Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

CHP’li Veli Ağbaba, Yerel Basın ve Gazeteler Ekonomik Kriz Altında Eziliyor

CHP’li Veli Ağbaba, Yerel Basın ve Gazeteler Ekonomik Kriz Altında Eziliyor

AĞBABA, “BİK GENEL KURULU TÜM GAZETELER BATTIKTAN SONRA MI TOPLANACAK?” EN SON 17 ŞUBAT 2021’DE TOPLANDILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Yerel Basın ve Gazeteler Ekonomik Kriz Altında Eziliyor Dedi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından atama yapılmaması nedeniyle BİK Genel Kurulu’nun en son 17 Şubat 2021’de toplandığını belirterek, “genel kurul gazeteler battıktan sonra mı toplanacak?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaygın ve yerel gazeteler için yaşamsal önemde olan resmi ilanlar konusunda AKP’nin vurdumduymaz tavır takındığını, gazetelere verilecek ilan tarifelerinin belirlenmesi başta olmak üzere sorunların çözümü için toplanması gereken BİK genel kurulunun 1 yıldır toplanmadığını, bu keyfi tutumun yaratacağı sonuçlardan Cumhurbaşkanlığının sorumlu olacağını belirtti.

Ağbaba, yaygın ve yerel basının sorunlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

GENEL KURULUN TOPLANMAMASI SORUNLARI BERABERİNDE GETİRİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba önergesinde“Basın İlan Kurumu’nun 36 kişilik genel kurul üyelerinin 12’si basın temsilcilerinden, 12’si çoğunluğu üniversitelerden olmak üzere bağımsız kuruluş temsilcilerinden, 12’si de Cumhurbaşkanlığının tarafından atanan kişilerden oluşmaktadır.12 kişilik basın temsilcilerinin üçü Anadolu gazetelerinden, beşi basın sendika ve cemiyetlerinden görevlendiriliyor. Basın İlan Kurumu Genel Kurulları iki yılda bir yenilenmekte, üçer aylık dönemlerde üçer gün toplantılar gerçekleştirmektedir.Ancak BİK Genel Kurulu en son 17 Şubat 2021 tarihinde toplanmış, 1 yıldır toplantılar yapılamamıştır.  Şubat 2021’den itibaren görev yapacak yeni dönem ‘hükümet kanadı’ temsilcilerini Cumhurbaşkanı tarafından atanmaması  çok sayıda  sorunu beraberinde getirmektedir” ifadelerine yer verdi.

GAZETELER EKONOMİK KRİZ ALTINDA EZİLİYOR

“Yerel gazeteler için yaşamsal önemde olan resmî ilan fiyatlarına her yıl Ocak ayında verilen fiyat zammı bu yıl verilememiştir” diyen Ağbaba, “Basın İlan Kurumu genel kurulunda hükümet kanadını temsil edecek 12 üyenin isimlerinin CB İletişim Başkanlığı tarafından  bildirilmemesi sonucu genel kurulun toplanıp karar alamaması sebebiyle yerel gazeteler ekonomik kriz altında ezilmektedir.  Hem yaygın hem de yerel gazeteler artan döviz fiyatları, buna bağlı yaşanan kağıt krizi,personel giderleri,elektrik ve doğalgaz zamları üzerine bir de BİK ilan tarifesinin artırılmaması ile çok zor günler geçirmektedir.Gazete temsilcileri, BİK’in ilan tarifesinin artırılması, KDV’nin azaltılması, hibe desteği verilmesi gibi talepleri bulunmaktadır” görüşlerini belirtti.

İSİM BİLDİRMEK 1 YIL SÜRER Mİ? AMACINIZ NEDİR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti; “En son 17 Şubat 2021’de toplanan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu  1 yıldır neden toplanmamaktadır? Genel Kurulun toplanması için Cumhurbaşkanlığı tarafından iletilmesi gereken 12 kişinin isminin 1 yıl boyunca bildirilmemesinin sebebi nedir? Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan resmi ilan fiyatlarının artırılmaması nedeniyle pek çoğu kriz içinde olan gazetelerin kapanmayla karşı karşıya bırakılmasına ne zaman son verilecektir? Cumhurbaşkanlığı tarafından BİK Genel Kurulu’na isimler ne zaman iletilecektir?  12 kişilik isim listesinin verilmesi için tüm yerel gazetelerin kapanması mı beklenmektedir? Basın sektörünün acil çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin Genel Kurul’un yapabileceği mevzuat düzenlemeleri yerine getirilmemektedir.Bu keyfi tutumun yaratacağı sonuçlardan kaynaklı zararlar Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanacak mıdır?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.