Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Yine Bir İlke İmza Attı

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Yine Bir İlke İmza Attı
26.01.2024
38
A+
A-

Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapıldı.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Yine Bir İlke İmza Attı

Daha önce 3’lü, 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakilleriyle tıp literatürüne giren İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü, bu sefer de 6’lı çapraz karaciğer nakliyle başarılarını sürdürmeye devam ediyor.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, dünyada ilk kez gerçekleştirilen 6’lı çapraz nakliyle ilgili olarak İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulundu.

6’lı çapraz karaciğer nakli başarısının detaylarını paylaşan Prof. Dr. Sezai Yılmaz “Şimdi 6’lı çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdik. 6 alıcı ve 6 verici olmak üzere 12 ameliyathane ki bizim karaciğer nakil enstitünün kapasitesi de 12 ameliyathanedir. 36 yoğun bakımı vardır. 116 hasta yatağı vardır. Nakil sırasında hastanemiz tam kapasiteyle çalıştı. 100’ün üzerinde kişiyle bu operasyon gerçekleştirildi. Cerrah ve anesteziden arkadaşlarımız, yoğun bakımcı arkadaşlarımız, hemşireler, teknisyenler herkes ayaktaydı. Sabah 08.00’de başladı. Sanıyorum akşam 20.00 gibi operasyonların hepsi sorunsuz olarak bitmişti. Hastalarımızın da durumu oldukça iyi. Hepsi hala yoğun bakımdadır. Alıcıların da genel durumları iyidir.” dedi.

Daha önce 3’lü, 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakillerini başarılı şekilde gerçekleştirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şimdi de 6’lı çapraz nakli yapmanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleriyle ilgili makalelerinin yayınlanacağını bildiren Sezai Yılmaz “Daha önce 4’lü çapraz karaciğer naklini dünya tıp literatürü ile paylaştık. Çok saygın bir dergide makale yayınlandı. Şimdi de 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer naklinin her ikisiyle ilgili makaleleri yine saygın tıp dergisinde hazırlıyoruz. Burada yayınlanacak. Şuan değerlendirme aşamasındadır ve önümüzdeki günlerde bu tıp literatürüne girecek diye düşünüyorum. Bunlar dünyada ilk olarak yapıldı. 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleri şimdiye kadar hiç bildirilmemişti.” ifadeleri kullandı.

Çaprazlama modellerinde Boston Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz,  uygulanan yöntemin karaciğer nakli bekleyen hastalara büyük bir umut olacağını belirtti.

6’lı Çapraz Karaciğer Nakli Başarısını Bakan Koca Duyurdu

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da sosyal medya X hesabı üzerinden “Tıp dünyasındaki yeni başarımızı Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz’dan dinleyelim.” şeklinde bir paylaşımda bulunarak Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın  6’lı çapraz karaciğer nakli başarısına ilişkin video görüntüsünü paylaştı.

Paylaşımının devamında Bakan Koca “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili videoya buradan ulaşabilirsiniz: https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1750845504659832897

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da sosyal medya Hesabından Şu Paylaşımı Yaptı ; 

 Tıp dünyasındaki yeni başarımızı Enstitü başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz’dan dinleyelim.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.