Eski Tip Ehliyetlerin Yenilenmesi İçin Son Gün 31 Temmuz Perşembe

Eski Tip Ehliyetlerin Yenilenmesi İçin “Son 10 Gün” Uyarısı!
1 Ağustos’tan itibaren eski tip ehliyetini yenilemeyenler yüksek ücretle karşı karşıya kalacak. 15 TL’lik yenileme bedeli, süre dolunca 7 bin 438 TL’ye çıkacak.
Eski tip sürücü belgelerini değiştirmeyenler için kritik süre daralıyor. 31 Temmuz 2025’e kadar yenilenmeyen eski ehliyetler, 1 Ağustos itibarıyla 7 bin 438 TL’ye mal olacak. Şu an ise sadece 15 TL karşılığında yenileme yapılabiliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, eski tip ehliyetlerin değişimi için tanınan sürenin hızla dolduğu hatırlatıldı. Vatandaşların, nüfus müdürlüklerinden randevu alarak işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecekleri belirtildi. “Eski tip sürücü belgesine sahip vatandaşlarımızın dikkatine” ifadesiyle yapılan uyarıda, başvuruların yoğunluk yaşanmadan tamamlanması çağrısında bulunuldu.
SON ŞANS: 10 GÜN KALDI
Yenileme işlemlerinin halen 15 TL karşılığında yapılabildiğini belirten yetkililer, bu düşük ücretli fırsatın 10 gün sonra sona ereceğini vurguladı. 1 Ağustos 2025’ten sonra ise geç kalan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için 7 bin 438 TL ödemek zorunda kalacak.
Yeni Tip Ehliyete Geçmek Zorunlu mu?
2016 yılından beri yeni çipli ehliyetler sürücülere veriliyor. Bu durum da eski tip ehliyeti olanların akıllarında “Ehliyet yenileme zorunlu mu?” sorusunun belirmesine neden oluyor. Hemen söyleyelim: 31 Temmuz 2025 tarihine kadar eski tip ehliyetinizi kullanabilirsiniz, Yani evet, belirtilen sürücü belgesi yenileme süresi doğrultusunda ehliyet yenilemek zorunlu.
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Ehliyet yenilemek için belirli bir ücret ödemeniz gerekli. Ancak yenileme ücreti, eski veya yeni olmak üzere ehliyet tipine göre değişir. 2025 yılında ehliyet tipine göre ödemeniz gereken tutarlar ise şu şekilde:
Eski tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan önce alınan ehliyetler): 15 TL (Değerli kağıt bedeli: 13 TL, vakıf payı: 2 TL)
Yeni tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan sonra alınan ehliyetler): 1.756 TL (Değerli kağıt bedeli: 1.425 TL, vakıf payı: 331 TL)
ehliyet-yenileme-belgeleri
Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir?
Eski tip ehliyetinizi yenilemek ya da kayıp, çalıntı durumunda yeni bir ehliyet çıkarmak için “Yeni ehliyet nasıl alınır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Bu süreç aslında oldukça kolay. Ehliyet yenileme işlemleri için aşağıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde toplamanız ve bu belgeler ile başvuru yapmanız gerekiyor.
Eski ehliyetiniz
Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği
Sürücü sağlık raporu (Aile hekimleri, devlet hastaneleri, özel sağlık poliklinikleri veya özel hastanelerden ehliyet değiştirme işlemi için sağlık raporu alabilirsiniz.)
Ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
Kan grubunuzu belirten hastaneden ya da Kızılay’dan alınmış yazılı beyan
Eski sürücü belgesi değiştirme talebiniz varsa bu talebi belirten bir dilekçe (Bu dilekçeyi başvuru yapacağınız noktalarda bulup doldurabilirsiniz.)
Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra ehliyet yenileme işlemi için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sürecinde izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO 199’u arayarak ehliyet yenileme randevusu alabilirsiniz.
Sürücü belgesi randevusu olmadan gitmeniz halinde öncelikle randevulu kişilerin işlemlerinin yapılacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Randevulu başvurularda süreç hızlı işlediği ve bekleme süresi azaldığı için online ehliyet randevusu almak daha faydalı ve pratik olacaktır.
Anlaşmalı bankalara ehliyet yenileme ücretini ödemelisiniz.
Yetkili kuruluşlardan sağlık raporu almalısınız.
Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler eşliğinde Nüfus Müdürlükleri’ne gidip gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Ehliyetinizi Kaybettiğinizde ya da Çaldırdığınızda Ne Yapmalısınız?
Ehliyetiniz çalındığında ya da kaybolduğunda söz konusu ehliyet ile ilgili gazete ilanı vermeniz tavsiye ediliyor. Bu zorunlu bir adım olmasa da sizin adınıza işlem yapılması halinde doğabilecek durumlarla ilgili sorumluluk almamak istiyorsanız bu bildirimi gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gidip ehliyetinizin çalındığını ya da kaybolduğunu da belirtebilirsiniz. Bu sürecin ardından ehliyet yenilemek için gerçekleştirmeniz gereken adımları uygulayabilirsiniz.
Ehliyet yenileme işlemi yapmayıp ilk defa ehliyet çıkaracaksanız ehliyet sınıfına göre ehliyet harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payını ödemeniz gerekli. “Peki, ehliyet harç ücretleri ne kadar?” diye merak ediyorsanız “2025 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz.