Kadayıf satışları patladı
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Malatya’ya özgü olan yassı kadayıf satışları arttı. Satışların şu anda çok iyi olduğunu vurgulayan kadayıf satıcıları vatandaşların bu şekilde enerji ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda da ağızlarını tatlandırmış oluğunu ifade ediyor Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftarlardan sonra ağzını tatlandırmak isteyenler tarafından Yassı kadayıf çok tercih ediliyor. Tatlı satıcısı Cengiz Aydın şunları […]
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Malatya’ya özgü olan yassı kadayıf satışları arttı. Satışların şu anda çok iyi olduğunu vurgulayan kadayıf satıcıları vatandaşların bu şekilde enerji ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda da ağızlarını tatlandırmış oluğunu ifade ediyor
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftarlardan sonra ağzını tatlandırmak isteyenler tarafından Yassı kadayıf çok tercih ediliyor. Tatlı satıcısı Cengiz Aydın şunları dile getirdi: “Ramazanın gelmesiyle insanların bünyeleri daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle de tatlı yemeye yöneliyorlar. Bu şekilde enerji ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda da ağızlarını tatlandırmış oluyorlar. Bu yüzden Ramazan ayının gelmesiyle kadayıf satışlarımız artıyor. Hem tel kadayıf hem de Malatya’ya has olan tel kadayıf satışlarımızda bir artış yaşanıyor.”
YASSI KADAYIF ÇOK FAZLA TERCİH EDİLİYOR
Yıllardır kadayıfçılık yapan Cengiz Aydın yassı kadayıfın nasıl yapıldığını şu şekilde anlattı: “Yassı kadayıf, Malatya’ya has bir tatlı ve sadece Malatya’da yapılıyor. Vatandaşlarımız tarafından çok sevilen bir tatlı. Bu tatlının yapımı diğer yemekler gibi biraz zahmetli tabi. Bu tatlı için 2-3 çeşit unu bir araya getiriyoruz. Unun içine kabartma tozu, yumurta, süt, el yapımı kendi mayası ekşi hamur mayasını katarak akışkan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Bu hamuru özellikle 60 derecedeki sıcak su ile yoğuruyoruz. Havalar soğuk ise suyu daha sıcak derecede koyuyoruz. Hava sıcak ise daha ılık su koyuyoruz. Sıvı kıvamda yoğrulan hamur yarım saat dinlendirilip mayalanmasını bekliyoruz. Yarım saat dinlenip mayalanan hamur yassı döküm tasına döküyoruz. Ve çevirmeden sadece bir yüzünü 2-3 dakika pişiriyoruz. Dileyen olursa onlara bu pişmiş hamuru da satıyoruz. Onlar evlerinde kendileri de yapabiliyorlar. Şerbetli tatlısını yapmak için bir tarafı pişen küçük hamurların arasına ceviz koyarak yarım ay şeklinde kapatarak etrafını iyice kapatıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran tatlıları daha önceden hazırladığımız soğuk şerbete atıyor. Şerbette 5-6 dakika kalan tatlılar satışa hazır hale geliyor ve afiyetle yiyoruz. Kışın havalar soğuduğunda ve ramazan ayında bu tatlı halkımız tarafından çokça tüketiliyor. Hafif bir tatlı olduğu için de fazla ağırlık yapmıyor. Şu anda en çok satılan tatlımız yassı kadayıf. Bunun nedeni halkımız bu tatlıyı oldukça fazla seviyor ve ilgi gösteriyor. Şerbetlisini 10 liraya şerbetsiz hamur halinde ise vatandaşlarımıza 7 liraya satıyoruz.”
FİYATI UYGUN
Tel kadayıfın da Ramazan ayında çok fazla satıldığını vurgulayan tatlı ustaları tel kadayıfı için sadece un ve su bulunan kadayıf hamurunun döner ocakta pişirilip çiğ kadayıf halini aldığını belirterek: “Döner ocakta pişirilen çiğ kadayıf yağla birlikte kıyıldıktan sonra satışa sunuyoruz. Kış mevsiminde soğuyan havalarla beraber. Kadayıf satışlarımızda büyük bir artış oldu. Müşterimizin talebi oldukça fazla özelikle tel kadayıf satışlarımız yoğundur. Ramazan ayı olması dolayısıyla satışlarımız 2, 3 kat arttı. Fiyatlarımız da çok uygun. İyi kadayıf nemli olan kadayıftır. Kuru olan kadayıfa aldanmasınlar. Kadayıf yapmak isteyenler özellikle nemli kadayıf alsınlar. Ayrıca yağının da bol olması gerekiyor. Kadayıf insanı sıcak tutar. Vücuda enerji verir ve insanı canlı tutar. Arasına ceviz ve peynirde koyduğunuz zaman enerji bombası olur.”