Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Yeni Malatyaspor Kongre Üyesi Kamil Göksu, Yeni Spor Yasası Kısa Zamanda Çıkacak

Yeni Malatyaspor Kongre Üyesi Kamil Göksu, Yeni Spor Yasası Kısa Zamanda Çıkacak
02.03.2022
162
A+
A-

Mali Müşavir ve Yeni Malatyaspor Kongre Üyesi Kamil Göksu, Kulüp Başkanlarının ve Yöneticilerinin Borçlardan Sorumlu Olacağı Yeni Spor Yasası kısa sürede TBMM’ye  gelecek dedi.

Mali Müşavir Kamil Göksu yaptığı açıklamada şunları  söyledi ; Cumhurbaşkanımızında  ivedilikle TBMM’de görüşülerek yasalaşmasını istediği Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Türk Futbolunun kurtuluşu olarak ele alınmaktadır.

1-Kulüp yöneticilerinin kendi dönemlerindeki zarardan sorumlu tutulacağı

2-Sözleşmelerin noterde yapılacağı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’nin ayrıntıları belli oldu.

Buna göre, SPOR ANONİM ŞİRKETLERİNİN  oluşumu yasal zemine bağlanacak, kulüp yöneticileri dönemlerindeki zarardan sorumlu tutulacak.

Spor camiasının bir bütün olarak sportif başarılara odaklanmasını sağlayacak ve yaklaşık 60 maddeden oluşan Yeni Spor YasasI Türkiye’nin eksikliğini hissettiği ve Spor Kulüplerinin olmasını istediği  Demokratiklik, Şeffaflık, Verimlilik, Hesap Verilebilirlik, Sorumluluk ve Denk Bütçe İlkeleri kapsamında hazırlandı.

Spor Kulüpleri Gençlik Ve Spor Bakanlığı’nın  tesciliyle kurulacak

Spor kulüplerinin dernek tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişilik oluşturmalarına imkân sağlayan yeni yasada spor kulüpleri, Gençlik ve Spor Bakanlığının tesciliyle kurulacak.

Daha önce dernek statüsünde bulunan spor kulüpleri, kamu yararına çalışan dernek olmayı ise sürdürecekler.

SPOR ANONİM ŞİRKETLERİ YASALAŞIYOR
Yeni yasa ile birlikte Spor Anonim Şirketlerinin oluşumu yasal zemine bağlanacak. Düzenlemeyle spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin profesyonel şube açabilmeleri de mümkün olacak.

Spor kulüplerinin ve Spor Anonim Şirketlerinin denetimi Spor Anonim Şirketlerinin denetimi hem İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, hem de  Bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.

Kulübü zarara uğratan yönetici sorumlu tutulabilecek mi?

Bu büyük borçları yapan yöneticiler, görev süreleri bittiği zaman ceketlerini alıp gidebiliyorlardı. Kendilerine uygulanabilecek tek müeyyide, genel kurullarda ibra edilmemek oluyordu. Yönetim kurulu üyelerinden birini veya tamamının ibra edilmemesi halinde, ilgili yönetim kurulu üyesi veya üyeleri, kararın alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde şirket tüzel kişiliğine karşı genel kurul kararının iptali amacıyla dava açabiliyordu.

Ancak yeni yasayla birlikte yöneticilerin, kulüp veya Spor Anonim şirketlerini zarara uğratmaları halinde şahsi mal varlıklarıyla sorumluluk esası hayata geçecek. Ayrıca yeni yasayla birlikte kulüp başkanlarının görev süreleri belirlenecek ve belli kanunda yer alacak sayı kadar seçime girebilecekler.

Temlikler sınırlandırılıyor
Yine mevcut durumdaki en büyük sıkıntılardan biri de spor kulüplerinin uzun vadeli alacaklarını temlik ettirerek, acil sıcak paraya ulaşabilmeleri. Bu şekilde para ihtiyacını karşılayan kulüpler, uzun vadede ise hem gerçek gelirlerinden oluyorlardı, hem de kendilerinden sonra gelen yönetimlerin alacakları paraları erkenden almış oluyorlardı.

Yeni Spor yasasında ise Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi, belirlenecek yasalara göre yapılacak. Böylece şirket veya kulüplerin aşırı borçlanmasının, uzun süre alacaklarının temlikle devredilmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Sözleşmeler noterde imzalanacak
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifinde en önemli başlıklardan biri de Menajerlik sistemi olacak.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından Menajerlerin hangi eğitimlerden geçeceği, hangi şartları taşımaları gerektiği ve görevleri sırasında hukuka aykırı davranışlar içinde olurlarsa hangi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarına ilişkin ilkeler belirlenmiştir.

Bu noktada hem ülkemizin şartları dikkate alınmak hem de FIFA’nın ortaya koyduğu ilke ve standartlar benimsenmek suretiyle evrensel genel geçer bir menajerlik standardı hayata geçiriliyor. Menajerlerin futbolcularla yapmış olduğu sözleşmeleri şeffaf şekilde ortaya koyabilmek için bunların, noterde düzenleme şeklinde yapılmasını sağlanacak.

Yönetimler kendi dönemlerinden sorumlu olacak
Yeni düzenleme ile spor kulübü yöneticilerinin görevden ayrıldığında da kendi döneminin borçlarından sorumlu olması sağlanacak. Söz konusu borçlarla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyen kulüp başkanları ve yöneticiler, hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecek.  Görsel Kaynak – trthaber.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.