Prof. Dr. Yasemin Açık: “Güvenli ve Besleyici Gıdaya Ulaşmak Giderek Zorlaşıyor”
HALK SAĞLIĞI UZMANI PROF. DR. YASEMİN AÇIK: “SAĞLIKLI GIDA İÇİN KÖKLÜ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR”
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, bu yılki teması “Daha Güvenli Gıda, Daha İyi Sağlık” olarak belirlenen 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlıksız gıdaların 200’den fazla hastalığa neden olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir bir şekilde sağlıklı gıdaya ulaşmada üreticilerden kanun yapıcılara kadar her kesime önemli görevler düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Açık, küresel çapta yaşanan gıda fiyat artışı ve arz kıtlığının yol açtığı risklere de vurgu yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre zararlı bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasal maddeler içeren güvenli olmayan yiyecekler, ishalden kansere kadar 200’den fazla farklı hastalığa neden oluyor. Örgütün tahminlerine göre her yıl 600 milyon civarında kişi sağlığa uygun olmayan (kontamine) gıdalar nedeniyle rahatsızlanıyor, 420 bin kişi ise hayatını kaybediyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği dolayısıyla yaptığı açıklamada sağlıksız gıdaların neden olduğu hastalıklara dikkat çekerken, sürdürülebilir bir şekilde sağlıklı gıdaya ulaşmanın önemine ve dünya genelinde risk oluşturan arz kıtlığına da vurgu yaptı.
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Güvenli ve besleyici gıdaya ulaşmak giderek zorlaşıyor”
DSÖ’nün 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında bu yıl açıkladığı temanın ‘Daha Güvenli Gıda, Daha İyi Sağlık’ olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yasemin Açık, “Endüstriyel gıda tüketiminin giderek arttığı, insanların çevreye verdiği zarar dolayısıyla doğal kaynakların hızla kirlendiği günümüzde güvenli ve besleyici gıdaya ulaşmak giderek zorlaşırken, bu durum kısa süreli karın ağrılarından karaciğer rahatsızlıkları ve kansere kadar uzanan pek çok hastalığa yol açıyor. Başta bebekler, küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve herhangi bir hastalığı bulunanlar olmak üzere her yıl yüz milyonlarca kişi sağlıksız gıdalardan az ya da çok etkileniyor” dedi.
“Sürdürülebilir sağlıklı gıda için hepimize görevler düşüyor”
Gıda kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçmek ve sağlıklı gıdaya erişim için gıda sisteminde köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu belirten Açık şöyle devam etti; “DSÖ’nün de vurguladığı gibi sürdürülebilir bir şekilde sağlıklı gıdaya ulaşmada üreticilerden kanun yapıcılara kadar her kesime önemli görevler düşüyor. Kanun yapıcıların ulusal gıda güvenliği sistemini güçlendirmesi, gıda güvenliği denetimlerini artırması; gıda işletmelerinin uluslararası gıda güvenliği standartlarını uygulaması; eğitim kurumlarında gıda güvenliğinin ele alınması büyük önem arz ediyor. Hiç kuşkusuz gıda güvenliğinde tüketicilerin de rolü bulunuyor. Gıdaları doğru pişirmekten saklama yöntemlerine kadar her detay sağlığımız için önem taşıyor. Alışverişlerde etiket okumayı alışkanlık haline getirmek de sağlıklı gıdaya yönelmede farkındalık seviyesini artırıyor.”
“Fiyat artışı ve arz kıtlığı dünya genelinde risk teşkil ediyor”
Geçtiğimiz Nisan ayında Dünya Bankası, IMF, BM Dünya Gıda Programı ve Dünya Ticaret Örgütü’nün gıda güvenliği konusunda yaptığı acil eylem çağrısını hatırlatan Prof. Dr. Açık, “İklim değişikliği, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan çatışmalar ve Covid-19’un halihazırda süren etkileri nedeniyle küresel çapta gıda fiyatlarında artış ve arz kıtlığı yaşanıyor. Bu durum sağlıklı ve güvenli gıdaya erişim giderek zorlaştırırken, dünya çapında 10 milyon kişiyi de aşırı yoksulluğa sürüklüyor. Bu konu artık ülkelerin tek tek meselesi olmaktan çıkmıştır. İnsanın en temel hakkı olan beslenme hakkının kimsenin elinden alınmaması için tüm ülkelerin koordineli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu.