyner kentte yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

“Düşünebiliyor musunuz? Şimdi İstanbul’da rahat köşesinde oturan biri için bu rakamı duyduğunda rakamlardan bir rakam. 691 bin kişi konteyner kentte yaşıyor bunun 120 bini de Malatya’da. Malatya’nın, imkanları ve hasar itibarıyla Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’dan daha az hasar gördüğü var sayılır. Halbuki Malatya’nın durumu çok daha vahim, ona ayrıca geleceğim. 120 bin insan konteynerda yaşıyor. Rahat köşesinde oturan, banyosu, şartları iyi olan birisi için bu sıradan bir söz olabilir. Bir devlet deprem felaketinden 2 yıl sonra dahi 691 bin vatandaşını konteynera muhtaç bırakmışsa arkadaş, o devlet devletliğini yapmıyor demektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.