Başkan Ali Özgül: “Deprem Öncesi Kirada Olan Herkes Mülk Sahibi Yapılmalı

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül: Kirada Olan Herkes Mülk Sahibi Yapılmalı
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, 6 Şubat depremi sonrası Malatya’daki konut piyasasında yaşanan fırsatçılık, kira artışı ve TOKİ’nin çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, 6 Şubat depremi sonrası Malatya’da emlak sektöründe fahiş fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Özellikle sağlam konutların kira bedellerinin, deprem ve zirai don nedeniyle çöken Malatya piyasasında; esnaf, çiftçi, emekli ve asgari ücretle çalışanlar için oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Ortalama kira bedellerinin 10 ila 17 bin TL arasında olması gerektiğini savunan Özgül, “30 bin TL’ye varan kira talepleri var. Çift maaşlı devlet memurları dışında bu kira bedellerini karşılayabilecek kimse yok” dedi.

Özgül, “6 Şubat depreminden sonra Malatya’da konut sektöründe yani emlak sektöründe büyük fırsatçılıklar meydana geldi. Özellikle ev sahipleri sağ olsunlar büyük fırsatçılık yaptı. Depremi bile bile sağlam konutların kiralarını çok arttırdılar. Gerçekten Malatya gibi bir şehirde bugün 30 bin lira civarında kira gerçekten büyük bir rakam. Malatya şartlarına göre kiraların 10 ila 17 bin lira arasında olması gerekiyor”
Malatya’daki fahiş kira bedellerinin önüne geçilemediğine de dikkat çeken Özgül, Türkiye genelinde TÜİK tarafından belirlenen yüzde 43’lük kira artış oranı, Malatya gibi ekonomisi zayıflamış bir şehir için yüksek kalıyor. Deprem bölgelerine özgü bir düzenleme yapılarak kira artışlarının sınırlandırılması veya durdurulması gerektiğini ifade etti.
“Serbest Piyasaya Çözüm Bulunsun”
Serbest piyasa modelinden dolayı mülk sahiplerinin istedikleri şekilde fiyatlandırma yaptıklarına değinen Özgül,
“Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri bu konuda bir çözüm bulmalı. Serbest ekonomi olduğu için adam ev benim diyor 30 bin istiyor 40 bin istiyor kimse karışamıyor. Biz defalarca bunu basına yansıtıyoruz yani milletvekilleri duysun. Cumhurbaşkanlığı duysun. Buna bir çözüm bulunsun ama bir çözüm bulunmuyor. Çünkü serbest ekonomi piyasası olduğu için herkes bağımsız. Burada kiracıların yani tüketicilerin iyi araştırıp bütçesine göre bir ev bulması gerekiyor” dedi.
TOKİ’nin Malatya’da sürdürdüğü inşaatların 2025 sonuna kadar yüzde 40-50 civarında tamamlanacağını öngören Özgül, oluşacak yapı stoğuyla kira fiyatlarında düşüş veya en azından sabitlenme yaşanabileceğini ifade etti. Ancak özel sektör müteahhitlerinin, TOKİ’nin fazla üretim kapasitesi nedeniyle yeni projelere başlamadığı, bunun da inşaat sektöründe durgunluğa neden olduğunu söyledi.
“Yüksek Fiyatlı Ama Düşük Kaliteli Ev Satmışlar”
Özgül, “TOKİ’nin Malatya’da ihtiyaçtan fazla konut üretmesi iyi olur diye düşünüyoruz. Çünkü Malatya’daki müteahhit firmaları da sağolsunlar büyük fırsatçılık yaptılar depremden önce. Konutları maliyetinin %50 üzerine satmaya başladılar. Orada da büyük bir haksızlık yapıldı vatandaşlarımıza. Devlet kredi faizleri düşürdü, müteahhit firmalar konutlara zam yaptı. Eylül olunca birçok vatandaş konut alamadı. İyi ki de alamamışlar çünkü birçok konutun yıkıldığını gördük. Birçok konutun sağlıksız olduğunu, malzemeler çalındığını gözlemledik. Gelinen noktada bu depremi yaşadık. Depremden sonra inşallah yetkililer inşaat malzemelerinin kullanımı üzerinde titizlikle dururlar. En azından bundan sonra insanlar sağlıklı konutlara kavuşurlar” diye konuştu.
“Deprem Öncesi Kirada Olan Herkes Mülk Sahibi Yapılmalı”
Ali Özgül, mülkiyeti olmayıp kirada yaşayan vatandaşların da konut sahibi olmaları gerektiğini belirtti. Çoğu kiracının konteynerde yaşadığını, bu insanlarında bir an önce yuvalarına geçmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Bazı özel durumları belirtmek isteyen Özgül, “Adamın dairesi var, dairesi yıkılmış, tekrar hak sahibi olmuş. Tamam. O, onun doğal hakkı ancak depremi yaşamış, mülkiyeti olmayan kiracılar şu an konteynerde oturuyorlar. Bunlara bir çözüm bulması lazım. Yani deprem öncesi ev sahibi olmayıp kiracı olarak yaşayıp Malatya’da depremi yaşayan kiracılara mutlaka bir hak sahipliği tanınmalı. Özellikle bunlara bizzat daire verilmesi gerekiyor. Çünkü yarın konteyneri boşalttığı zaman bu vatandaşlara kiraya çıkın diyecekler. Vatandaş gidemeyecek. Zaten bu insanlar dar gelirli, nerede oturacaklar? Kirada zorlanacaklar. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuya değinmesi gerekiyor. Özellikle Malatya milletvekillerimizin bu konuyu defalarca dile getirmeleri gerekiyor. Cumhurbaşkanımıza anlatmaları gerekiyor” dedi.