DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Yalçınkaya, Pütürge ve Tepehan Halkı “Büyükçay Barajına” Değil Yapılan Haksızlığa Karşı

Yalçınkaya, Pütürge ve Tepehan Halkı “Büyükçay Barajına” Değil Yapılan Haksızlığa Karşı
11.03.2022
108
A+
A-

Pütürge ve Tepehan Halkı  Büyükçay Barajının Yapılmasına Tepki Gösterdi

DEVA Partisi Pütürge İlçe Teşkilatı ve Çok Sayıda Pütürge ve Tepehan Halkı  Baraj’ın Yapılması Planlanan Bölgeye Giderek Bir Basın Açıklamasıyla Büyükçay Barajının Yapılmasına Tepki Gösterdiler.

DEVA Partisi Pütürge İlçe Başkanı İbrahim Yalçınkaya,  Tepehan’ yapılacak  olan Büyükçay Barajının Ne Malatya’ya , Ne Pütürge’ye Ne Tepehan’a Nede Burada Yaşayan Vatandaşa Hiç Bir Faydası Yok.. Yapılması Planlanan Barajın Amacı Malatya’nın Pütürge’nin Suyunun Adıyaman Kahta ve Menzil’e Peşkeş Çekilmesidir…

DEVA Partisi Pütürge İlçe Başkanı İbrahim Yalçınkaya,  Pütürge Tepehan’da Bulunan Büyük Çay’ın üzerine yapılması planlanan Büyükçay Barajını Bölge halkının İstemediğini  , Bu Barajın Bölgeye  hiç bir  katkı ve fayda  sağlamadığı  gibi buranın ekolojik ve  doğal  yapısının  bozulacağını söyleyerek vu  projenin  halk  ve  köylü  ahalisinin  menfaatleri  doğrultusunda  durdurulması  gerektiğini söyledi.

Başkan İbrahim Yalçınkaya , Bölgemize  yapılması planlanan Büyükçay Barajının buraya   yapılmasının  planlanmasının arkasında aslında  başka  sebepler  var. Bu  planlanan baraj   Malatya Pütürge’ye Tepehan’a  değil , Adıyaman Kahta  ve Menzil  bölgesinin sulanması  için  yapılan sinsice  bir  hesaptır.  Malesef Adıyaman’ın iktidar Milletvekilleri  bölge  üzerinden her türlü kazanımları sağlamak  için  uğraşırken malesef  Malatya’nın İktidar  Milletvekilleri ise Malatya’nın bütün  değerlerinin  peşkeş  çekilmesine sağır  ve  körler dedi.

DEVA Partisi Pütürge İlçe Başkanı İbrahim Yalçınkaya, Basın Açıklamasının devamında şunları söyledi ? 

Uzun bir zamandan beri tartışma konusu olmuş, bölgemiz Tepehan’ın büyük ölçekli bir sahası üzerinde yapılmak istenen, Uzuntaş – Galipole yönünden Kahta çayı istikametine doru akan “Büyük Çay” üzerine yapılacak/yapılması planlanan Adıyaman Kahta ovasını sulayacak baraj programına açık bir dille karşı olduğumuzun basın açıklamasıdır.

Malumunuz olduğu üzere; 

Bölgemizde büyük bir sosyolojik ve kültürsel tahribat yapacak barajla birlikte bir çok ailenin toprak ve özlük haklarını da kaybedeceğine buradan vurgu yapmak istiyorum.

Bunun yanında en çok karşı olduğumuz şey; göç, gurbet, nihayetinden toplum hiyerarşik tablonun hasar alacağı dejenere olmuş ortamlara sürükleneceği, toplumsal etkileşim zincirinin halkalarında kırılma yaşanacağını, zaten her gün ciddi bir nüfus kaybeden bölgemizin kolektif tüm hafızasına sahip çıkmak adına, geçmişimizden yola çıkarak geleceğimizi bu minvalde inşa edeceğimize, her ne kadar topraktan geldik toprağa gidecek anlayışı baki olsa da memleketimizin, köylerimizin, kültürsel fonksiyonlarımızın dayanışma ve birlikteliğimizin siyasi çıkarlara kurban vermeyeceğimizin teminatı olarak elimizden geleni yapacağımıza “BURADAN” halkımıza söz vermeyi insani bir görev sayarım.

