Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya’da Madene Geçit Yok! Köylüler Maden Şirketine Karşı Açtıkları Davayı Kazandı

Malatya’da Madene Geçit Yok!   Köylüler Maden Şirketine Karşı Açtıkları Davayı Kazandı
17.12.2022
55
A+
A-

Malatya’da Doğanşehir’de köylüler, ormanlık alana yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı hak mücadelesini kazandı.

Danıştay, şirket için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Davanın avukatlarından Gül Erdoğan, “Köylülerin mücadelesini biz hukuki olarak devam ettirdik. Sonrasında bu önemli kazanımı elde ettik” diye konuştu.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Hudut, Kalecik, Dedeler köylerinde Esan Eczacıbaşı şirketi tarafından yapılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı köylüler açtığı davayı kazandı. Danıştay, şirket için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Gazete Duvar’dan Fırat Bulut’a konuşan Malatya Çevre Platformu avukatlarından Gül Erdoğan, köylülerin madene karşı örgütlendiğini ve büyük bir mücadele sergilediğini söyledi.

MADEN ARAMASI, SÜRGÜN BARAJI’NA ÇOK YAKIN YERDE

Kararın kesin olduğunu ve itiraz yolu olmadığını söyleyen Erdoğan, hukuki sürece ilişkin bilgileri paylaştı.

“Kanunda sayılan sathi hazırlık işlemleri arasında sondajın bulunmadığını, maden araması yapılacak bölgenin tamamıyla bir deprem bölgesi olduğunu, Sürgü Barajı’na, yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu, alanın tamamen ormanlık alan olduğunu, endemik bitki türlerinin zarar görebileceğini gerekçe göstererek iptal talebinde bulunduk ve yürütmenin durdurulmasını talep ettik“

‘KÖYLÜLER GEREKLİ TEPKİYİ GÖSTERDİ’

Danıştay, 11 Eylül 2022 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Erdoğan, Danıştay’ın gerekçeli kararının birkaç gün önce ellerine ulaştığını ifade ederek “Sondaj işleminin kanunda sayılan sathi hazırlık işlemlerinden olmadığı ve bilirkişi raporunun eksik hazırlandığı, sondajın kaç metre derine kadar inildiğinden bahsedilmediği gerekçe gösterildi. Bizim savlarımız da teyit edilmiş oldu” diye konuştu.

Kararın kesin olduğunu ve itiraz yolu olmadığını sözlerine ekleyen Erdoğan, “Burada en büyük direnişi ve mücadeleyi köylüler verdi. Köylüler, örgütlendi, bizlere destek oldu. Gerek mahkeme heyetine gerekse de bilirkişi heyetine gerekli tepkiyi verdiler. Onların sahadaki mücadelesini biz hukuki olarak devam ettirdik. Sonrasında bu önemli kazanımı elde ettik” ifadelerini kullandı.


NE OLMUŞTU?

Danıştay 6. Dairesi, Hudut köyü mevkiinde dördüncü grup maden arama ruhsatı için verilen ‘ÇED Yönetmeliği Hükümlerinin Uygulanmasına Gerek Bulunmadığına’ ilişkin kararı, oy birliği ile hukuka aykırı bularak iptal etti.

Esan Eczacıbaşı şirketinin Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Hudut, Kalecik, Dedeler köylerinde 26 bin metrekarelik alanda demir, kurşun, altın ve gümüş aramak için yaptığı başvuruda, Malatya Valiliği tarafından 2020 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

İdarenin kararına karşı köylüler, şirketin sondaj çalışmalarının bölgedeki içme sularına zarar vereceği, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin maden arama sınırlarını aştığı, yaban hayatının ve endemik türlerin zarar göreceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma istemiyle Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Kaynak – https://www.karar.com/guncel-haberler/malatyada-madene-gecit-yok-koyluler-madene-karsi-actiklari-davayi-1713702

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.