Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

İyi Tarım Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı

İyi Tarım Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı
17.05.2018
272
A+
A-

İyi Tarım Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı

İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, İyi Tarım Uygulamaları Gurup Sertifikasyonu hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Öğleden önce İl Müdürlüğümüz Emeksiz Ek Binası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya İl Müdür Vekili Zülküf YILDIRIMOĞLU, Bitkisel Üretim ve Bitli Sağlığı Şube Müdürü Tuncay ÇİFTÇİ, Bakanlığımız İyi Tarım ve Organik Tarım Daire Başkanlığı uzman personellerinden Gönül Bozbay TAŞDEMİR, Dilek ÇOBAN, Tolga ERYILMAZ ve Abdullah İrem ERDEM,  İl Müdürlüğümüz Konu sorumluları,  Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus KILINÇ ve Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ, Ziraat Odaları temsilcileri ve 7 Müteşebbis temsilcisinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Öğleden sonra İl Müdürlüğümüz Karakavak Hizmet Binası Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısı İlçe Müdürlerinin de katılımı ile gerçekleşmiştir.

Bitkisel Üretim ve Bitli Sağlığı Şube Müdürü Sayın Tuncay ÇİFTÇİ’nin, ilimizde yürütülen İyi Tarım Uygulamaları hakkında kısa bir tanıtımının ardından, İl Müdür Vekilimiz Sayın Zülküf YILDIRIMOĞLU yaptığı konuşmasında. “Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini artırmıştır. Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle iyi tarım uygulamaları günümüzde ihtiyaç haline gelmiştir.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim, gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

İyi Tarım Uygulamalarında çok iyi gelişmeler ve yıllar itibariyle büyük bir artış oldu. Bu artışın % 95’inin guruplarda olduğunu görüyoruz. Bunda İyi tarım Uygulamaları Biriminde görev alan personellerin arasında koordine ve birlikteliğin sağlanması çok etkili olmuştur. İlimizdeki uygulamalar, 2011 yılında 22 üretici ile 831 dekar alanda başladı, uygulamalar yıllar itibariyle artış göstererek 2016 yılında 5.355 üretici ile 255.210 dekar alana ve 2016 yılı için hak edilen destekleme miktarı 12.760.500 TL. ye ulaşmıştır. 2017 yılında ise 5.750 üretici ile 275.000 dekara çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu sağlıklı üretimlerimizin daha da artması ile üreticilerimizin hayırlı ve bol kazanç elde etmelerini temenni ediyorum. İlimizde yürütülen İyi Tarım Uygulamalarının daha iyi yerlere gelmesi görev yapan arkadaşların bilgi ve gayretleriyle olacaktır. Uygulamalarda görev alan tüm personellere başarılar diliyorum.” dedi.

Toplantılarda katılımcılara yapılan,

-İTU da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta üretimin her aşamasının, gerçekleştirilen her işlemin kaydının tutulması,

-İyi Tarım kontrollü bir tarım olduğundan Gurup İle üretici sözleşmelerinin zamanında yapılması,

-İzlenebilirlik açısından Tüm Faaliyetlerin zamanında ve kayıtlarının tutulması ve kayıt altına alınması gerektiği,

-Bitki Koruma Ürünleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular ile insan ve çevre sağlığı açısından yaşanabilecek tüm olası risklerin uygun olarak yürütülmesi gerekliliği,

hakkında bilgilendirmelerin ardından, Bakanlığımız iyi tarım uygulamalarından sorumlu uzmanların, ilimizde grup olarak faaliyet gösteren Ziraat Odaları ve Müteşebbis Gurupların Kalite Yönetim Sistemi Denetimleri ve bağlı oldukları üreticilerin işletmelerinde yapmış oldukları denetimlerin sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılarak, konu ile ilgili olarak katılımcılar ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.