Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

En İyi Üniversiteler Arasında, İnönü ve Turgut Özal Üniversitesi Listede Neden Yok ?

En İyi Üniversiteler Arasında, İnönü ve Turgut Özal Üniversitesi Listede Neden Yok ?
26.11.2024
10
A+
A-

Times Higher Education (THE) tarafından yönetilen Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları’nda 10 Türk üniversitesi ilk 200’de yer aldı. 4 üniversite ise ilk 100’e girdi.

YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları’nda ilk 200’de 10, ilk 100’de 4 Türk üniversitesi yer aldı. Türkiye, THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları’nda sıralamaya giren üniversite sayısına göre dünya 2’ncisi oldu. Sıralamada ilk 100’de Koç Üniversitesi (41), Sabancı Üniversitesi (64), İstanbul Teknik Üniversitesi (76) ve Boğaziçi Üniversitesi (90) yer aldı.

THE Disiplinlerarası Bilim Sıralaması 2025 ile disiplinlerarası bilim araştırmalarında dünyada 92 ülke/bölgeden 749 üniversite sıralandı. Türkiye ilk 200’de yer alan 10 üniversitesi ile sıralamada en iyi temsil edilen ülkeler arasında da ilk 5’te yer aldı. İlk 10 sıradaki üniversitelerin 7’si ABD’den, 2’si Singapur’dan, 1’i ise Hollanda’dan yer alıyor.

Türkiye, sıralamada yer alan üniversite sayısına göre dünya ikincisi

Türkiye’den 45 üniversitenin sıralamada yer aldığı ifade edilen açıklamada “Toplam 749 üniversitenin yer aldığı sıralamada en fazla üniversiteye sahip ülke; 65 üniversite ile Hindistan olurken, onu 45 üniversite ile Türkiye, 38’er üniversite ile Rusya ve ABD, 33 üniversite ile de Japonya takip ediyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), çıktılar ve süreçlere ilişkin yüksek puanları sayesinde disiplinlerarası bilim alanında dünyada 1’inci olurken, Stanford Üniversitesi 2’nci sırada yer aldı. ABD dışında en yüksek sıralamaya sahip üniversite, 3 numarada yer alan Singapur Ulusal Üniversitesi oldu” denildi.

Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralamalarında ilk 200’de 10 ilk 100’de 4 Türk üniversitesi yer aldı. Türkiye, Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralamalarında sıralamaya giren üniversite sayısına göre dünya ikincisi oldu. Sıralamada ilk 100’de Koç Üniversitesi (41), Sabancı Üniversitesi (64), İstanbul Teknik Üniversitesi (76) ve Boğaziçi Üniversitesi (90) yer aldılar.

Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralaması 2025 ile disiplinlerarası bilim araştırmalarında dünyada 92 ülke/bölgeden 749 üniversite sıralandı.

Türkiye ilk 200’de yer alan 10 üniversitesi ile sıralamada en iyi temsil edilen ülkeler arasında da ilk 5’te yer aldı.

İlk 10 sıradaki üniversitelerin 7’si ABD’den, 2’si Singapur’dan, 1’i ise Hollanda’dan yer alıyor.

Türkiye’den 45 üniversite sıralamada yer aldı. Bu sayı ile Türkiye dünyada ikinci

Toplam 749 üniversitenin yer aldığı sıralamada en fazla üniversiteye sahip ülke; 65 üniversite ile Hindistan olurken, onu 45 üniversite ile Türkiye, 38’er üniversite ile Rusya ve ABD, 33 üniversite ile de Japonya takip ediyor.

MIT, çıktılar ve süreçlere ilişkin yüksek puanları sayesinde disiplinlerarası bilim alanında dünyada birinci olurken, Stanford Üniversitesi ikinci sırada yer aldı. ABD dışında en yüksek sıralamaya sahip üniversite, üç numarada yer alan Singapur Ulusal Üniversitesi oldu.

THE Disiplinlerarası Bilim Sıralaması (ISR), üniversitelerin disiplinlerarası bilime katkılarını ve bağlılıklarını ölçmeye yönelik türünün ilk örneği. Her biri araştırma projelerinin yaşam döngüsündeki bir aşamayı temsil eden üç temel alanda kurumları değerlendirmek için kalibre edilmiş 11 performans göstergesi içeriyor: girdiler (finansman); süreç (başarı ölçütleri, tesisler, idari destek ve terfi) ve çıktılar (yayınlar, araştırma kalitesi ve itibar).

ISR 2025’e dahil olabilmek için üniversitelerin akademisyenlerinin 2019 ile 2023 yılları arasında toplamda en az 100 disiplinlerarası araştırma yayını yapmış ve THE Dünya Üniversiteler Sıralaması (WUR) için gerekli verileri göndermiş olmaları gibi bazı temel kriterleri sağlamaları gerekiyor. Ayrıca ISR 2025’te sadece bilgisayar bilimleri, mühendislik, yaşam ve fen bilimleri alanlarındaki disiplinlerarası çalışmalar değerlendirmeye alındı. Tüm bu kriterleri sağlayan, dünyadan 749 üniversite ve Türkiye’den 45 üniversite sıralamaya girmeyi başardı. ISR 2025 için gerekli veriler; üniversitelerin WUR sıralaması için gönderdiği portal verilerinden, Scopus veri tabanından alınan bibliyometrik verilerden ve araştırmacılardan elde edilen anket verilerinden sağlandı. Bu kapsamda 157 milyon atıf, 18 milyon araştırma yayını ve dünya çapında 20.000’den fazla akademisyenden gelen anket yanıtları değerlendirmeye alındı.

Kaynak – https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2024/disiplinlerarasi-bilim-siralamalarinda.aspx

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.