Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Işıkgece Tartışmalara Nokta Koydu.

Işıkgece Tartışmalara Nokta Koydu.

 

Sultansuyu Tarım İşletmesiyle ilgili gündeme getirilen iddialara karşı açıklama yapan Tigem Genel Müdürü Ayşe Ayşin IŞIKGECE tartışmalara nokta koydu.

Sultansuyu Tarım İşletmesinde yer alan binaların tarihi nitelikte olduğu, deprem performans analiz raporuna dayalı olarak İşletmedeki binaların yıktırılacağı, aslında binaların yıkılarak yenilenmesine gerek olmadığı, İşletmenin özelleştirileceği gibi asılsız iddialarda bulunulması üzerine açıklama yapan Tigem Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ‘’ Sultansuyu Tarım İşletmesi hakkındaki iddialar gerçeklikle bağdaşmamaktadır’’ dedi.

Arıcılıktan balıkçılığa, yerel tohumların korunmasından atıkların değerlendirilmesine kadar yaptığı projelerle kamunun dikkatini çeken Tigem Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, ’’ Sultansuyu Tarım İşletmesi ,Osmanlı Padişahı Abdülaziz döneminde 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikat-ı Hümayunu adı ile kurulan Sultansuyu Tarım İşletmesi; ordunun at ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş, Cumhuriyet döneminde at yetiştiriciliğinin yanında damızlık sığır ve koyun yetiştiriciliği faaliyetleri ile bölge hayvancılığının gelişmesine önemli katkılar sunmuş TİGEM’e bağlı önemli işletmelerden biridir’ ’ifadelerine yer verdi.

Yaptığımız görüşmede’’ Türkiye’nin en büyük çiftçisi olarak ülkenin her coğrafyasına dağılmış 17 işletmede bölgeye uygun yüzlerce bitki çeşidi ile üretim yaptıklarını da belirten Işıkgece,’’ Sultansuyu Tarım İşletmesi; TİGEM’in safkan Arap atı yetiştiricilik faaliyetlerini 11 aygır, 110 baş ana kadro ile Malatya’da sürdürmektedir. Her yıl elde ettiği ortalama 100 baş tay ile Arap atı yetiştiriciliğinin önemli bir merkezi konumundadır. Ayrıca Türkiye’de sadece 5 adet bulunan boğa sperması üretim merkezinin en büyüğüne sahip Sultansuyu Tarım İşletmesinde, Türkiye’de üretilen tüm dondurulmuş boğa spermalarının yaklaşık %35’i karşılanmakta, tesise 2018 yılından itibaren getirilmeye başlanan genetik olarak kendini ispat etmiş boğalar ile sığır ıslahına da büyük katkılar sağlanmaktadır. Son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla mevcut tarımsal tesisler modernize edilmektedir. Osmanlı döneminden günümüze ata yadigârı at yetiştiriciliği geliştirilirken; ülkemiz sığır varlığının ıslahında önemli bir yeri bulunan üstün vasıflı Boğa Sperması Üretim Merkezi 2012 yılında bu İşletmede hizmete açılmıştır’’ şeklinde açıklama yaptı.

Güncel projeler kapsamında; Sultansuyu Tarım İşletmesinde ilave at tavlaları, at sperması üretim tesisi, boğa sperması üretim tesisi yatırımlarının da devam etmekte olduğunu belirten Işıkgece, ‘’İşletmenin bölge ve ülkemize sunduğu hizmetlerin etkinleştirilerek sürdürülmesi konusunda çalışmalar yapılmakta, Diğer taraftan, sertifikalı yulaf ve arpa tohumu üretimi konusunda tohum hazırlama tesis kapasitesinin önümüzdeki yıllarda artırılması hedeflenmektedir’’dedi.

Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki mevcut binaların yıkımına yönelik haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan, can kaybı ve yıkıma neden olan deprem sonrası Sultansuyu Tarım İşletmesinde yer alan binalarda “Deprem Performans Analizleri”nin yaptırılması talep edilmiş ve yaptırılan deprem performans analizleri sonuç raporuna göre göçme düzeyinde çıkan idare binası, sosyal tesis ve 34 konut binasının kullanım dışı bırakılması öngörülmüştür. Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz uzmanları tarafından, yıkım kararı alınan binalarda yapılan incelemeler sonucunda binaların sanat ve mimari özellikler açısından tarihi bir nitelik taşımadığı tespit edilmiştir’’diye belirti.

