DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Yükselen Konut Fiyatlarına Çözüm, Müteahhitler Tapu Değil Kullanım Hakkı Satacak!

Yükselen Konut Fiyatlarına Çözüm, Müteahhitler Tapu Değil Kullanım Hakkı Satacak!

Türkiye’ye 1 milyonluk daireyi 500 bin TL’ye düşürecek İngiliz Modeli! Kullanım Hakkı Satışı geliyor

Yüksek kira fiyatlarına ilişkin yeni bir çözüm önerisi geldi. Kullanım Hakkı Satışı adıyla İngiltere’de uygulanan sistem konutun yapı ömrü kadar satış hakkı sağlıyor. Sistemde arsa hakkı satılmıyor..

Konut fiyatlarının önlenemez artışı, maliyetlerin giderek yükselmesi ve konut alım gücünün azalmasıyla birlikte emlak sektöründe çok ciddi sorunlar oluştu. Kendi konutu olmayan vatandaşlar kiralık daire bulmakta ve kiralamakta zorlandılar. Çok ciddi zamlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlar barınma tercihlerini değiştirmek zorunda kaldılar. Büyükşehirlerde çok daha büyük sorunlara neden olan yüksek kira fiyatları çok kısa sürede hükümetin öncelikli konusu haline geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda 4 bakanlığın üzerinde ortak çalışma başlattığı ve meclis tatile girmeden uygulamaya girmesi için çalışan düzenleme ile yüksek kira fiyatlarına çözüm bulunması sağlanacak. Ayrıca hükümet konut üretiminde de maliyetleri düşürmenin yollarını arayarak konut fiyatlarının ucuzlamasını sağlayacak.

KONUT SEKTÖRÜNDE YENİ MODEL –  KULLANIM HAKKI SATIŞI

Yüksek kira fiyatları nedeniyle zorluk yaşayan vatandaşlar için yeni bir çözüm önerisi geldi. İngiltere’de uygulanan sistem kısaca konutun yapı ömrü kadar satın alınmasını sağlıyor. Arsa ise sahibinde kalıyor. İngiltere’de uygulanan sistem önerisi Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) tarafından duyuruldu. Söz konusu model ile emlak sektörünün yaşadığı sorunların hızlıca çözülebileceği ifade edildi.

EMLAK'TA KULLANIM HAKKI MODELİ2

SÖZLEŞME İMZALANIYOR

Bu modele göre; kişiler sadece konutun yapı ömrü boyunca kullanım hakkını satın alıyor. Arsa mülkiyeti yine hak sahibinde kalıyor. Müteahhit sadece yaptığı konut bedelini ve kârını alıyor. Konutu alan kişiler ise müteahhide konut bedelini ödedikten sonra, konutun yapı ömrü kadar yapılan sözleşme kapsamında kira ödüyor.

MİRAS BIRAKILABİLİYOR

Yapı kullanım hakkı ile konutu alanlar için miras hakkı da bulunuyor. Kullanım hakkı alan kişi, yapının ömrü boyunca hakkını çocuklarına miras olarak bırakılabiliyor.

DETAYLARI AÇIKLADI

GAPAS Başkanı İsmail Özcan söz konusu modelin işleyiş sistemine dair açıklamada bulundu. Özcan konuşmasının başında söz konusu sistemin Türkiye’de de kullanımda olduğunu özellikle turizm, madencilik ve tarım gibi alanlarda tercih edildiğini vurguladı.

EMLAK’TA KULLANIM HAKKI-MODELİ

Özcan sistem hakkında ise “Yeni mülkiyet sistemiyle; arsanın mülkiyeti ilk sahibinde kalıyor, daire veya dükkan alan, satış fiyatı olarak arsanın bedelini değil, müteahhidin inşaat maliyetini ödüyor, arsa sahibine de uzun süreli olarak kira ödüyor” ifadelerini kullandı.

1 MİLYONLUK EV 500 BİN TL’YE DÜŞECEK

Söz konusu sistemde 1 milyon TL olan konutun 500 bin TL’ye alınabileceği belirtiliyor. Konutun kullanım hakkını alanlar ise arsa sahibine her ay arsa kira parası ödüyorlar.

TÜM KESİMLER İÇİN AVANTAJI VAR

Özcan konuşmasını ise “Vatandaş fiyatı erişebilir bir konuta sahip oluyorken, müteahhit inşaat yapıp satıyor. Arsa sahibi arsayı elden çıkarmadan uzun vadeli getiriye kavuşuyor” ifadeleriyle tamamladı.

Kaynak – https://www.emlak365.com/turkiyeye-1-milyonluk-daireyi-500-bin-tlye-dusurecek-ingiliz-modeli-kullanim-hakki-satisi

Yükselen Konut Fiyatlarına Yeni Çözüm Önerisi: Müteahhitler Tapu Değil Kullanım Hakkı Satacak!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş sonrasında barınma krizinin çözümü için alternatif öneriler araştırılırken bunlardan biri de kullanım hakkı olarak öne çıktı.

Ev fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken yaşanan yükselişi frenlemek için yeni çözüm arayışları sürüyor. Konut üretiminin azalması, inşaat maliyetlerinin yükselmesi, yoğun göç dalgası ile konuta olan talebin artması, arzın talebi karşılayamaması gibi pek çok kriterin üst üste gelmesi ile hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş rekor seviyeye ulaşmıştı.

Hükümet kanadı sorunun çözümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde üçlü zirve düzenlemiş, alınan kararların önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı duyurulmuştu. Yaşanan sorunun çözümü konusunda bir öneri de Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) tarafından gündeme taşındı.

KULLANIM HAKKI SATIŞI NEDİR?

Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’da açıklamalar yapan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konut fiyatlarını düşürmek için İngiltere’de uygulanan kullanım hakkı satışı modelini gündeme taşıdı. Söz konusu satış modelinde alıcı konutun sadece kullanım hakkını satın alıyor. Böylelikle kişi sadece satın aldığı konutu yıkılına kadar kullanma hakkı elde ediyor.

Arsa mülkiyeti konutu satan kişide kalıyor. Müteahhit bu konutu satarken arsa payını maliyete dahil etmediği için ucuz satış yapıyor. Bu tip alımlarda konut bedelini ödeyen kişi, imzalanan sözleşme kapsamında konutun yapı ömrü kadar belirlenen tutarda arsa sahibine ise kira ödüyor. Ancak bu kira normal kira tutarının çok daha altında bir rakamdan belirleniyor.

Kaynak – https://www.emlak365.com/yukselen-konut-fiyatlarina-yeni-cozum-onerisi-muteahhitler-tapu-degil-kullanim-hakki-satacak

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.