Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

İbrahim Gezer, Hala Tarımsal Destekler Çok Yetersiz. Halen Çiftçi Örgütlenmeleri Çok Zayıf

İbrahim Gezer, Hala Tarımsal Destekler Çok Yetersiz. Halen Çiftçi Örgütlenmeleri Çok Zayıf
20.02.2024
17
A+
A-

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya’nın Yazıhan ilçesini ziyaret ederek burada vatandaşlarla, esnaflarla bir araya geldi.  Projelerini vatandaşlara anlatan Gezer, 31 Mart günü yapılacak seçimlerde destek istedi.

Yazıhan ilçesinin yıllarca işsizlikten ve yoksulluktan en çok çeken ilçelerden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gezer, bir tarım ilçesi olan Yazıhan’ın Boztepe Barajının faaliyete geçmesi ile artık kabuğunu kırması gerektiğini söyledi. Tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkez olma konumunda olan Yazıhan’ı göreve geldiklerinde hayata geçirecekleri projeler ile destekleyeceklerini kaydeden Gezer, “Yazıhan’da tarımsal potansiyeli oluştu, sulama şartları oluştu ama plansız bir tarım hala devam ediyor.

Türkiye’de girdi fiyatları hala çok yüksek, hala tarımsal destekler çok yetersiz. Halen çiftçi örgütlenmeleri çok zayıf, pazarlama konusunda ciddi sıkıntılar var. Örneğin sadece gübre üzerinden bir örnek vermek isterim. Son 3 yılda gübre fiyatları yüzde 800 artmış durumda. Son bir yılda da en az yüzde 100 artmış gözüküyor. Örneğin en önemli girdilerden birisi de mazot. Sadece son bir yılda neredeyse 8 liradan 25 liraya şu şartlarda ilaçlama diğer bütün girdileri aşağı yukarı böyle. Şimdi bu şartlarda arkadaşlar tarım yapmanız ve bundan kar etmeniz çok ciddi bir sorun” dedi.

Yazıhan’ın tarım ve hayvancılıkta ciddi bir potansiyeline rağmen maalesef gerileyen ilçelerden biri olduğuna da değinen Gezer, “Zaten Yazıhan bulunduğu yer itibariyle çok gerilerdeydi.  Türkiye’deki 973 ilçe arasında Yazıhan 770’inci sıradayken 779’inci sıraya gerilemiş oldu. Oysa kendi potansiyellerine bakıldığında biraz ilerlemiş olması beklenirdi.  Ama maalesef Yazıhan da diğer ilçelerimiz gibi geriye giden ilçelerimizden biri”  ifadelerine yer verdi.

Yazıhan ilçesiyle ilgili ilk yapılacak işlemlerden birisinin de Boztepe Barajı’nın yıllardır süren gecikmesini ortadan kaldırılmasını ve hızlıca faaliyete geçirilmesi olacağını belirten Gezer, “Yine Yazıhan ile ilgili istihdam projelerine de ağırlık vermemiz lazım.  Biliyorsunuz Yazıhan tüm bu avantajlarına rağmen ciddi göç veren bir ilçemiz. Yani yıllardır göç veren bir ilçemiz. Eğer bir yer göç veriyorsa zaten orası kan kaybediyor demektir. Dolayısıyla istihdam konusunda hızla yapılması gereken şeyler var. Tabii ki Yazıhan artık tarım ve hayvancılık ilçesi. Burası hatta Yazıhan ovası diye tescil edildi. Buraya ağırlıklı tarım ve hayvancılık konusunda yeni projelerle istihdamın artırılması lazım.  Genç girişimcilere, kadın girişimcilerimize ekstra teşvikler vererek ekstra yerler ayırarak, bölgeler ayırarak bu alanlarda onların yeni yeni işler kurarak istihdam sağlamasını teşvik edilmesi gerekir.  Yine Yazıhan ile ilgili ciddi bir sosyal yaşam sorunu var. Ailelerin, çocukların, gençlerin, gelen misafirlerin rahatlıkla gidip vakit geçirebilecekleri, yemek yiyebilecekleri, eğlenebilecekleri tek bir ortam yok. Hızlıca bütün diğer ilçelerimiz de olduğu gibi Yazıhan ilçemizde de çok amaçlı bir sosyal yaşam merkezi kazandıracağız. Gençlerimizin gidip orada spor yapabileceği, orada vakit geçirebileceği, orada ders çalışabileceği, değişik etkinliklere katılabileceği, ya da aileler çocuklarıyla misafirleriyle rahatlıkla gidip yemek yiyecek vakit geçirebilecekleri bir merkezi oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Yine Yazıhan’ın önemli bir kültürü olan Atlı Cirit Oyunları ile ilgili de bu şenlikleri ulusal ve uluslararası bir boyuta kazandıracaklarını belirten Prof. Dr. Gezer, “Yazıhan’ın tarımsal potansiyelini yansıtan bir etkinliğe dönüştüreceğiz. Böyle bir düşüncemiz var. Bir de Yazıhan’da projeleri takip edecek, daha da ileriye taşıyabilecek, sorunlarını çözebilecek herkesin katıldığı bir ortak akıl platformu oluşturacağız. Ortalama ayda bir, bir araya gelerek Yazıhan’ın gelişim sürecini beraber izleyebileceğimiz bir platform oluşturmak gibi bir hedefimiz var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.