Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Ziraat odaları Kayısıdaki Son Durumu Değerlendirdi

Ziraat odaları Kayısıdaki Son Durumu Değerlendirdi
09.05.2018
221
A+
A-
Ziraat odaları Kayısıdaki Son Durumu Değerlendirdi
Ziraat Odaları Kayısıdaki Son Durumu Değerlendirdi

Kayısıda son dönemde yaşanan don ve dolu afetlerinin ardından Ziraat Odaları Başkanları üreticinin durumunu değerlendirmek üzere İl Koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası basına açıklama yapan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, kayısıdaki Rekoltenin bu yıl 60 ile 70 bin ton olacağını belirterek çiftçilerin ürünlerini erken piyasaya sürmemesi noktasında uyarıda bulundu. Kılıç, Kayısı fiyatının […]

Kayısıda son dönemde yaşanan don ve dolu afetlerinin ardından Ziraat Odaları Başkanları üreticinin durumunu değerlendirmek üzere İl Koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası basına açıklama yapan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, kayısıdaki Rekoltenin bu yıl 60 ile 70 bin ton olacağını belirterek çiftçilerin ürünlerini erken piyasaya sürmemesi noktasında uyarıda bulundu. Kılıç, Kayısı fiyatının 10 liradan aşağı satılmamasını, rekolte ve fiyat noktasında ise üreticinin Ziraat Odalarına müracaat etmesini istedi

Ziraat Odaları Kayısıdaki Son Durumu Değerlendirdi

Kayısıda yaşanan doğal afetlerin çiftçiye etkisi üzerine Ziraat Odaları Başkanları tarafından bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Kayısıda bu rekoltenin 60 ile 70 bin arasında olduğunu vurgulayan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, konuyla ilgili üreticilerin kayısıyı belirlenen fiyatın altında satılmamasını istedi. Koordinasyon Başkanı Kılıç yaptığı açıklamada, “malumunuz son yıllarda iklimlerin değişmesiyle Malatya’mıza kayısı üreticimizin her yıl yaşamış olduğu don ve dolu afetleri bu yıl da aralıksız her gün bir ilçemizde dolu afeti yaşanmakta ve üreticimiz gerçekten büyük bir üzüntü yaşamaktadır. Bununla ilgili ne yapılabilir, bu konuda toplantılar yapıyoruz. Dolu, don, yağmur, felaket her zaman üreticinin, çiftçinin başına geliyor, fakat bunlar Allah’tan geldiği için biz bunlara fazla dikkat çekmiyoruz. Ürettiğimiz ürünün her yıl bazı spekülasyonlar yapılarak üreticimizin elinde, emeğini karşılığını almadan vermesi bu bizi rahatsız ediyor. Biz yılda yaklaşık 100 bin ton kayısı ihraç ediyoruz ve bu geçen yıl yaşamış olduğumuz sıkıntı Rekoltenin açıklanmasıdır. Rekolteden dolayı büyük sıkıntılar yaşandı. 3 ay önce kayısının kilosu 4-5 liradan satılırken, 3 ay sonra ne değişti de 10-12 liradan alıcı bulmaya çalıştı, bizim esas meselemiz budur. Bunun bir araya geldik, bu yıl tüm ilçelerdeki kayısının durumunu ne kadar ürünümüz olur, bunu ilçe ziraat odaları başkanı arkadaşlarımızla birlikte tespitini yaptık” diye konuştu.

BU YIL REKOLTE 60-70 BİN TON

Bu yıl ki rekoltenin 60-70 bin arası olacağını ön gören Koordinasyon Başkanı Kılıç, üreticilerin emeği ile oynanmamasını vurgulayarak, “Geçen yıl yapılan Rekolte açıklamasında 140 bin ton dedikleri zaman biz ziraat odaları olarak bunun aşırı olduğunu, Rekoltenin 90 bin ton civarında olduğunu biz iddia etmiştik. Sonuç itibari ile gördük ki, kayısının son açıklandığı gibi 90 bin ton Rekoltesinin olduğu ortaya çıktı. Ama bu yıl da bizler şu endişeyi taşıyoruz. Birileri makamında otururken, masa üzerinde Tüccarın hoşuna gitmesi için, Tüccarın üreticinin ürününe spekülasyon yapması için hiçbir araştırma yapmadan çıkıp da 100 ton, 110 ton, 120 ton çıkar diye bir endişemiz var. Şuanda bizim tespitlerimize göre Malatya’mızda 60 bin ile 70 bin ton arası Kuru Kayısının bu yıl ürün olarak elimize geçeceğini tespitini yaptık. Bu rakamdan daha fazla söyleyecek hangi kurum olursa olsun, biz çiftçi ailesi olarak o kurumun kapısına gider, onların bunları neye göre açıkladıklarının hesabını sorarız. Artık hiç kimse üretici ile oynamasın. Hiç kimse başkalarının değirmenine su taşımasın” ifadesini kullandı.

“KAYISI AVRUPA 75, MALATYA’DA 5 LİRA”

Avrupa’da kayısı 75 lira iken, Malatya’da 5 liraya satılmasının hesabını soracaklarını dile getiren Başkan Kılıç şunları ifade etti, “Biz Malatya’yız, dünyaya kuru kayısının yüzde 75’ini biz veriyoruz. Bizler Malatya’da 5 liraya sattığımız kayısıyı, 20 gün önce bizler Avrupa’nın birkaç ülkesini gezdik 15 Euro’dan 75 liraya satılıyor. 75 liraya kayısımız Avrupa’da tüketilirken, biz neden burada 5 liradan kayısı satıyoruz, bunun hesabını sormak istiyoruz. Bizler Ziraat Odaları Başkanları olarak elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Bunu üreticilerimizde biliyor. Sayın Bakanımız Malatya’daki fuara geldiğinde Kayısının ne durumda olduğunu, pazarının ne olduğunu ve bununla beraber üreticinin ürününün karşılığını alamadığını defalarca izah ettik. Sayın bakanın biz müjdesi şu oldu, Malatya’ya lisanslı depo yapılacak. Evet, 2 yıldır sözünü aldığımız, yapılacak olan lisanslı deponun şuana kadar hiçbir başlangıcı olmadı. Biz bir an önce bu lisanslı deponun yapılmasını canı gönülden bekliyoruz.”

