Keskin: “Kapsamlı ve bankaları bağlayıcı bir sicil affı getirilmeli”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarın krediye ulaşımının kolaylaştırılması için uygulanabilir, tüm bankaları bağlayıcı geniş kapsamlı bir sicil affının hayata geçirilmesini bir kez daha talep ettiklerini kaydetti.
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklama da, “Binlerce esnaf kredi sicil affı ve yapılandırmayı beklemektedir. Devletimizin vermiş olduğu imkan ve teşvik edici uygulamalarına rağmen, gerek kamu ve gerekse de özel bankalar daha önce takibe düşmüş olan esnaf ve sanatkârlara krediye ulaşımını engellemektedirler. Daha önce yapılmış olan sicil afları hiçbir şekilde uygulamaya alınmamıştır. Covid_19 salgını sürecinde sermaye sıkıntısı çeken küçük esnaf ve sanatkar kredi imkanı ile sıcak para akışını sağlayamamıştır ve kredi kullanmadığı için mağdur olmaktadır. Önemli bir esnaf kesimi değişik sebeplerden zamanında borcunu ödeyemediğinden sıkıntı çekmekte ve kara liste sorunu yüzünden krediye ulaşamamaktadır. Hükümetimizin çok önemli esnaf ve sanatkara yönelik kredi imkanları da sağlanmasına karşın, bu krediler kullanılamamaktadır. Covid_19 sonrası piyasaların canlı tutulması, küçük esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için piyasadaki sıcak paranın dönüşümü çok önemli. Bu nedenle; Esnaf ve sanatkarın krediye ulaşımı mutlaka kolaylaştırılmalı ve kara listeler askıya alınmalı. Yeni, uygulanabilir ve tüm bankaları bağlayıcı ve suiistimale kapalı bir sicil affı talep ediyoruz.” Dedi.
Keskin, Covid_19 sürecinin en çok esnaf ve sanatkarı olumsuz etkilediğini belirtip şöyle devam etti, “Bağkur primler içinde destek uygulanması yada düşürülmesini, 2020 Yılına ait ticari araçların MTV’lerin 1/2 oranında uygulanmasını, 2020 Yılına ait işyeri emlak vergilerinin 1/2 oranında uygulanmasını yada hiç alınmamasını, Asgari ücretin 1 Hazirandan itibaren vergi dışı bırakılmasını, Covid-19 salgın Mucbir sebep süresinde kapsama giren küçük esnafa vergi ödemeleri için gecikme zammı ve faizi uygulanmamasını, 6736-7020 ve 7143 sayılı kanunla sağlanan borç yapılandırmalarının Covid-19 salgın süresince ödenmeyen taksitlerinin yapılandırmanın bozulmaması yönünde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Servisçi, taksici, minibüsçü, nakliyatçı, halk otobüsçüleri ve toplu taşımacılık yapan esnaflarımız ileCovid_19 sürecinde kapanan ve işlerinden dolayı olumsuz etkilenen esnaflarımız 2020 yılı vergilerinden muaf tutulmalı. Belediyelerimiz, esnaf ve sanatkârdan tahsil ettikleri tüm vergi ve harçları 1 yıl süreyle almamasını ve belediyelerimizden bu konuda destek ve katkı bekliyoruz. Malatya’da 24 Ocak’ta meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş ve vergiler ve SGK primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV ertelenmişti. Mücbir sebep halinin ileri bir tarihe ve uzun vadeye yayılmasını da talep ediyoruz.”