Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya Mimarlar Odası  “Acil Çağrı”​ Başlığıyla Güçlendirme Uyarısında Bulundu

Malatya Mimarlar Odası  “Acil Çağrı”​ Başlığıyla Güçlendirme Uyarısında Bulundu
04.06.2023
52
A+
A-

Mimarlar Odası Malaya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, Orta hasarlı binalarda güçlendirme işlemi başlamadan zemin katlardaki ticarethaneler faaliyete geçmeye başladı diyerek uyarıda bulundu.

Kahramanmaraş depremleri sonrası Malatya’da yürütülen hasar tespit çalışmaları sonrası Orta Hasar olarak nitelendirilen bazı binaların zemin katlarında bulunan işletmelerin güçlendirme çalışmalarını yapmadan faaliyete geçtiği iddiası gündeme oturdu. Mimarlar Odası Malaya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Acil Çağrı” başlığıyla merkez ilçe Belediyelerini ve Büyükşehir Belediyesini göreve çağırdı

Mimarlar Odası Malaya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Acil Çağrı” başlığı ile Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesine uyarıda bulundu.

Mimarlar Odası Malaya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: “Acil çağrı. Orta hasarlı binalarda güçlendirme işlemi başlamadan zemin katlardaki ticarethaneler faaliyete geçmeye başladı. İlgili kurumların acilen denetim yapması gerekiyor! Henüz güçlendirilmemiş binaları lütfen kullanmayın!” ifadelerine yer verildi.

çamlıca

Mimarlar Odası Malaya Şubesi Yönetim Kurulu ise bu konu ile ilgili detaylı bir bildiri yayımladı. Oda tarafından yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi; 

Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün yapmış olduğu hasar tespit sonuçlarına göre Malatya genelinde toplam 2500 adet orta hasarlı binadan güçlendirilebilecek durumda olan binalar ile ilgili ‘Deprem Mühendisliği’ alanında uzman üniversite hocalarımızdan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda;

– Orta hasarlı binalarda güçlendirme işlemi tamamlanmadan kesinlikle kullanılmamalı ve iç tadilat işlemleri başlatılmamalıdır.

– Orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan,kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri görülmüş olup, güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca ACİLEN DURDURULMALIDIR.

– Hasarsız veya az hasarlı binalarda isteğe bağlı güçlendirmelerde; halkımızın yaşadığı korku ve endişeyi bazı kişilerin ticari hırsla ranta çevirdiği tespit edilmiş olup, yönetmelik standartlarına uygun bir şekilde yapıdan gerekli veri ve numuneler alınmadan, lisanslı uzman kişilerce GÜÇLENDİRME PROJESİ ÇİZİLMEDEN ve herhangi bir denetim mekanizmasına dahil olmadan güçlendirme işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır.

– Güçlendirme imalatı ve projelendirilmesi lisanssız hiçbir firmaya yaptırılmamalıdır.

– Son zamanlarda sıklıkla kullanılan güçlendirme yöntemlerinden biri olan karbon elyafın analiz yapılmadan projesiz uygulanması binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir. Ancak proje ve analiz sonucuna göre uygulanan karbon elyafın çok iyi performansla bina taşıyıcı sistemine etkisi olacağı inşaat mühendisleri tarafından belirtilmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.

MİMARLAR ODASI MALATYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.