DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Kira sorununa İspanya modeli çözüm: %150 emlak vergisi, %3 zam sınırı

Kira sorununa İspanya modeli çözüm: %150 emlak vergisi, %3 zam sınırı
29.04.2023
80
A+
A-

Yabancıların ülkeyi istilasıyla büyüyen konut krizi kira sorununu derinleştirmeye devam ediyor. Her gün yeni bir ev sahibi- kiracı tartışması haberi gelirken kira sorunu için yeni formüller gündemde! 


Yabancıların ülkeyi istilasıyla büyüyen konut krizi kira sorununu derinleştirmeye devam ediyor. Her gün yeni bir ev sahibi- kiracı tartışması haberi gelirken kira sorunu için yeni formüller gündemde!


Türkiye’de enflasyonun dur durak bilmeden yükselmesine bağlı olarak kira fiyatları da artmaya devam ediyor. Uzun süredir gündemde olan konut krizine bağlı olarak kira fiyatlarındaki artış tartışılıyor. Kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren sürecin çözülmesi için yeni formüller aranıyor. Kiraya yüzde 25 sınır uygulamasının uzatılacağı belirtilirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hapis cezasının da gündemde olduğunu açıkladı. Türkiye gibi İspanya da yüksek kira fiyatlarıyla uğraşıyor. İspanya sorunun çözümü için sert önlemler alırken konut alanında uzman isimler alınan önlemlerin Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti.

İSPANYA’DAN KİRA ARTIŞINA KATI ÖNLEMLER

Yüksek konut kiraları Türkiye’de olduğu gibi dünyanın bazı ülkelerinde de gündemde. Artışın önüne geçmek içinse farklı yöntemler devreye alınıyor. NTV’nin haberine göre İspanya ilk kez konut kiralarına hem üst sınır hem vergi artışı getiriyor. Kira artışına 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 tavan uygulanacak. İki yıldan uzun süre boş kalan evlerin emlak vergileri de yüzde 150’ye varan oranda artırılacak.

TÜRKİYE’DEKİ KİRA SORUNUNU ÇÖZEBİLİR

Uzmanlara göre bu model Türkiye’ye de uygun. İspanya kira sorununa bu kuralı uygulayan ilk ülke değil. Daha önce Birleşik Krallık ve Hollanda’da da benzer uygulamalara gitti. Uzmanlar, bu ülkelerde yatırım amaçlı konut alımının çok zorlaştırıldığını belirtti. İlk konuttan sonra alınan konutlar için fazladan yüklü miktarlarda vergi ödeniyor.

https://karadenizgazete.com.tr/ekonomi/kira-sorununa-ispanya-modeli-cozum-150-emlak-vergisi-3-zam-siniri/423451

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.