Konu ile ilgili olarak ,Büyük Birlik Partisi Merkez Disiplin Kurulu üyesi Ercan Altunkaya’da , İlimizin güzide kurumlarından, tarihimize ve ecdadımız Osmanlı’ya hizmet etmiş olan Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü hakkında son zamanlarda çıkan ve gerçeği yansıtmayan haberler hakkında yorumlarda bulundu. Altunkaya ,’’Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü Bizimdir, Malatya’nındır, Malatyalılarındır’’ dedi.

Başkan Altunkaya, Deprem performans analizinin, İhale yolu ile bir çok firmadan teklif alarak yapıldığını, bu analizi yapan firmanın en uygun teklifi verdiğini, alınan karot numunelerinin Bakanlıkça yetkilendirilen akredite laboratuvarlarda analizinin yapıldığını açıkladı. Bu yapılar ile ilgili çıkan haberlerde belirtildiği gibi taş yapı değildir. Büyük çoğunluğu kerpiç ve donatısız betondan oluşmaktadır. Ayrıca 1940 ‘larda inşa edilen yapılar bahsedildiği gibi 2 asırlık ve tarihi eser niteliği taşıyan hiçbir mimariye sahip değildir. Buralarda barınma ve idari işlerin yapılmasının dayatılması insan hayatını hiçe saymaktan başka bir şekilde açıklanamaz’’ ifadelerini kullandı.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanlığı tarafından da yapılan açıklamada ‘’ Köklü bir geçmişi olan ata yadigarı Sultansuyu işletmesinin almış olduğu binaları yenileme kararı idari bir karardır. Söz konusu bu karar, Malatya’nın deprem bölgesi olması sebebiyle yaşanılacak olan depremlerde dahi tarımsal faaliyetlere ara verilmesini engelleyecektir. Sultansuyu İşletmesine ilişkin alınan yeni bina kararları ata mirasımıza sahip çıkıldığının ve gelecek nesillere en iyi şartlarda aktarılacağının göstergesidir. Önemli olan yeni bina yapılmasını ve yeni yatırımları engellemek değil, işletmeye ait tarım arazilerine sahip çıkarak bazı kurumların ele geçirmesini engellemek ve işletmenin tarım/hayvancılık anlamında faaliyetlerini devam ettirmektir.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Sultansuyu Tarım İşletmesi ne ilişkin almış olduğu kararları Ziraat Odaları olarak destekliyor, hakkında yapılan asılsız ve gerçek dışı haberleri kabul etmiyoruz’’şeklinde belirtti.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise ’’Birinci derece deprem kuşağında yer alan İşletmede gerçekleşmesi muhtemel yıkıcı bir depremde olası can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi amacıyla teknik rapora uygun olarak çürük binaların yıkılması, yerlerine ivedilikle yenilerinin yapılması planlanmıştır. TİGEM’in öncelikli tarımsal üretime yönelik pek çok yatırım projesi varken, çalışanların can güvenliği birinci öncelikli konu olarak değerlendirilmiş, söz konusu yatırım programı revize edilerek, 2021 yılında yıkılacak binaların yerine yenilerinin yapılması hedeflenmiş ve proje çalışmaları başlatılmıştır. Sultansuyu Tarım İşletmesinde görev yapan personelimizin daha iyi koşullarda çalışmalarını sürdürmeleri, olası bir deprem sonrası can kaybının yaşanmaması, daha sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulması amaçlanmaktadır. Sultansuyu Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi veya uzun süreli kiraya verilmesi gündem konusu dahi değildir. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan diğer 16 işletmemizde olduğu gibi bu İşletmemizde de çalışmalarımızı sürdürüyor ve ülkemize katkı sağlamaya devam ediyoruz’ ’ifadelerine yer verildi.

HABER: FİLİZ YAVUZKURT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.