DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya’da Esnaflar Soykan Parkı Önünde Şeker Zammı ve Stokçulara Tepki Gösterdi

Malatya’da Esnaflar Soykan Parkı Önünde Şeker Zammı ve Stokçulara Tepki Gösterdi
26.03.2022
69
A+
A-

Malatya’da esnaf, yaşadıkları sorun ve sıkıntılar nedeniyle sokağa inerek, basın açıklaması yaptı.

Malatya’da Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Pastane Sahipleri, şeker zammı ve stokçulara tepki gösterdi. Ramazan ayına sayılı günler kala üretim yapmak için şeker bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren imalatçılar, ‘Böyle devam ederse imalatlarımızı kapatıp, üretimi durduracağız. Biz bu maliyetlerin altından kalkamayız’ diyerek soruna çözüm bulunması talep ettiler.

Esnaflar adına konuşan Serdar Turgut, esnafın her zaman devletinin yanında olduğunu ifade ederek, “Biz, her zaman devletimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. “En kötü devlet, devletsizlikten daha iyidir” diyerek, bu zor günlerde devletimizin yanındayız fakat maalesef yanlış politikalar fırsatçıların önünü açıyor. Biz, tatlı ve şekerleme imalatçıları olarak çok zor şartlarda iş yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Devletini, milletini ve bayrağını seven her birey üretici olmak zorundadır” diyen Turgut, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Tatlı ve şekerleme imalatçıları, Soykan Meydanı’nda toplanarak yaşadıkları mağduriyetleri dile getirip, bu mağduriyetin devam etmesi halinde eylemlere devam edeceklerini belirttiler.

Özellikle gıda imalatçıların sık kullandığı şekerin fiyatı neredeyse üç kat arttı. Geçen yıl 50 kg’lık 1 çuval toz şeker 200 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL’ye çıktı. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan şekerin fiyatı 800 TL’ye kadar yükseldi. Malatya’da bir grup Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Pastane Sahipleri, Yeni Cami Soykan Meydanında sürekli artan şeker fiyatlarını ve stokçuları protesto ederek, basın açıklamasında bulundular. Grup adına basın açıklamasını okuyan imalatçı Serdar Turgut, şekerde uygulanan yanlış politikalardan dolayı tatlı ve şekerleme imalatçılarının özel sektöre mahkum edildiğini, bu durumun üretimi bitirme noktasına getireceğini savundu.

Bizi stokçulara mahkum etmeyin

Şekerde uygulanan yanlış politikalardan dolayı fırsatçıların önünün açıldığını savunan Turgut, “Biz tatlı ve şekerleme imalatçıları olarak çok zor şartlarda çalışmaya çalışıyoruz. Devleti’ni milletini bayrağını seven her birey üretici olmak zorundadır üreticiler imkan olmasına rağmen maalesef problemler ve sıkıntılar yaşıyor. Biz imalatçı esnaflar olarak şeker talebimizin direkt şeker fabrikasından temin edilmesini talep ediyoruz. Arada bulunan aracıları reddedip kabul etmiyoruz. İnanıyoruz ki devlet başkanımızın da bu çifte standarttan haber yoktur. Buradan devlet başkanımıza devletimizin yöneticileri ne sesleniyoruz ve haykırıyoruz; Devleti’ni seven devleti için üreten biz imalatçılar zorluk yaşıyoruz. Hele de Ramazan ayına ve bayrama günler kala artık durma aşamasına geldik. Mağduriyetimizin giderilmesini, siz kıymetli yöneticilerimizden talep ediyoruz. Lütfen bizleri market raflarına, yüksek fiyattan şeker satan stokçulara, toptancılara mahkum etmeyin. Stokçulardan, toptancılardan uzak durmak istiyoruz, şekerimizi Şeker Fabrikasından almak istiyoruz. Bizi bunlara mahkum etmeyin” dedi.

“Market Market Dolaşıp 5 Kiloluk Şeker Topluyoruz”  

Bir başka işletmeci ise torba şeker alamadıkları için kilo kilo şeker almak zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Biz imalatçı olduğumuz için bir marketten sadece 5 kilo şeker alabiliyoruz. Arabaya binip market market şeker alıyoruz. Böyle devam ederse imalatlarımızı kapatacağız. Üretimi durduracağız. Yapacağımız başka bir şey yok. Biz bu maliyetlerin altından kalkamayız. Şekere, una, yağa gelen zamların maliyetlerini biz halka yansıtmak zorunda kalıyoruz. Yoksa dükkanları kapatıp gideceğiz. Malatya’da 200’ün üzerinde imalatçı durmuş durumda. Biz sesimizi duyurmak için buradayız” diye konuştu.,

Yüzde 100’luk zamla ve toptancının eline düşmüş şeker 50 kg torbasını fabrikadan 260 TL ye alıyor esnafa en düşük fiyatı 450 TL ve bazı yerlerde ise 700 TL ye kadar çıktığını belirten esnaflar, kazandıklarıyla şekerli unlu mamulleri pişiremediklerini belirterek, “Bu gidişle birçok esnaf kepenk indirecek” dedi.

“Üreticiler imkân olmasına rağmen maalesef problemler ve sıkıntılar yaşıyor. Biz, imalatçı esnaf olarak şeker talebimizin direkt şeker fabrikasından temin edilmesini talep ediyoruz. Arada bulunan aracıları reddedip, kabul etmiyoruz. İnanıyoruz ki devlet başkanımızın da bu çifte standarttan haber yoktur. Buradan devlet başkanımıza ve devletimizin yöneticilerine sesleniyor ve haykırıyoruz; devletini seven, devleti için üreten biz imalatçılar zorluk yaşıyoruz. Artık durma aşamasına geldik. Mağduriyetimizin giderilmesini kıymetli yöneticilerimizden talep ediyoruz. Talebimiz karşılanmadığı takdirde tekrar sokaklara ineceğiz. Mağduriyetimiz giderlerine kadar sokakları terk etmeyeceğiz”

Esnafın Soykan Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi ile İYİ Partili yöneticilerde destek verdi.

Başkan Yıldız: Şeker, Milletvekilinin Ortağı Olduğu Şirkete Peşkeş Çekilmiş”

İYİ Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Serdar Yıldız, esnafın yanında olduklarını kaydederek, “ Malatya esnafı, kendi şehrinde, kendi öz değerinin ürettiği şekeri kullanamıyor. Şeker, milletvekilinin ortağı olduğu şirkete peşkeş çekilmiş” Esnaf Malatya Şeker Fabrikası’ndan şeker alıp tüketiciye ucuz veriyordu. Şimdi bu yetki bölge bayiliklerine verildi. Bayilikler, 50 kiloluk şekeri, 260 liraya alıp 450 liraya satıyor. Başkan Yıldız, “bunun adı peşkeş çekmedir”. dedi.  Kaynak – Kazım Erayabakan-  malatyagündemözel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.