BÜTÜN OKULLARDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
İNSAN HAYATINA SAYGI GÖSTERELİM, ÖNCELİK İNSANDIR
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 Yılı “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla “Yaya Öncelikli Trafik” yılı kapsamında trafikte yaya bilincinin oluşturulabilmesi için ilimizde etkinlikler düzenlendi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 Yılı “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilerek Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık %23’ünü oluşturan yayalara yönelik bir adım atıldı. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale geldi.
Malatya’da “Trafikte Yaya’ya Öncelik” bilincinin aşılanması amacıyla farklı noktalarda çok sayıda trafik polisinin katılımıyla düzenlenen etkinliklere minik öğrencilerde katıldı.
Malatya’da İnönü Caddesi Sümer İlkokulu önünde düzenlenen etkinliğe katılan Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada; “İçişleri Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda bugün eş zamanlı olarak 81 vilayetimiz de düzenlenmekte olan “Trafikte Yaya Önceliği” konulu eylem planı kapsamında çocuklarımızla bir aradayız. Bildiğiniz gibi trafik kazaları dünyada ölümlerin en temel sebeplerinden biri haline geldi. Bunun sebebi de her geçen gün araç sayısının artması, şehirleşmenin artmasıyla birlikte yollardaki araç yoğunluğunun önemli artış göstermesi ve özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde de araçların yolları yayalarla birlikte kullanım oranının artması sebebiyle trafik kazalarında önemli artışlar meydana geliyor. Dünyada her yıl ortalama 1.350.000 kişi trafik kazalarından hayatını kaybediyor. Ülkemizde de araç sayısı bugün itibariyle yaklaşık 23 milyona yaklaşmış durumda. Malatya’da da 2018 yılı Kasım ayı istatistikleri itibari ile araç sayısı 172 binin üzerine çıktı. Dolayısıyla yolları kullanırken insan hayatına çok değer vermemiz gerekiyor.
YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK KONUSUNDA SÜRÜCÜLERİMİZİN DİKKATİNİ ÇEKMEMİZ VE TÜM VATANDAŞLARIMIZ DA BU FARKINDALIK BİLİNCİNİ OLUŞTURMAMIZ LAZIM
Dünyada bu trafik kazalarının insan hayatı bakımından önemini ortaya koymak üzere önemli istatistikî çalışmalar yapılıyor. Trafik kazalarındaki yaya ölümleri bakımından da temel sebeplere baktığımızda özellikle yaya geçitlerinde, okul geçitlerinde sürücülerimizin dikkatli davranmadığını, hızını azaltmadığını görüyoruz. Trafik kazasında sürücülerden kaynaklanan ölüm sebeplerine baktığımızda %88,4, yayaların kusurlarından kaynaklanan oran ise %9,2 önemli oranda sürücülerin hatalarından kaynaklanan ölümler bunlar. Dolayısıyla yaya öncelikli trafik konusunda sürücülerimizin dikkatini çekmemiz ve tüm vatandaşlarımız da bu farkındalık bilincini oluşturmamız lazım. Bu anlamda da 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda Ekim ayında önemli bir düzenleme yapıldı. Trafikte yaya önceliğimiz sağlamak üzere bildiğiniz gibi bu kapsamda trafik görevlisi ve trafik ışığı bulunmayan ancak yatay ve dikey işaretlemeler ile yaya geçidi olduğu belli edilen yerlerde, kavşaklarda ve geçitlerde sürücülerin yavaşlaması, yaya geçidinden ve okul geçidinden geçmekte olan varsa durması, onu beklemesi yine yaya geçitinin kenarında bekleyenler varsa yavaşlayarak onlara öncelik vermesi zorunlu hale getirildi. Bundan sonra bu zorunluluğa uymayan sürücüler hakkında trafik cezası uygulaması başlatıldı.
İLİMİZDE YAYA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN ÖNEMLİ TEDBİRLERİ UYGULAMAYA KOYACAĞIZ
İçişleri Bakanımızın konuya verdiği öneme binaen 2019 yılı “Yayın Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi ve “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla bir eylem planı başlatıldı. Bu eylem planı kapsamında 2019 yılı içerisinde önemli çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların başlangıcını da ilimizde bugün yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında kendimize bir eylem planı oluşturuyoruz. Bununla ilgili toplantımızı yaptık. Önümüzdeki aylarda da bu toplantılar devam edecek. Trafik konusunda görevli tüm kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerimizle işbirliği yaparak ilimizde yaya güvenliğinin sağlanması için önemli tedbirleri uygulamaya koyacağız. Bu kapsamda trafikte yaya önceliği konusunda broşürler bastırdık. Bu broşürlerin özellikle araç sürücülerine dağıtımı, vatandaşlarımıza dağıtımı noktasında arkadaşlarımız çalışmalar yapıyorlar. Yine konu ile ilgili afiş, pankart çalışmaları yaptık şehirlerimizin değişik yerlerine bunları koyuyoruz. Yine Kamu Kurum ve Kuruluşlarının girişlerinde bu afişlerin konulmasını sağlıyoruz.
