Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Tarım Sektörü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleşti
Malatya’da tarım sektörünün mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejilerinin ele alındığı “Tarım Sektörü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Vali Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Malatya Valisi Seddar Yavuz’un yanısıra Vali Yardımcısı Talat Tabur, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Nihat ŞAD, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Haluk Şener, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, ilgili kurum müdürleri, Oda ve Birlik Başkanları ve Tarım ve Hayvancılıkla ilgili STK İl temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz “İlimizdeki tarım ve hayvancılık sektörlerini genel hatlarıyla değerlendirmek, mevcut durumumuzu masaya yatırmak ve karşılaştığımız sorunlara birlikte çözüm yolları aramak üzere bir araya geldik.
Malumunuz, 6 Şubat depreminden sonra özellikle hayvancılık ve tarım alanlarında önemli sorunlar yaşandı. Bu sorunları ele almak, sektörün mevcut durumunu değerlendirmek ve geleceğe yönelik adımları planlamak için bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik. Üniversitelerimizin ilgili bölümlerindeki değerli hocalarımızın görüş, öneri ve katkılarının da bu süreçte son derece önemli olduğuna inanıyoruz.
Ayrıca, tarımsal kalkınmayı destekleyen Kalkınma Ajansı gibi kurumlarımızın sunduğu fonlar ve proje destekleri de bugün ele almayı planladığımız konular arasında yer alıyor. Hem tarımsal hem de hayvansal üretimde nerede olduğumuzu görmek ve daha fazla uzmanlaşma sağlamak için bir yol haritası belirlemeyi amaçlıyoruz. Bu süreçte Tarım İl Müdürlüğümüzden bir sunum alarak başlayacağız. Ardından tüm katılımcıların görüşlerini dinleyip önerilerini değerlendirerek ortak bir yol çizmeye çalışacağız.
Dünya genelinde gıda güvenliği, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde devletlerin bağımsızlığını sürdürebilmesi için üç temel alan ön plana çıkmaktadır; gıda güvenliği, siber güvenlik ve stratejik teknoloji üretimi. Bu bağlamda, özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinde kendi kendine yeterliliği sağlamak büyük bir stratejik öneme sahiptir. Ülkemiz, hem kendi vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak hem de misafir ettiği insanların ihtiyaçlarını gidermek adına tarımsal üretime özel bir önem vermektedir. Ayrıca, bu alandaki ihracat potansiyelimiz, cari açığın kapatılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Çiftçilerimizin her zaman yanında olduğumuzu, onlara destek vermeye devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Hükümetimizin politikaları da bu desteklerin sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır.
Son olarak, bu toplantının sektörümüzün sorunlarının çözümüne ve tarım ile hayvancılık üretimimizin gelişimine önemli katkılar sunmasını temenni ediyorum ve katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.