Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Kayısı Festivali Açılışı Yapıldı

Kayısı Festivali Açılışı Yapıldı
18.07.2019
245
A+
A-

23. Uluslararası Malatya Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali fuar açılışı ve En Güzel Yaş Kayısı Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.
Mişmiş Park Fuar alanında düzenlenen programa Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez, İlçe Belediye Başkanları, Kurum ve Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri, STK’lar, üreticiler, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Kayısı Allah’ın Malatya’ya Bağışladığı Benzersiz Bir Nimet
Vali Aydın Baruş, “23.’sü düzenlenen Malatya Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali münasebetiyle Fuarın açılışını gerçekleştiriyoruz. Kayısı Allah’ın Malatya’ya bağışladığı benzersiz bir nimet! Kayısı Malatya’dan dünyaya yayılan doğal bir lezzet. Malatya ikliminin suyunun ve güneşinin hediyesi. Kayısı Malatya’nın rengidir, Malatya’nın kültürüdür. Kayısı Malatya’nın simgesidir. Kayısı Malatya ekonomisinin bel kemiği ve markasıdır. Kısacası kayısı Malatya insanının hayat değeridir. Kayısı tadı Malatya insanının ağız tadıdır. Kayısıya verilen değer Malatya’ya ve onun insanına verilen değerdir. Bu nedenle kayısı ile ilgili her mesele Malatyalıyı ilgilendirir. Kayısı Malatya ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tutuyor. Tarımsal alanlarımızın yüzde 20’si kayısı ağaçları ile kaplı. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’ine yakını Malatya’dan karşılanıyor.

Ve Türkiye’de kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı Malatya’dan gidiyor. 2018-2019 sezonu itibari ile bir yılda Malatya’dan ihraç edilen kuru kayısı miktarı 91 bin ton. Bu yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 250 ile 300 milyon dolar gelir, sadece kayısıdan Malatya’ya geliyor. Türkiye ekonomisinde Malatya ciddi bir yer sağlıyor. Sadece kuru kayısı çekirdeğinden 17 milyon dolar geliri var Malatya’nın. Yani kayısının her ürünü değerli, artığı da döküntüsü de değerli. Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Ziraat Odalarımız, Kayısı Araştırma Enstitümüz, girişimcilerimiz, üreticilerimiz ile birlikte el ele vererek kayısının hak ettiği yere gelmesi için çalışacağız” dedi.
Konuşmaların ardından en iyi yaş kayısı yarışmasına geçildi. En İyi Yaş Kayısı Yarışması’nda dereceye giren üreticiler ise şunlar:
Hacıhaliloğlu Kategorisinde; Kale ilçesinden Ekrem Kıraç. Darende ilçesinden Murat Özdemir. Doğanşehir’den Fikret Mete.

Kabaaşı Kategorisinde; Yeşilyurt ilçesinde Mustafa Doğan, Darende ilçesinden İsmail Özdemir. Yeşilyurt ilçesinden Mehmet Koç oldu.

Yarışmada dereceye girenlere protokol tarafından ödülleri takdim edildi. Ardından Vali Aydın Baruş bir süre standları ve fuar alanını gezerek incelemelerde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.