Ağıralioğlu, Malatya’da Eksik Yapılanlar, Yapılıp da Yanlış Olanlar Ne Varsa Bunları Raporlayacağız
MALATYA DEPREM SONRASI ÇOK GÖÇ VERDİ
Malatya’da basınla buluşan Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, buradan özellikle Ankara’ya yapılan göçe değindi. Ağıralioğlu, “Malatya’nın kendine gelmesi, kendini bulması uzun zaman alacaktır. Eski Malatya yıkıldı. İnsanların eski Malatya’yı hafızalarında birleştirmeleri çok zaman alacak” dedi.
Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, “Devletin, duyunca hemen çözebileceği, hemen insanların yaşam şartlarını yükseltebileceği sorunlar var. Bunu duyabilen bir hükümet kabiliyetine ihtiyacımız var. Duymayan kulaklara duyuracağız. Allah bir daha afet yaşatmasın. Deprem ülkesiyiz. Depremden kurtulamayacağız ama depremi felakete döndüren ihmallerin önüne geçeceğiz. Deprem öldürmüyor, ihmaller öldürüyor.” dedi.
Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ikinci yılı sebebiyle, Malatya Şehir Mezarlığı ziyaretinin ardından Kanal Boyu Caddesinde esnaf ziyaretinde bulundu.
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilediğini söyleyen Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Pütürge Beyleri Derneği Başkanı Emin Ayten ve Yönetiminin depremdeki gayretlerini ve mücadelesini takdir ediyorum. Ziyaretlerimizde Emin Başkan’ın Deprem gününden bugüne kadar yaptıklarını bizlere anlattılar. Allah kendisinden ve arkadaşlarından razı olsun. Pütürge Beyleri Derneği herkese örnek olsun. “Bugün siyaseti az, mesuliyeti çok konuşmak gereken bir zamandır. Bugün siyasi münakaşayı az, eksiği gediği fazla konuşmak gereken zamandır” diyen Yavuz Ağıralioğlu, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlattı.
MALATYA’NIN KENDİNİ BULMASI UZUN ZAMAN ALACAK
Bölgedeki duruma ilişkin yorum yapan Ağıralioğlu, “Biz buraya eksikleri hükümetin gözüne siyasi bir heves ve hırsla sokuşturalım hevesiyle gelmedik. Olur ki hükümetin bazen gözünden kaçar, çoğu zaman ekranda olan, önde duran ve hallediliyor duygusunu vermeye çalışan insanlar birikir böyle zamanlarda. Arkalar görülmez, ön taraftaki vitrinin arkasındakiler görülmez. Tek tek konteynerlerde neler yaşanıyor, oralarda ne mağduriyetler yaşanıyor raporlamak lazım. Eksiği gediği giderecek şekilde plan ortaya koymak gerekir. Bizim bu bölgede özellikle bu gündelik rutin anma faaliyetleri diye yapılanların arkasında bu faaliyetlere gelemeyecek kadar dertlerine derman bulamamış insanlara ulaşmamız gerekecek. Muhalefet olarak sürecin arkasını toplamalıyız. Arkadaşlarımız raporlama yapacak. 2 yıldır deprem bölgesinde yapılanlar, yapılmayanlar, eksik yapılanlar, yapılıp da yanlış olanlar ne varsa bunları raporlayacağız. Onları da kamuoyuyla paylaşacağız, Hükûmetle paylaşacağız” ifadelerini aktardı.
“MALATYA’DAN ANKARA’YA YOĞUN GÖÇ VAR”
Deprem bölgesini dolaşacaklarını ve raporlar oluşturacaklarını söyleyen Ağıralioğlu, Malatya’dan İstanbul’a Ankara’ya giden göçe de değindi ve özellikle Ankara’ya çok yoğun bir göçün olduğunu dile getirdi. “Malatya’nın kendine gelmesi, kendini bulması uzun zaman alacaktır. Eski Malatya yıkıldı. İnsanların eski Malatya’yı hafızalarında birleştirmeleri çok zaman alacak. Yaralarımızı beraber saracağız” diye konuştu.
