Prof. Dr. Yardımcıoğlu: ‘’Salgının ekonomi üzerindeki etkisi giderek azalıyor’’
Büyük Birlik Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, açıklanan Haziran ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Yardımcıoğlu, açıklanan rakamlara göre, ‘’Salgının ekonomi üzerindeki etkisi gittikçe azalmaktadır. Dünya ve Türkiye ekonomisi her geçen gün ivme kazanmaktadır.’’ açıklamasında bulundu.
İhracat verilerinin ikinci çeyrekte daha güçlü bir büyüme performansına işaret ettiğini belirten Prf. Dr. Yardımcıoğlu’nun açıklaması şe şekilde:
SON 12 AY: Türkiye’nin ihracatı haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 artış kaydetti ve 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat yüzde 38,9 artışla 22,7 milyar dolar oldu. Böylece haziranda dış ticaret açığı 2,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
2021 YILI İÇİN: Yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 40,4 artışla 99,6 milyar dolar; ithalat yüzde 28,2 artarak 121,3 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı haziran ayında 2,9 milyar dolar olurken Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısını 21,2 milyar dolar ticaret açığıyla tamamladı.
Haziran ayı verilerine göre, dış ticaret hacmi, yüzde 42,50 artarak 42 milyar 434 milyon dolara ulaşırken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,3 oldu. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 87,8 seviyesinde gerçekleşti.
En Fazla İhracat Almanya – En Fazla İthalat Çin
2021 yılı Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya (1 milyar 704 milyon dolar) olurken, bu ülkeyi sırasıyla ABD (1 milyar 346 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 268 milyon dolar) izledi.
2021 yılı Haziran ayında en fazla ithalat yapılan ülke Çin (2 milyar 858 milyon dolar) olurken, bu ülkeyi sırasıyla Rusya Federasyonu (2 milyar 330 milyon dolar) ve Almanya (1 milyar 920 milyon dolar) yer aldı.
Neredeyse 1,5 yıldan beri tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen salgın nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin, hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği 2021 yılı Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir.
2021 yılı Haziran ayında en çok ihracat “Hammadde (Ara mallar)” (10 milyar 264 milyon dolar) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla “Tüketim malları” (7 milyar 189 milyon dolar) ve “Yatırım (Sermaye) malları” (2 milyar 235 milyon dolar) grupları takip etmiştir.
2021 yılı Haziran ayında en çok ithalat “Hammadde (Ara mallar)” (17 milyar 38 milyon dolar) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla “Yatırım (Sermaye) malları” (3 milyar 387 milyon dolar) ve “Tüketim malları” (2 milyar 207 milyon dolar) grupları takip etmiştir.
2021 yılı Haziran ayında en çok ihraç edilen “Motorlu kara taşıtları” faslını (1 milyar 941 milyon dolar), “Kazanlar, makinalar” (1 milyar 879 milyon dolar) ve “Demir ve çelik” (1 milyar 550 milyon dolar) ihracatı takip etmiştir.
2021 yılı Haziran ayında en çok ithal edilen “Mineral yakıtlar, mineral yağlar” faslını (3 milyar 658 milyon dolar), “Kazanlar, makinalar” (2 milyar 676 milyon dolar) ve “Demir ve çelik” (2 milyar 236 milyon dolar) ithalatı takip etmiştir.
Sonuç olarak, Bu tablodan anlaşılması gereken salgın etkisi gittikçe azalmaktadır. Dünya ve Türkiye ekonomisi her geçen gün ivme kazanmaktadır.
Türkiye ekonomisi ne zaman büyümüşse açık vermiştir. Ne zaman açık vermeyi bitirmiş bir ülke olursak işte o zaman dünya süper ligindeki devletlerden birisi oluruz.
İhracat yaptığımız ülkelere bakarak kimlerle iyi geçinmek durumunda olduğumuzu tekrar hatırlamakta fayda var ve bunun alternatifleri de hep bir “b” planı olarak düşülmelidir.
Ülke içinde işletmelere destek verilirken nelere ve hangi işletmelere destek verilmesi gerektiği için ithal ettiğimiz ürünlere bakmak yeterlidir. Bu ithal edilen ara mal ve ürünlerin özellikle tüketilen ürünlerin dâhilde yani ülkemizde üretimlerinin gerçekleştirilmesi, ülke için gerçek bir beka sorunudur.
Bu ithal ettiğimiz ülkelerle ilişkilerimizde de yine bir “b” planı olmalıdır ve bu ürün ve ara malların ilgili ülkelerle aramızda stratejik konularda kullanılabilecek bir enstrüman olduğu da asla unutulmamalı ve ilişkilerde kullanılmalıdır.