Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Hiç Tren Gelmeyen Dalaman Tren Garı

Hiç Tren Gelmeyen Dalaman Tren Garı
19.08.2019
197
A+
A-

 

Selam olsun çok kıymetli okuyucularımız selam olsun, Allah’ın rahmeti bereketi üzerinize olsun. En güzel günler sizlerin olsun.

Kıymetli okuyucularımız. Gazeteci Raşit Kısacık, Abimizin kaleminden ve yine bu yazının sahibi olan Prof. Dr. Tamer Baykal’ın anlattığı gibi Hiç Tiren Gelmeyecek Dalaman Tren Garına, İşte yazı geldi Dalaman Tiren Garına. Bu yazının sahibi sayın Prof. Dr. Tamer Baykal, yine emeği olan gazeteci Raşit Kısacık, Abimize çok çok teşekkür ediyorum.

BİR BAKALIM NEDEN TREN GELMİYORMUŞ, HİÇ TREN GELMEYEN DALAMAN TREN GARI
Tren garı dalamana 1907 yılında yapıldı.. Garın ilginç hikayesi ise şöyle Mısır valisi Abbas Hilmi Paşa, 1893 yılında bir gün sandalıyla Dalaman yakınlarındaki Sarsala Koyu’na geldi o dönemlerde bomboş verimli bir ova olan Dalaman’ı çok sevdi. Av meraklısı Paşa, hayvanların rahatça dolaştığı bu ovayı görünce, buraya ardından sık sık gelmeye başladı.
Abbas Hilmi Paşa önce Sarsala Koyu’na bir iskeleyle depo yaptırdı. Sonra da bu koydan Dalaman’a kadar ulaşan yolu yaptırdı. Bölgedeki tüm bataklıkları kurutarak yol kenarlarına Mısır’dan özel getirttiği okaliptüs ağaçlarını diktirdi. Ayrıca 1905 yılında burada çalıştırmak için Mısır ve Sudan’dan işçiler bile getirdi.

Çevreyi düzenlemeye karar veren Abbas Hilmi Paşa Dalaman’a 1907 yılında, bir de av köşkü yaptırmaya karar verdi. Bu tarihlerde Paşa’nın bir inşaat projesi daha vardı; valisi olduğu Mısır’ın İskenderiye kentine de bir tren garı yaptıracaktı.

Bu 2 inşaat için görevlendirilen Fransız firması iki farklı projeyi ve malzemeleri yanlış gemilere yükledi. Böylece Tren Garı projesi Dalaman’a, Av Köşkü projesi de İskenderiye’e gitmiş oldu.

Mısırdan getirilen işçiler ise zaman kaybetmeden ve yanlışlığın farkında varmadan, köşkün yapılacağı yerde hemen inşaata başladılar. İnşaatı hızlandırmak için, gemiyle gelen işçiler de ekibe katılınca, yoğun çalışmalar sonucunda inşaat kısa sürede bitirildi.. ayrıca binanın önüne bir bilet gişesi de kuruldu.

Aradan az zaman sonra Paşa Dalamana geldi heyacana ile av köşkünü ziyaret etmek istiyordu.. Binanın önüne geldiğinde gözlerine inanamamıştı.. bu bina köşke değil gara benziyordu.. paşa kimseye bişi sormadı .

kafasında kısa bir durum değerlendirmesiyle olayı kavradı… Burada çalışan işçiler verilen emri uygulamışlardı… yapacak bişi yokru öfkeliydi ama öfkesi buradakilere değil mısırdakilere idi binayı gezdi inceledi. Yıktırma nın da anlamı yoktu.
Gar binası zaman içinde değişik amaçlar için kullanıldı..

1928’de devlet tarafından el konulan gar 1958’e kadar Jandarma Karakolu olarak kullanıldı. Sonra ise Devlet Üretme Çiftliği’ne verildi ve bu sayede bölgenin tarımına önemli katkılar yapıldı.

Yakın bir süre önce restorasyon yapılan bina şu anda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hizmet binası olarak hayatına devam ediyor.

Kaynak: malatyabirlikgazetesi.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.