Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Başkan Lütfü Savaş, Deprem Bölgesindeki 11 Belediyenin Ortak Sorunu Su Faturaları

Başkan Lütfü Savaş, Deprem Bölgesindeki 11 Belediyenin Ortak Sorunu Su Faturaları
13.06.2023
72
A+
A-

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem bölgesindeki 11 belediyenin ortak sorununun su faturaları olduğunu söyledi.

Savaş, “Biz kanun gereği su faturalarını affedemiyoruz, almamazlık da yapamıyoruz. Sayıştay bizi denetlediği için zimmet çıkarıyor. Su faturalarının affı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıkması lazım” dedi.

lutfu-savas-001.jpg

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, gazeteci Orhan Uğuroğlu’nun Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı. Başkan Savaş, deprem bölgesinde bulunan şehirlerdeki su ve elektrik faturalarını affetme yetkisinin sadece TBMM yetkisinde olduğunu kaydetti.

Orhan Uğuroğlu’nun Hatay’da vatandaşlara su faturası gönderildiği yönündeki sorusu üzerine Savaş, depremlerin ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi gelirlerinin yaklaşık yüzde 40 ve altına düştüğünü kaydetti.

çamlıca

‘BİZİM SU FİYATLARIMIZ TÜRKİYE’DE 79. SIRADA’
Savaş, şunları söyledi:

“Su faturası tahsil etmediğimiz ve vergi gelirlerimiz de düştüğü için HATSU’nun personel maaşlarını da Büyükşehir bütçesinden ödüyoruz. HATSU’nun personel maaşları 40 milyon, Büyükşehrin ise 80 milyon lira. Şu an biz sadece personellerimizin maaşını ödeyebilecek duruma geldik. Elektrik ve su faturası gerçekten depremzede insanlara büyük bir yük. Ama bizim fatura göndermemek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü kanun böyle. Kanun diyor ki; resmi kurumlar ürettiği ürün veya hizmeti resmi kurum da olsa bedavaya veremez. Ürettiği ürün veya hizmeti karla vatandaşa verebilir. Bizim su fiyatlarımız şu anda Türkiye’de 79. sırada, yani bizden daha ucuz iki il var sadece. Biz kanun gereği su faturalarını affedemiyoruz, almamazlık da yapamıyoruz. Sayıştay bizi denetlediği için zimmet çıkarıyor. Su faturalarının affı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıkması lazım. Bu deprem bölgesindeki 11 belediyenin sorunu.”

‘FATURA BEDELİNİN HEPSİNİ BİRDEN TAHSİL ETMEYECEĞİZ’
Depremlerin ardından iş yüklerinin 12 kat arttığının da altını çizen Savaş, 4 ay sonra su faturalarını gönderdiklerini ancak vatandaşları bir nebze de olsa rahatlatabilmek adına fatura bedelinin hepsini birden tahsil etmeyeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Her ayın faturası ile beraber geçmiş dönemin faturalarından birini tahsil edeceğiz yani 4 taksitle tahsil edeceğiz yine de bu şekilde dahi insanlara zor gelir. Deprem bölgesinde belediyeler tarafından alınan su faturalarının 4 ay, 6 ay gibi bir süre hazine tarafından karşılanması için biz Bakanlığa talepte bulunduk, böyle olursa toplumla belediyeler karşı karşıya gelmez.” Kaynak – www.karar.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.