Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

İnönü Üniversitesi’nde Uluslararası Güvenlik Kongresi Düzenleniyor

İnönü Üniversitesi’nde Uluslararası Güvenlik Kongresi Düzenleniyor
06.09.2022
104
A+
A-

Uluslararası Güvenlik Kongresi Düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (İNÜSAM), Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği (INTPOLSEC) ve International Journal of Politics and Security (IJPS) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Güvenlik Kongresi yapılan açılış programıyla başladı. 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Hulusi Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, İNÜSAM Müdürü Doç. Dr. Fikret Birdişli, kongreye katılan araştırmacılar ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. 

Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Fikret Birdişli ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Güvenlik Kongresi’nin Malatya’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Vali Şahin, güvenliğin bizim bir numaralı önceliğimiz olduğunu, güvenlik konseptinin algılanmasının aslında Devletin varlığını da anlamamızı sağlayacağını çünkü Devletin öncelikle güvenlikle oluştuğunu ifade etti.

Vali Şahin, bu konsepti anlamak eskiden daha kolaydı. Özellikle 1990’lı yıllardan önceki dönem için iki kutuplu dünyada bir dehşet dengesi vardı. 1990’dan sonra yani Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra büyük bir kaotik döneme girdik. 11 Eylül saldırıları ve Amerika Birleşik Devletleri’nin buna göstermiş olduğu reaksiyon, durumu daha da kötüleştirdi. Onun üzerine pandemi yaşandı ve petrol krizi zamanında kısmen gördüğümüz ama şimdi çok daha yaygın bir şekilde gördüğümüz, çeşitli savaş metotları ile karşı karşıya kaldık. Gıdanın, ayçiçek yağının, doğalgazın ya da buğdayın silah olarak kullanıldığı hiçbir etiğin olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Dünyanın en sıcak noktalarının Kafkaslar’ın, Balkanlar’ın, Ortadoğu’nun Ülkemizin etrafında olduğunu belirten Vali Şahin, Osmanlı’nın bu bölgelerde hüküm sürdüğü süre zarfında huzur ve barışın hakim olduğunu ancak Osmanlı bu topraklardan çekildikten sonra huzursuzluk ve kaos ikliminin fazlasıyla devam ettiğini, Ortadoğu’nun bir kan gölü, Kafkaslar’ın Balkanlar’ın kargaşa içinde olduğunu, ama Türkiye’nin, Anadolu’nun bu kadar karışık coğrafyanın tam ortasında, bir huzur ve güven adacığı olarak bulunduğunu, bunun kendiliğinden olmadığını, çok ciddi bir devlet geleneği ile çok kritik hamleler yaparak, Anadolu’daki coğrafyamızın muhafaza edildiğini, ulusumuzun güvenliğinin zor şartlarda sağlandığını belirtti.

Vali Şahin, Türkler çok pratik bir millettir. Hadiselere çabuk reaksiyon verir, hemen organize olur. Dolayısıyla çabuk organize olmanın en ileri seviyesi olan devletleşmeyi de çabuk yapar. Fakat bunun ideolojisini bilimsel temellere oturtma konusunda hep eksiklerimiz olmuştur. Onun için bu hususlarda çalışma yapmayı çok önemli görüyorum.  İnönü Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmalar uluslararası güvenlik anlamında çok değerli. Biz, bizim tezlerimizi ifade edebileceğimiz bir bakışı mutlaka sunmalıyız. Bu hususta akademisyenler çok önemli çalışmalar yapmakta ve İnönü Üniversitesinin de bu konudaki ev sahipliği ve çalışmaları da çok kıymetli. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

Kongre, Vali Hulusi Şahin’in konuşmasının ardından Hindistan Aligarh Muslim Üniversite’sinden Prof. Dr. Arshi Khan’ın konuşmaları ile devam etti.

Kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program İNÜSAM Müdürü Doç. Dr. Fikret Birdişli’nin yaptığı açılış konuşmasıyla devam etti. İNÜSAM ve Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneğinin (INTPOLSEC) çalışmaları hakkında bilgi veren Birdişli, ayrıca konuşmasında Türkiye ve dünyadaki uluslararası güvenlik çalışmaları ile sivil kuruluşların son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Birdişli, Malatya Valiliği ile İnönü Üniversitesinin alana yönelik çalışmalara verdiği desteğe vurgu yaparak Vali Hulusi Şahin ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a teşekkür etti. 

“Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmalarına Her Türlü Desteği Veriyoruz” 

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesinde uluslararası güvenlik ve politikayla ilgili yapılan çalışmaları ve lisansüstü düzeyde verilen eğitimleri hatırlatarak alana ilişkin her türlü desteği verdiklerinin altını çizdi. Türkiye’nin jeo-stratejik konumu nedeniyle uluslararası güvenlik alanında yapılan bilimsel çalışmaların oldukça önemli olduğunu ifade eden Rektör Kızılay, ayrıca Türkiye’de son dönemde güvenlik alanında uygulanan politikalara ve teknolojik yeniliklere değindi. Rektör Kızılay son olarak kongre düzenleme kurulu ile katılımcılara teşekkür ederek kongrenin verimli ve başarılı geçmesini dilediğini ifade etti. 

“Güvenlik Bizim İçin Öncelikli Konulardandır” 

İNÜSAM ve INTPOLSEC iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Güvenlik Kongresi’nin Malatya’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Hulusi Şahin, güvenliğin Türkiye için öncelikli bir konu olduğunu vurguladı. Uluslararası güvenliğin yeri ve önemine ilişkin tarihten ve günümüzden örnekler veren Vali Şahin, Türkiye’nin etrafında sıcak çatışmaların yaşandığı bir ülke olmasına rağmen güçlü devlet geleneği sayesinde barışı sağlayacak hamlelerde bulunabildiğini belirtti. Uluslararası güvenlik alanında yapılacak bilimsel faaliyetler ile çalışmaların bu geleneğin sürdürülmesinde ve sistematize edilmesinde oldukça kıymetli olduğunun altını çizen Vali Şahin, kongreye ev sahipliği yapan İnönü Üniversitesine ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.


Programda son olarak Hindistan Aligarh Muslim Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arshi Khan konuşma yaptı. Programın sonunda Vali Hulusi Şahin tarafından Prof. Dr. Khan’a plaket takdim edildi. 

Hem çevrim içi (online) hem de yüz yüze olmak üzere hibrit olarak düzenlenen kongre iki gün sürecek. 16 oturumda gerçekleşecek kongrede Türkiye, ABD, Hindistan, Afganistan, Yunanistan, Rusya ve Çin’den katılım sağlayan 72 araştırmacı/akademisyen tarafından 60’ya yakın bilimsel tebliğ sunulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.