ENGELLER, YAŞLILAR VE ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN UYGULAMALARDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR GÜNDEME ALINACAK
Özellikle trafikte dezavantajlı grupların güvenliğini sağlamak üzere engellilerimizin, yaşlılarımızın ve çocuklarımızın yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için uygulamalarda karşılaşılan sorunları gündemimize alarak bu konuda yapacağımız düzenlemeleri de kısa zamanda uygulamaya geçireceğiz.
BÜTÜN OKULLARDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Okullarımızda çocuklarımızın yaya öncelikli trafik, yaya ve okul geçitlerine geçmeleri konusunda eğitimleri çok önemli. Bu konuda çalışmalar yapıyorlar bütün okullarımızda bu eğitim çalışmalarını gerçekleştireceğiz.
YAYA VE OKUL GEÇİTLERİNDE YATAY VE DİKEY İŞARETLEME EKSİKLİĞİ BULUNAN YERLERİ TESPİT EDİLEREK FİZİKİ TEDBİRLER ALINACAK
İlimiz genelinde yaya ve okul geçitlerinde yatay ve dikey işaretleme eksikliği bulunan yerleri tespit ediyoruz. Büyükşehir belediyemizle birlikte yaptığımız çalışmalarla bu eksikleri kısa zamanda gidereceğiz. Ayrıca yaya ve okul geçitlerinde fiziki tedbirlerin alınmasını da sağlayacağız. Fiziki tedbirler anlamında şunu kastediyorum yaya ve okul geçitlerine yaklaşmadan önce sürücülerin yavaşlamasını sağlamak üzere hız kesici düzenlemeler yapılacak, bunları da uygulamaya koyacağız. Çünkü araç sürücülerimizde yaya ve okul geçitlerine gelmeden önce yavaşlama bilincini oluşturmak için bu uygulamalara zorunlu olarak başvuruyoruz. Bildiğiniz gibi özellikle trafikte emniyet kemeri kullanımı, araç sürerken cep telefonu kullanımı konusunda ciddi ihlaller vardı. İçişleri Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün ve Jandarma Genel Komutanlığımızın aldığı tedbirler neticesinde yol arama ve kontrollerinde, trafikte kontrollerinde bu konunun üzerinde durulması neticesinde sürücülerde emniyet kemeri kullanım oranı % 80’lerin üzerine çıktı. Yaya öncelikli trafik konusunda da bu tedbirleri dikkatli bir şekilde uygularsak, uygulamaya geçirirsek umarım ki hem ilimizde hem ülkemiz genelinde trafik kazalarında yaya ölüm oranını, yaya yaralanma oranını ciddi şekilde azaltacağız. Bu konuda basın mensuplarımıza da önemli bir görev düştüğü kanaatindeyim bu konuda yapacağımız çalışmaların kamuoyuna duyurulması, vatandaşlarımızın özellikle araç sürücülerimizin dikkatinin çekilmesi noktasında sizlerin yardımına ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuya hassasiyet göstereceğini de ümit ediyoruz, inanıyoruz. Bugün de gerçekleştirmiş olduğumuz uygulamada Sümer ilkokulumuzdaki çocuklarımızın okul karşısında bulunan okul geçidinden karşıya güvenli bir şekilde geçmesi için onlarla birlikte, okul trafik görevlilerine nezaretinde bir uygulama gerçekleştirdik. Birazdan bu uygulamayı tekrar edeceğiz.
İNSAN HAYATINA SAYGI GÖSTERELİM, ÖNCELİK İNSANDIR
Ben tüm vatandaşlarımıza buradan bir çağrı yapmak istiyorum lütfen insan hayatına saygı gösterelim, öncelik insandır. Bizim işimiz değildir, işimize biraz geç kalsak da yetişeceğimiz yere biraz geç gitsek de önemli değil, önemli olan hayattır. Bu hayata saygı duyalım, insan hayatına saygı duyalım. Okul yaya geçitlerine yaklaştığımızda ve yollardaki dönemeçlere, kavşak noktalarına yaklaştığımızda lütfen hızımız keselim. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki 30 kilometre hızla bir yaya çarpılması halinde oradaki yayanın hayatta kalma oranı %90, ama bu hız 45 kilometre çıktığında %50’ye düşüyor, 80 kilometre hıza çıktığında ise yayaya çarpması halinde yayanın hayatta kalma oranı neredeyse %0dır. Dolayısıyla bunu da göz önünde bulundurarak araçlarımızı hız kurallarına dikkat ederek sürelim ve özellikle dezavantajlı kesim dediğimiz engellilerimizin, yaşlılarımızın, çocuklarımızın yol kenarında uzun süre beklemesine lütfen müsaade etmeyelim, izin vermeyelim. Onlara saygı duyalım önceliği onlara verelim. Böylece güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçsinler, hayatlarına devam etsinler.
Ben bu etkinliğe katılan tüm çocuklarımıza, basın mensuplarına teşekkür ediyorum. İleride gerçekleştireceğimiz faaliyetlerde de sizleri aramızda görmek istediğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdul Kadir Duran, Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Turgay Gülenç, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı J.Albay Necmi İnce, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte yapılan açıklama sonrası Vali Baruş ve beraberindekiler, sürücülere farkındalık oluşturmak için öğrencilerle birlikte yaya geçidinden geçmelerinin ardından sürücülere broşür dağıttılar.