Susuzluk Sedir Satışlarını da Etkiledi Sedirler Elde Kaldı
Yaşanan su sıkıntısı sedir satışlarını da etkiledi ve sedir satışları düştü. Biz de bu durumu sedir satıcısı Mahmut Mutlu ile konuştuk. Yağışların az olmasından dolayı satışların düştüğünü vurgulayan Mutlu şu ifadeleri kullandı: “ Bu sene yağışlardan dolayı bir hafta yağmur bırakmadı sedirlerimizi satalım sonra da su sıkıntısından dolayı bu yıl sedire fazla rağbet yok. Allah’a […]
Yaşanan su sıkıntısı sedir satışlarını da etkiledi ve sedir satışları düştü. Biz de bu durumu sedir satıcısı Mahmut Mutlu ile konuştuk. Yağışların az olmasından dolayı satışların düştüğünü vurgulayan Mutlu şu ifadeleri kullandı: “ Bu sene yağışlardan dolayı bir hafta yağmur bırakmadı sedirlerimizi satalım sonra da su sıkıntısından dolayı bu yıl sedire fazla rağbet yok. Allah’a şükür ekmeğimiz çıkıyor ama eskiye oranla rağbet yok. Yağmur yok, su yok o yüzden kimse almıyor. Bir hafta yağmur yağdı ama o yağmur ekine iyi gelir sedire iyi gelmez ki. Su olacak ki sulana sedir de yetişe, büyüye. Yağış ta olmadığı için kışın da kurak geçtiği için kimse su yok ve kimse sedir almıyor. Olmazsa yapacak bir şey yok Mevla ne kadar verirse, verdiği kadar.”
“ELDE KALANI ÇÖPE ATIYORUZ”
Mutlu şunları dile getirdi: “Tüplü sedirler zaten dayanıklı ve onlara bir şey olmuyor. Deste sedirleri de az getiriyoruz, aşırı bir şekilde getirmiyoruz, satacağımız kadar getiriyoruz. Allah nasip ederse bitiyor getirdiklerimiz bitmezse de çöpe yapacak bir şey yok. Biberler Arapkir’den geliyor, Adıyaman’dan geliyor, sivri biber var, Arnavut biberi var, reyhan var o da Arapkir’den geliyor. Domates yerli Malatya domatesi. Sedir fiyatlarımız geçen yılla aynı. Bir bağ sedir 2 lira. Fideler ise 75 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. En çok biber domates satılıyor.”
“MALATYA ÇİFTÇİSİ ARTIK SEBZE EKMİYOR”
Artık Malatya çiftçisinin de sebze ekmediğini vurgulayan Mutlu: “Satışlarımız her sene bir önceki yıla göre düşüyor. Malatya çiftçisi anca kayısıyla uğraşıyor, eskisi gibi bağ, bahçe Malatya’da eken yok. Sebze çoğunlukla dışarıdan geliyor. Eskiden Malatya’nın yerli biberi traktörlerle muazzam gelirdi. Şimdi Elâzığ’da, Baskil’de olmazsa Malatya’ya biber de girmez. Çevre illerden geliyor. Artık eskisi gibi ekim yok Malatya’da. Çiftçi fazla uğraşmıyor kayısıdan dolayı.” şeklinde konuştu.