Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Van TSO Seçimleri Neden İptal Oldu? İşte Gerekçesi

Van TSO Seçimleri Neden İptal Oldu? İşte Gerekçesi
22.12.2022
85
A+
A-

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) seçimleri yenilenen 1. Meslek Komite Grubunun seçimi bir kez daha iptal edildi. Peki, Van TSO seçimleri neden iptal oldu? İşte gerekçesi..

Van Ticaret ve Sanayi Odası olağan seçimleri 22 Ekim’de gerçekleşti. 22 Ekim’de yapılan seçimlerde Beyaz Liste’nin çok sayıda Sahte Yetki Belgesi ile oy kullanıldığı tespitinin yapıldığı nedeniyle, Mavi Liste’nin itirazı sonucunda, Tarım ve Hayvancılık grubu olan 1. Meslek Komite Grubu seçimi iptal edildi. Daha sonra İl Seçim Kurulu tarafından 17 Aralık’ta seçimlerin tekrarlanması konusunda karar alındı.

17 Aralık’ta tekrarlanan 1. Meslek grubu seçimlerinde Mavi Liste’nin adayı Necdet Takva 79 oy alırken, Beyaz Liste adayı Zahir Kandaşoğlu ise 77 oy aldı.

Beyaz Liste’nin temsilcisi Zahir Kandaşoğlu’nun İpekyolu İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar sonucunda, İpekyolu İlçe seçim Kurulu yapılan itirazları kabul görmeyerek itiraz kararına “red” cevabı verdi. Daha sonra Beyaz Liste temsilcisi Zahir Kandaşoğlu 1. Grup için bu kez, İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

İl Seçim Kurulu tarafından verilen kararda, emniyet güçleri tarafından seçimin yapıldığı yerde bulunan kameraların, kayıt almadığına dair tutanak tutulmadığı gerekçesiyle seçimin iptaline karar verdi.

Kamuoyu vicdanını rahatsız eden konu: Seçimin yapılacağı yeri belirleyen yetkili organ İlçe Seçim Kurulu yetkilileridir. Güvenliği sağlayan emniyet güçleridir. Kameraların kapalı olduğunu, herhangi bir kayıt yapılmadığını tespit eden güvenlik güçleridir. Seçimin yapacağı yeri belirleyen, güvenliği sağlamak yada nasıl bir ortamda seçimin yapılmasına karar veren başkan adayları olmadığı halde, sırf kameraların kapalı olduğuna dair emniyet güçleri ve İlçe seçim Kurulu yetkilileri tarafından ‘Tutanak’ tutulmadığı gerekçesiyle seçimin iptal edilmesi, Van kamuoyu vicdanını çok rahatsız ettiği belirtildi.

Avukatların ortak görüşü, İl Seçim Kurulu tarafından verilen kararın, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bozulma ihtimalinin çok yüksek olduğu söylendi.  İş insanları; ‘Aksi takdirde, Türkiye’de yapılan ve seçimleri kaybeden her aday, bu kararı emsal göstererek, kaybedilen seçimlerin iptal edilmesine sebebiyet verecektir. Bu da ülke genelinde büyük bir kaosa yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor’ diyerek konuya dikkat çektiler. 

Araştırma yapıldığında Ankara başta olmak üzere Türkiye’de yapılan seçimlerin yüzde doksanının, ‘büyük salonlarda ve kameraların’ olduğu yerde yapıldığı görülecektir’ denildi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.