MALATYA İLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ
Ağıralioğlu, Malatya’da Konteyner Kent ziyaretinde şunları söyledi: “Arkadaşlarımızın hepsi deprem bölgesinde çalışıyor. Bu bölgede eksiklerin raporlanıp, tamamlanabilmesi için yetkililere ulaştıracağız. Plansızlığın bedelini ağır ödemiş olmanın yaralarını sarıyoruz millet olarak. İmar terörümüz var. Evlatlarımızı kurban verdik. Bir de ihmal, tedbirsizlik terörü gibi bir şey yaşadık. Aynı şiddette, dünyanın başka yerlerinde depremler oluyor. Tayvan’da, bizim yaşadığımız şiddette bir deprem oldu, 3 kişiyi kaybettiler. Biz yüz binlerle insanımızı kaybediyoruz. Akıllanmak lazım, ders çıkarmak lazım. Hasarları iyi tespit etmek lazım. Her bir konteynerde ayrı bir hikâye var. Her dokunduğumuzun başka bir derdi var. Toplu bakınca, binaları yıkılmış, canları gitmiş insanların konut ihtiyacı var gibi görünüyor. Ama bu ihtiyaçların arkasında, milletin duyulmasını istediği her birinin ayrı derdi var. Bunlara ayrı ayrı dokunabilecek bir plana ihtiyaç var. Bizim milletimizin merhameti büyüktür. Depremden sonra bizim milletimiz merhamet oldu, yağdı bölgeye. Bu merhamete akıllı bir hükümet lazımdır. Merhametimize bir aklın nezaret etmesi lazımdır. Devlet, millet beraberliği için iyi örnekler veririz ama yaşadıklarımızdan ders çıkartmak zorundayız.
MALATYA’DA DEPREM OLMAMIŞ GİBİ DAVRANILDI
Malatya çok göç verdi. Depremin ilk olduğu andan itibaren, burada çok hasar yok gibi bir kabulle ihmal edildi. İhmal edilmişliğin hala birtakım hasarları var. Malatya’da bina yıkılma oranı çok fazla, can kaybı az olduğu için sanki Malatya’da bir şey olmamış gibi davranıldı. Malatya, yıkılan ve can kaybı çok olan Adıyaman ve Hatay kadar hasar aldı. Can kaybının az olmasına rağmen, binaların yükü, büyük yıkım olan şehirler kadar fazla. O yüzden Malatya biraz yetim kalmış. Dertleri duyulmamış gibi oldu. Malatya’yı biraz devlet ciddiyetinin, sorun çözme kabiliyetinin uygulama alanına dönüştürmek zorundayız. Çünkü Malatya yetim bırakılmış gibi. Malatya’nın sesini, dertlerini siyasi bir taşlama hevesi ile değil çözüm bulabilme gayreti ile yetkililerin dikkatine arz edeceğiz.
ESNAF YANLIŞ YERE DÜKKANLAR KURULDU DİYE ŞİKAYETÇİ
Esnaf, yanlış yere dükkân kuruldu diye şikayetçi. Çok uzak yerlerden ev çıkıyor diye şikayetçi. Ev çıkan yerlerde altyapı çalışmaları bitmediği için yerleşemiyoruz şikayetleri var. Elektrik parası ödeyemiyoruz şikayetleri var. İbadethane de lavabo ihtiyacı var. Devletin, duyunca hemen çözebileceği, hemen insanların yaşam şartlarını yükseltebileceği sorunlar var. Bunu duyabilen bir hükümet kabiliyetine ihtiyacımız var. Duymayan kulaklara duyuracağız. Allah bir daha afet yaşatmasın. Deprem ülkesiyiz. Depremden kurtulamayacağız ama depremi felakete döndüren ihmallerin önüne geçeceğiz. Deprem öldürmüyor, ihmaller öldürüyor.” dedi.