Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Malatya’lı Kayısı Üreticileri Kayısıda Şeftali Güvesine Karşı Uyarıldı

Malatya’lı Kayısı Üreticileri Kayısıda Şeftali Güvesine Karşı Uyarıldı
27.05.2022
153
A+
A-

KAYISI AĞAÇLARINDA MEYVELERE ZARAR VEREN ŞEFTALİ GÜVESİ ZARARLISINA KARŞI İLAÇLAMAYI İHMAL ETMEYİNİZ!

Malatya’lı Kayısı Üreticileri Kayısı Ağaçlarında Meyvelere Zarar Veren Şeftali Güvesi Zararlısına Karşı Mücadele Konusunda Uyarıldı.

Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kayısı Ağaçlarında Meyvelere Zarar Veren Şeftali Güvesi Zararlısına Karşı Nasıl Mücadele Verilmesi Gerektiği Konusunda Kayısı Üreticilerini Uyardı.

Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılır. Bu tuzaklarda haftalık sayımlar yapılır.

Yoğunluk bakımında tuzakta görülen kelebek sayısı 1-haftada 20’yeulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişiminin ve hafif tatlanmanın olması gerekir. 2018 yılı İlkbahar aylarının sıcak geçmesi nedeniyle bu zararlı geçen yıllara göre daha erken kurtlanmaya sebep olabilir. Bu yıl üreticilerimizin daha duyarlı olması ve bahçelerini iyi takip etmesi büyük önem arz etmektedir.

Şeftali Güvesine karşı Bakanlığımızın ruhsat verdiği Malathion terkipli ilaç kullanılır. İlacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanabilir. Fakat bu dönemde kayısı bahçelerinde Erik Koşnili mücadelesi için yine Bakanlığımız tarafından geçici olarak ruhsatlandırılan Thiacloprid 240g/I ya da Cypermethrin 250g/I ile ilaçlama yapılmış ise ayrıca ilaçlamaya gerek yoktur. Özellikle bir yıl önceden bu zararlının yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerimiz meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar.

Üreticilerimizin daha geniş bilgi almaları ve reçete yaptırmaları için İl ve İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.