Nüfusu 5.000 ve Üzerinde Olan Yerleşim Yerlerinde Belediye Kurulmasının Önü Açıldı

Belediyeler İçin Yeni Düzenleme TBMM’de Geçti: Nüfus Kriteri 5 Bin’e Düştü!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni kanun teklifiyle birlikte, nüfusu 5 bin ve üzerinde olan yerleşim yerlerinde belediye kurulmasının önü açıldı. Öte yandan nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,” belediye kurulum süreçlerinde önemli değişiklikler getirdi.
Teklifle birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla belediye kurulmasına imkan tanıyan hükmü iptal etmesi nedeniyle Belediye Kanunu’nda yeni bir düzenlemeye gidildi.
AK Parti, nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde belediye kurulmasına olanak tanıyan bir kanun teklifini Meclis’e sunmuştu. Teklife göre, nüfusu 2 binin altına düşen mevcut belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.
Yeni yasal düzenlemeye göre, bir yerde belediye kurulmasına yönelik hazırlanan işlem dosyası, valinin görüşüyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ilgili yerde belediye kurulabilecek.
Teklifin getirdiği bir diğer önemli yenilik ise nüfus kriteriyle ilgili. Artık yeni iskan nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5 bin ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde doğrudan belediye kurulabilmesinin önü açılıyor.
NÜFUS VE MESAFE KRİTERLERİ BELİRLENDİ!
TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifi, belediye ve köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasına ilişkin usulleri kanuni güvence altına alıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce Cumhurbaşkanı kararıyla belediye ve köylerin kaldırılmasını düzenleyen hükümleri iptal etmesinin ardından bu adım atıldı.
Teklifle birlikte, meskun sahası bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına 5 bin metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişilikleri kaldırılarak, genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerektirmesi halinde büyük belediyeye katılacak.
Öte yandan nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.
Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerdeki planlama süreçleri de Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi doğrultusunda yeniden düzenlendi. Bu düzenleme ile birlikte uygulama birliği sağlanarak, mevzuat karmaşasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Birleşme, katılma veya tüzel kişiliğin kaldırılması sonucunda tüzel kişiliği ilk mahalli idare seçimlerine kadar devam edecek olan belediye ve köylerde, birleşme ve katılma işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren yeni nazım ve uygulama planı yapılmayacak.
Mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklikler ve her türlü imar uygulaması ise katılınacak belediyenin uygun görüşü alınarak yapılacak. Kaynak – www.milligazete.com.tr