Yeşilyurt Belediyesi “Çök, Kapan, Hayata Tutun” Deprem Tatbikatı Düzenlendi
YEŞİLYURT BELEDİYESİ DEPREM EĞİTİM SİMÜLASYON VE BİLİM ATÖLYESİNDE ‘ÇÖK-KAPAN VE HAYATA TUTUN’ TATBİKATI DÜZENLENDİ
“Depreme Karşı Bilinçli Olmak İçin Eğitim Şart”
Türkiye’nin sayılı afet eğitim merkezleri arasında yer alan Yeşilyurt Belediyesi Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyesinde, 12 Kasım 1999 yılında ki Düzce Depreminin 23’nü yıl dönümü nedeniyle 11 Kasım Cumartesi günü saat 18.57’de “Çök, Kapan, Hayata Tutun” deprem tatbikatı düzenlendi.
İçişleri Bakanlığına bağlı AFAD’ın organizasyonuyla Türkiye’nin 81 kenti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 11 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 18:57’de gerçekleşen ‘Çök, Kapan, Hayata Tutun’ deprem tatbikatlarına Yeşilyurt Belediyesi de destek verdi.
Türkiye’nin sayılı, bölgenin de tek afet eğitim merkezi olma özelliklerine sahip Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyesinde düzenlenen deprem tatbikatına; Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yazıhan Kaymakamı Kutsal Baytak, AK Parti Yeşilyurt Gençlik Kolları Başkanı Salih Tav, AFAD Yetkilileri ve AFAD Gönüllüleri ile Yeşilyurt Belediyesinin destekleriyle Yeşilyurt Kent Konseyinde kurulan Yeşilyurt Arama Kurtarma Ekibi gönüllü üyeleri katıldı.
AFAD Yetkililerinin depremin oluş nedenleri ve alınacak tedbirler konusunda yaptıkları bilgilendirme sunumunun ardından saat 18:57’yi gösterdiğinde programa katılanlar bulundukları yerlerde çökerek depreme karşı farkındalık mesajı verdiler.
‘Çök, Kapan, Hayata Tutun’ deprem tatbikatına ev sahipliği yapan Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyesinin Yeşilyurt Belediyesinin en önemli yatırımlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD tarafından ülkemizin 81 kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde eş zamanlı olarak düzenlenen ve depreme karşı farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Çök, Kapan, Hayata Tutun” deprem tatbikatlarına bizlerde yaptığımız bu programla destek sunduk. Ülkemizin sayılı, bölgemizin tek afet eğitim merkezi olan Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyemiz de bu tatbikatı yapmak bizim adımıza gururu vericidir. Depreme karşı farkındalık oluşturan çalışmalara ev sahipliği yapan merkezimiz açıldığı günden bugüne kadar çok yoğun ilgi görüyor. Malatya’lı hemşehrilerimizin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimizde buraya gelerek deprem hakkında bilgiler alıyorlar. Malatya AFAD İl Müdürlüğümüzün büyük destekleri neticesinde 7’den 70’e herkese burada depremin oluş nedenleri ve alınması gereken tedbirler hem teorik hem de pratik olarak gösteriliyor. Buradaki eğitimler sayesinde çok sayıda hemşehrimiz deprem hakkında yeterli bilgiye sahip oldu. Birinci derecede deprem kuşağında yer aldığımız için bu tür eğitimleri çok önemsiyoruz, depreme karşı her an hazırlıklı olmalıyız. Kentimizde veya bölgemizde olabilecek bir afet durumunda devletimizin ilgili birimlerine destek olmak içinde Kent Konseyimiz bünyesinde Yeşilyurt Arama Kurtarma Ekibi de kurduk.24 Ocak 2020 depremini yaşamış bir kentiz, ilçemizde 750 bina ağır hasar almıştı. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, TOKİ ve AFAD İşbirliğiyle inşa edilen TOKİ Konutlarımız ve Kentsel Dönüşüm Binalarımızla birlikte deprem mağduru hemşehrilerimiz depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenilir evlerine taşınmış oldular. Cenab-ı Allah bizleri ve milletimizi her türlü afetten korusun inşallah.” diye konuştu.
Malatya’da depreme hazırlık noktasında ki çalışmalarından dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı tebrik eden Yazıhan Kaymakamı Kutsal Baytak, “1999 Yılındaki Düzce Depreminin yıldönümü nedeniyle İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD tarafından organize edilen “Çök, Kapan, Hayata Tutun” deprem tatbikatını Yeşilyurt Belediyemiz tarafından hizmete sunulan Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyemizde icra ettik. Düzce depremini yaşamış birisi olarak o günden bugüne kadar deprem konusunda çok büyük mesafeler alındığını çok net söyleyebilirim. Ülkemizde deprem anı iyi bir planlama ve organizasyonla çok iyi yönetiliyor.24 Ocak 2022 tarihinde Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremde bunu gördük. Deprem öncesini kontrol edebilmek içinde eğitim hizmetleri büyük önem taşımaktadır. Deprem Eğitim Simülasyon ve Bilim Atölyeside bu açıdan bakıldığı zaman çok kıymetli ve değerli bir yatırımdır. Ülkemizde ki dört tane afet eğitim merkezinden bir tanesinin Malatya’da ve Yeşilyurt’ta olması gururu verici bir durumdur. Bununla birlikte Yeşilyurt Belediyemizin katkılarıyla deprem anında ve sonrasındaki çalışmalara katkı sunmak amacıyla Yeşilyurt Kent Konseyinde Yeşilyurt Arama Kurtarma Ekibinin kurulmuş olması bizleri mutlu ediyor. Belediye Başkanımızı, mesai arkadaşlarını, AFAD Yetkililerini tebrik ediyorum. Deprem öncesinde ne tür tedbirler alınmalı, deprem anında ve sonrasında hayatta kalabilmek için neler yapılmalı gibi insan hayatı için çok önemli olan bilgileri çok güzel bir ortamda vatandaşlarımıza anlatan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Deprem tatbikatını burada, sizlerle birlikte yapmaktan gurur duyuyorum.” diye konuştu.