“10 LİRADAN AŞAĞI SATMAYIN”

Üreticilerin kayısıyı 10 liradan aşağı satmaması noktasında uyaran Kılıç, kayısının bu yıl çok kaliteli olduğunun altını çizerek, “Bu lisanlı depo yapılana kadar bakanlık Türkiye Mahsul Ofisi tarafından kayısı alımını gerçekleştirene kadar bizim Malatyalı üreticimize bir sözümüz var; değerli üreticilerimiz kayısılarını, ürünlerini kaldırdıkları zaman işçi parası için pazara indirmesinler. Bu yıl kayısının taban fiyatı 10 liradır. 10 liradan aşağı hiç kimse kayısısını satmasın. Bu yıl 60 ile 70 ton arasında bir rekolte gerçekleşecek, eğer üreticimiz malının değerini bilirse, 75 liradan Avrupa’dan yendiğini bilirse, gerekirse işçi parası için Buzağını satsın, Bankadan kredi çeksin, faiz yüksek demesin ve bu spekülasyonlardan artık kurtulalım. Bunun dışında biz üreteceğiz, başkaları sefa sürecek, yok öyle bir şey. Bunun bir an önce üreticilerimizin bu konuyu değerlendirmesini istiyoruz. Mallarını piyasaya indirmemişi için şimdiden işçi parasının hesabını yapsınlar. Bu yıl kayısımız az olduğu için geçen yıl sulamadan dolayı sıkıntılar yaşandı. Bazı bahçelerde nerdeyse hiç kayısı yok, bazıların orta derece bir ürün var. Kayısı bu sene çok kaliteli. Gelip yaş alanlara da diğer meyve suyu fabrikalarına satarken de Ziraat Odalarına danışmadan mallarını satmasınlar. Artık bu işe dur demenin zamanı geldi. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumunda kaldık” şeklinde konuştu.

ÇİTÇİLER MÜJDE BEKLİYOR

Çiftçilerin hükümetten müjde beklediğini de bekleyen Kılıç, borçlar konusunda çiftçilere kolaylıklar sunulmasını dile getirerek şu ifadelere yer verdi, “Geçen gün Sayın Başbakan’ın açıklamış olduğu ekonomik paketinde de dikkatimizi çeken bir durum, bu ülkede istihdamın yüzde 5’ini çiftçi sağlıyorsa, çiftçi kendi ekmeğini taştan çıkarıyorsa bu ekonomik paketinin içerisinde Çiftçilerime yönelik Başbakan’ımızın bir müjdesini beklerdik. En azından çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi ve kalan anaparanın da 5 yıla bölünmesini isterken Sayın Başbakan açıklamada kamu borçlarını yapılandıracağız dediler. Esnafın, sanatkârların, Maliyedeki yapılandırmalar, trafik cezaları gibi borçlandırmalardan bahsettiler. Fakat çiftçi ile alakalı bir müjdeleri olmadı. Biz bunu da hükümete ve Sayın Başbakan’ımıza söylüyoruz. Bir an önce çiftçi için de bir müjde açıklansın. Çiftçi bunu beklerken bu olayı tam olarak anlamadı. Kamu borçlandırmalarında çiftçilerin de borçları var ise biz bu müjdeyi Sayın Cumhurbaşkanımızdan bekliyoruz.”

“REKOLTE AÇIKLANMASIN”

Rekolte konusunda Vali Kaban’la da görüştüklerini ifade eden Kılıç, “Kayısıdaki rekolte durumunu Vali Ali Kaban’a ilettiklerini ifade eden Kılıç, bizler sayın Valimize, aynen geçen yıl yaşamış olduğumuz durumunu arz ettik. Daha doğrusu, Sayın Valimize şikâyette bulunduk. Geçen yıl açıklanan Rekolte, hayali bir Rekolteydi. Bu yıl aynı yanlışa düşmemek için üreticinin emeğinin başkalarına peşkeş çekilmemesi için gerekirse rekoltenin hiç açıklanmamasını talep ettik. Rekolteyi açıklayacaksa, çiftçilerin temsilcileri bizleriz, biz rekolteyi açıklarız. Başka bir kurumun, Türkiye İstatistik Kurumu gibi masada oturarak, kiminse Ahmet’in, Mehmet’in bahçesi nerede dolu mu vurdu, don mu oldu bilmeden, bir yılın meteoroloji hava şartlarını değerlendirerek rekolte açıklanabiliyor. Biz bunu Sayın Valimize izah ettik. Artık böylesi hayali rekoltelerin açıklanmasını istemiyoruz. Rekolte açıklanacaksa Ziraat Odası Başkanları, Çiftçilerin temsilcileri ne kadar ürünü olduğunu açıklar ve bundan sonra satışta da Ziraat Odaları olarak biz bu işin içinde de bulunacağız. Hiç kimse çiftçinin emeği üzerinde hesap yapmasın” dedi.

>>M. ALİ GÜNAYDIN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.