Ayrıca bu toplumsal bir mutabakat ürünüdür. Hiç bir siyasi paradigma içermemektedir. İdeolojik bir sav değildir zaten olamaz. Taktir edersiniz ki; İnsan olan herkesin aynı düşünceleri taşıdığını ve dışa vurmasa da içinden geçirdiğini, elbette çevresine-toprağına-geçmişine-örf adet ile değerlerine sahip çıkma arzusu içinde olduğunu biliyoruz.

Kaldıki şahsen baraj programının olası günlerde başlandığında en çok mağdur olacak Yandere (Haydaran) köyünün bir sakini olarak tüm meydana gelecek olumsuz süreci görüyor ve müdahale etme mecburiyeti vicdani bir meselenin çok ötesinden, kalbimizde hasıl olmuştur.

Adına da büyük çay barajı denen sistematik şekilde bölgemizi imha etme operasyonunu red ediyor kati suretle kabul etmiyoruz. Bir baba olarak, ilçemiz Pütürge’nin DEVA partisinin ilçe başkanı sıfatıyla, 74 m’lik Baraj gövdesinin yükseldiği esnada en çok büyük kayıp yaşayacak bir Haydaran’lı olarak, bir Tepehan’lı, bir Pütürge’li, sıradan bir vatandaş olarak… Siyasi bir klikin hiç bir sosyal, çevresel, ekolojik faktörü göz önünde bulundurmadan bilinçsizce tasarladığı bu baraj projesini -yapılmaması için- her türlü siyasi ve psikolojik, saha mücadelemizi gerekli mecralarda göstereceğiz.

Büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğumuzun bilinciyle, ait olduğumuz ve doğduğumuz topraklara bağlılık aidiyetimizi göstermek artık boynumuzun bir borcudur.

Kaldı ki baraj gövdesinin Doğu Anadolu fay hattının tam üzerine oturtulması hem yapılan yanlışın defaatle büyüklüğünü hem de beraberinde büyük bir mühendislik zaafiyetininde yaşandığına işaret etmekte. Hiç ekletmezler mi? Bir deprem kuşağında yer alan bölgenin bu baraj sonucunda yaşayacağı endişenin kat be kat artacağını.

Yani, büyük bir cehaletle de ayrıca yüzleşmek üzereyiz bu tabloda.

Dolayısıyla, balık baştan kokar derler. Nereye el atsan orada bir tutarsızlık. Siyasilerin kariyerini koruma amaçlı bu tasfiye harekatı, büyük çelişkiler, sorunsallıklar ve statik hesap hataları, toplum itirazına rağmen, çevresel, konjukturel eksikliklerle dolu. Hiç bir kazanım sağlayacak yanı bulunmamaktadır. Pütürge’nin doğal olarak Malatya ile Nemrut dağı bağlantısını kesmek stratejisi geri planda sinsice işletiliyor. Ekolojik denge şartları gözetilmeden doğa ve çevre katliamı cinayeti işlenecektir. Zor bir coğrafya’ya tutunmuş tabiri caizse ekmeğini taştan çıkaran insanların yaşam tutkusu kodlarına bir darbe serüveni tasarlanıyor böylece. Bir hikayeyi yok etmek katıksızlığıdır. Gurbette ömür geçirmiş insanlarımızın sıla’i-rahim umuduna el koymak kripto tamdansıdır. Vuslatın telif hakı gasbıdır.

Bir baraj bin yıllık öykünün, binlerce ekmeğin, on binlerce hayali sona erdirecek başlangıcın ta kendisi. Malatya veya Pütürge, dahası Tepehan’ın hiç bir fikrine başvurulmadan yapılması planlanan “Büyükçay” barajı doğal habitata tecavüz mahiyeti taşıdığından kamuoyu adına onay vermeyeceğimizi deklare ederiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.