Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Otomobillere “Kara Kutu” Zorunluluğu Geliyor

18.04.2024
16
A+
A-

Avrupa Birliğinde (AB) otomobillere “kara kutu” zorunluluğu hale getirileceği belirtildi.

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir gelişme duyuruldu. Sürücü istese de isteme de araçlarda zorunlu tutulacak.

Halk arasında kara kutu olarak bilinen uçuş kayıt cihazları 1960’ların sonlarında önde gelen havacılık ülkeleri tarafından zorunlu hâle getirilmişti. Alınan yeni bir kararla birlikte bu yılın ilerleyen günlerinde benzer bir cihaz Avrupa Birliği’nde satılan tüm yeni otomobillerde zorunlu hâle gelecek.

Bahsi geçen kara kutular esasında adlarına rağmen siyah değiller, üstelik bir kazadan sonra bulunmalarını kolaylaştırmak için genellikle parlak turuncu renge sahipler..

Temmuz ayı itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerinde “kara kutu” sistemi geçerli olacak. Düzenleme, M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobilleri, pick-up kamyonetleri ve vanları içeren 3 bin 500 kilogramın altındaki ağırlığa sahip N1 sınıfı araçları kapsayacağı açıklandı.

karakutu1.jpg

27 ÜLKEDE UYGULANACAK

Kutu sistemi diğer adıyla EDR Avusturya başta olmak üzere Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi 27 ülkede uygulanacağı belli oldu.


EDR sistemi, araçlarda hava yastığı sistemine entegre olarak konumlandırılacağı ve sürücü tarafından kapatılamayacağı vurgulandı. Kaza esnasında veya hız artışlarında devreye gireceği aktarıldı.

EDR sistemi, hız, fren, pozisyon, araç titreşimi ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini kayderek, acil durumlarda eCall sistemiyle yardım çağrısı yapabileceği ifade edildi.

Otomobillere "kara kutu" zorunluluğu geliyor - 1

ABD’DE YASA TEKLİFİ

2012’de ABD’de bu cihazların zorunlu hale gelmesi için bir yasa teklifi sunuldu. Ancak teklif 2019’da geri çekildi. O zamandan beri yeni bir yasa üzerinde çalışmalar sürüyor.

Temmuz 2024’ten itibaren Avrupa Birliği’nde yeni tescil edilen tüm otomobillerde standart bir özellik olarak “Olay Veri Kaydedicisi” (EDR) bulunacak. Bu zorunluluk, sürücü koltuğuna ek olarak sekiz yolcu koltuğu barındırabilen M1 sınıfına giren tüm otomobiller için geçerli olacak.

Ayrıca 3,500 kilogramı aşmayan kamyonet ve kamyonlar da dâhil olmak üzere N1 sınıfı olarak sınıflandırılan ticari araçlar da EDR’ye sahip olmak zorunda olacak.

Olay Veri Kaydedicisi (EDR) Ne İşe Yarar?
Kazaların, kazaya karışan kişiler için mali sonuçları vardır ve genellikle kimin hatalı olduğunu belirlemek zordur. Bir EDR, EDR’de depolanan verileri analiz ederek yetkililerin tam olarak ne olduğunu anlamalarına yardımcı olacak.

Cihaz belirli parametreleri kazadan beş saniye öncesini ve 0,3 saniye sonrasını kapsayacak şekilde kaydedecek.

Olay Veri Kaydedicisi (EDR) Hangi Verileri Kaydedecek?
Olay veri kaydedicisi (EDR), hız, frenleme, aracın yoldaki konumu ve eğimi ve yerleşik güvenlik sistemlerinin nasıl tepki verdiğini kaydedecek.

Ayrıca bir EDR acil çağrı sisteminin tetiklenip tetiklenmediğini de analiz edecek. EDR’ler bunun yanı sıra aracın markası ve modeliyle birlikte takılı parçalara dair ilgili bilgileri de saklayacak.

Kaynak – https://www.gunboyugazetesi.com.tr/butun-arac-sahiplerini-ilgilendiriyor-suruculer-istemese-de-her-aracta-olacak-267955h.htm

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.