Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Bundan 45 Yıl Önce Malatya Arapgir’li Uzay Doktoru Bağian, Uzaya Seyehat Etmiş

Bundan 45 Yıl Önce Malatya Arapgir’li Uzay Doktoru Bağian, Uzaya Seyehat Etmiş
22.01.2024
35
A+
A-

Meğer Uzaya İlk Gidenlerden Biri  Malatya Arapgir’li Uzay Doktoru James Filip Bağian Olmuş

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı , Milli Gururumuz Olurken,  Bundan Yıllar Önce Malatya Arapgir’den ABD’ye Göç Eden Ermeni Bir Ailenin Çocuğu James Filip Bağian 1989’da Uzaya Gitti.

Arapgir’li Gazeteci Natali Avazyan  1912 yılında  Malatya Arapgir’den ABD’ye göç etmiş Ermeni Gundebağyan ailesinin bir  ferdi olan  Tıp ve Biyoloji uzmanı Dr. James Filip Bağian   Astronotların çevresel ve uzay  yaşamı ve  Uzay  Tıbbını araştırmak üzere 1989 yılında uzaya  seyehat etti. 

UZAYDA  BİR MALATYA  ARAPGİR’Lİ  ERMENİ  ASTRONOT   Dr. med. JAMES FİLİP  BAĞİAN
(22.2.1952 Filadelfia)

James Filip Bağian  , 22 Şubat 1952’de Filadelfia’da doğdu. James’in büyükannesi Satenik Malatya-Arapkir’den 1908 de ve büyükbabası Nazaret ise 1912’de Malatya’dan  ABD’ye göç etmişler, .

James’in ebeveynlerinin eski soyadı Gundebağyan iken bu isim Amerika’ya göç ettikten sonra “Bağian” olarak kısaltılmış. ABD James’in baba  tarafı Ermeni, annesi ise Almandır.


James Philip, liseyi Amerika Birleşik Devletleri’nde okudu ve Ünversite eğitimi aldı, 1973’te kadastrocu-haritacı  oldu  ve üniversite eğitimine devam  ederek  1977’de tıp bilimleri doktoru unvanını aldı. ABD Donanması’nda kadastrocu-haritacı olarak görev yaptı. 1978 yılında cerrah ve doktor olarak görevler aldı, 1986 yılında profesyonel geometri -harita uzmanı, 1987 yılında ise uzay doktoru görevler  üstlendi.


13-18 Mart 1989’da Tıp ve Biyoloji uzmanı olarak biyolojik ve Tıbbi bilimsel çalışmalar amacıyla ilk kez bir Amerikan uzay gemisiyle uzayda uçtu. Astronotların çevresel ve uzay  yaşamı , Uzay  Tıbbı ile ilgili birçok bilimsel eserin yazarı olan James Filip Bağian , uzayda 337 saat geçirmiş bir hekim astronottur .
James Filip Bağian  birçok  ödül ve madalya sahibidir.
Kaynak – Dr.med.Sarkis Adam  ( Natali Avazyan)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.